0 comments

Intel dezvăluie noua serie de procesoare Ice Lake pe 10nm – Zona IT

by on 4 august 2019
 

Intel a dezvăluit ieri o serie de câteva detalii noi despre procesoarele sale din seria Ice Lake, ce folosesc arhitectura Sunny Cove, prima serie a companiei pe 10 nanometri, ce va fi disponibilă de anul acesta pentru sisteme laptop.

Compania promite că această generație nouă va oferi un spor de performanță de 18% față de generația disponibilă acum pe piață, la aceleași frecvență. Iar față de seria Broadwell prezintă un spor de performanță de 47%. Știu, sună impresionant, dar trebui să vă amintiți că Broadwell a fost lansat cu 5 ani în urmă, și că a fost prima arhitectură pe 14 nanometri. Din cauza întârzierilor procesului, nici măcar nu a sosit deplin pe desktop, fiind înlocuit rapid cu Skylake. Pe lângă IPC, vă puteți aștepta la îmbunătățiri ale cache-ului, fiind mai mare față de generațiile trecute, precum și suport pentru AVX512, în cazul în care aveți ceva ce necesită instrucțiuni atât de mari.

Modelele efective de procesoare Ice Lake pot fi admirate în imaginea de mai jos. Dar dacă numele vi se par confuze, există un mod simplu de a le decoda. 10-ele reprezintă generația, ne aflăm la ce-a de-a zecea generație de procesoare Core i. Apoi urmează modelul efectiv al procesorului ce… OK, aici situația nu este clară, fiindcă modelele i7 au denumiri ce încep cu 6, i5-urile cu 5, iar i3-urile cu 0, dar tot reprezintă poziția lor în ierarhie. Cifra care urmează diferențiază procesoarele în funcție de TDP, 8 fiind pentru 28W, spre exemplyu. Apoi urmează modelul componentei grafice integrate. G7 reprezintă un iGPU Gen11 cu 64 de unități de procesare, G4 are doar 48, iar G1 are doar 32.

După cum puteți vedea, nu este vorba de procesoare cu un TDP foarte mare, fiind gândite pentru ultrabooks, pentru chestiile alea din Project Athena, laptop-uri și chestii foarte mici. Variantele de desktop sunt deocamdată necunoscute.

[Engadget]

Citeste stirea completa