0 comments

Imaginea momentului: O zi de ședințe la partide și o singură concluzie. De ce merg PNL și UDMR la întâlnirea cu Cioloș

by on 12 octombrie 2021
 

Miercuri, PNL și UDMR urmează să se întâlnească față în față cu USR pentru prima oară de la ruperea Coaliției și după retragerea susținerii politice pentru Guvernul Cîțu. PNL, UDMR și minoritățile onorează invitația lui Dacian Cioloș, desemnat de Klaus Iohannis candidat la funcția de premier, dar, declarativ, participă doar formal, fără un mandat pentru refacerea Coaliției.

Liderul USR și premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat încă de dimineață că a discutat telefonic cu liderii PNL și UDMR, iar o primă rundă de negocieri pentru refacerea coaliției de guvernare va avea loc miercuri după-amiază.

„De foarte multe ori au clamat responsabilitatea, sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate, mai ales într-o perioadă în care mor zilnic oameni în spitale”, a spus Cioloș, subliniind că este nevoie rapidă de refacerea coaliției și de formarea unui nou guvern, cu sprijinul minorităților naționale.

PNL și UDMR au acceptat invitația la întâlnire doar pentru a bifa protocolar prevederile constituționale. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că președintele PNL Florin Cîțu, președintele UDMR, Kelemen Hunor și liderul Minoritățiilor altele decât cele maghiare urmează să se întâlnească miercuri cu Dacian Cioloș la sediul PNL.

Președintele PNL, Florin Cîțu, i-a convocat în cursul zilei pe deputații PNL la Vila Lac și a avut loc și o ședință a Biroului Permanent Național pentru „a se consulta” cu colegii de partid.

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu a ieșit public la finalul zilei și a spus sec că „președintele PNL, Florin Cîțu, nu merge cu un mandat la discuțiile cu Dacian Cioloș”.

Practic, după două zile în care președintele PNL s-a întâlnit pe rând cu senatorii și deputații PNL la Vila Lac, apoi cu liderii de organizații în ședința Biroului Permanent Național, nu există nicio o decizie privind poziția liberalilor legată de refacerea Coaliției.

Surse participante la întâlnirea de la Vila Lac de marți au declarat pentru HotNews.ro că Florin Cîțu i-ar fi asigurat pe parlamentari că președintele Klaus Iohannis este în continuare partenerul PNL și că îl va nominaliza premier după ce Dacian Cioloș ar urma să fie respins de Parlament. Cîțu le-a mai spus acestora că Cioloș nu ar fi susținut de președintele Klaus Iohannis, iar PNL exclude o colaborare cu acesta pentru refacerea Coaliției.

De precizat este că la ședința de la Vila Lac au lipsit parlamentarii care îl susțin pe Ludovic Orban. Conform sursele HotNews.ro, în jur de 35 de deputați și senatori nu au participat la întâlnirea convocată de Florin Cîțu.

Liderii UDMR nu au făcut declarații la finalul ședinței, dar Kelemen Hunor a anunțat pe pagina sa de Facebook că refacerea coaliţiei de guvernare „este posibilă numai dacă toţi care au fost prezenţi la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale”.

„Miercuri vom participa la întâlnirea la care Dacian Cioloş a invitat PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale.

Vom asculta cu atenţie propunerea preşedintelui USR: programul de guvernare, strategia propusă pentru atingerea obiectivelor asumate în programul de guvernare, dar şi componenţa noului Cabinet, după care vom decide despre sprijinirea noului guvern. Refacerea coaliţiei este posibilă numai dacă toţi care au fost prezenţi la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică: PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale”, a scris liderul UDMR.

De partea cealaltă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a urat ironic succes lui Dacian Cioloș în „tentativa de formare a unei majorități”. Ciolacu a ținut să precizeze că, în mod normal, dacă nu există majoritate pentru un Cabinet Cioloș, acesta este un prim pas spre anticipate, scenariu avansat de liderul PSD și înaintea consultărilor cu șeful statului.