0 comments

Început de stagiune cu dans în aer liber la Teatrul Maghiar din Timișoara

by on 29 august 2019
 

Stagiunea 2019/2020 începe la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara cu o coproducție internațională care va fi prezentată în premieră în Piața Libertății vineri, 30 august, de la 19:00.

Proiectul european „Someone from Home” („Cineva de acasă”) a fost co-finanțat în cadrul programului Europa Creativă, iar parteneri în proiect sunt Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Centrul Studențesc de Cultură Novi Sad, trupa de dans contemporan Silk Linz și Centrul de Dans Derida Sofia. Distribuția internațională a reunit actori și dansatori cu pregătire variată și stiluri artistice diferite – folclor, dans contemporan, actorie și balet.

Coregrafa spectacolului „Someone from Home” Silke Grabinger este din Linz și provine dintr-o familie de șvabi plecați din Banat după al Doilea Război Mondial, iar proiectul a fost gândit ca o cercetare a originilor sale și a conceptului de identitate etnică. Elementele dansurilor șvăbești se îmbină în spectacol cu folclorul românilor, sârbilor, maghiarilor și bulgarilor, dansatorii având libertatea de a propune elemente tradiționale binecunoscute.

Spectacolele se țin în toate țările care implementează proiectul, iar premiera absolută a fost în 27 iulie la Freistadt, Austria, în cadrul Festivalului Sunnseitn. Din distribuția internațională fac parte: Mátyás Zsolt Imre și Simó Emese de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Dudas Gergely și Boglarka Heim de la Silk Cie Linz, Aleksandar Jakovljević și Sonja Stojanović din Novi Sad, Peter Grudov, Nikolay Raychev, Isabel Mitkova și Simona Todorova de la Derida Dance Sofia. Muzica originală a fost compusă de Ivan Șopov și Ljubomir Nikolić, iar costumele inspirate de portul popular au fost create de Elena Mazăre din Timișoara, Bianca Fladerer, Silke Grabinger și Michael Eidenberger din Austria.

Spectacolul din Timișoara va avea loc în Piața Libertății vineri, de la 19:00, cu acces liber pentru public, cu muzică live și va permite interacțiunea cu publicul. Înainte de spectacol dansatorii implicați în proiect vor ține un atelier gratuit de dans pentru neprofesioniști – joi, de la 19:00 în Sala Mare a Teatrului. Premiera timișoreană a proiectului „Someone from Home” face parte din programul festivalului Sport21, organizat de Asociația Timișoara Capitală Cuturală Europeană, precum și din a treia ediție a Actor’s World Championships, campionatul sportiv pentru angajații din domeniul teatrului, organizat de Asociația ProTeszt în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara.