0 comments

Între 26 și 29 mai, cercetători de pe 6 continente dezbat la București despre construcțiile viitorului, la CLIMA 2019

by on 14 mai 2019
 

Congresul internațional CLIMA 2019 este cel mai mare eveniment european dedicat proiectării construcțiilor viitorului

• Este pentru prima oară în ultimii 25 de ani când o țară sud-est europeană găzduiește acest Congres și o premieră absolută pentru țara noastră

• Pentru organizarea celei de a XIII-a ediții a congresului mondial CLIMA (2019), România a concurat cu mai multe state europene, ajungând în final să câștige și să aducă acest eveniment de marcă la București

• Ediția de la București, desfășurată sub Înaltul Patronaj al Academiei Române, are drept temă „Mediul construit în fața provocărilor aduse de schimbările climatice” („Built Environment Facing Climate Change”)

• Mai bine de 1000 de participanți din peste 40 de țări și 6 continente / Peste 70 de sesiuni de prezentări, concursuri studențești, cursuri, workshop-uri și o amplă expoziție – timp de 4 zile, la Biblioteca Națională a României

• Programul complet, pe www.clima2019.org

Luna aceasta, Bucureștiul este gazda unuia dintre cele mai importante evenimente europene dedicate construcțiilor și instalațiilor viitorului: CLIMA 2019, un congres axat pe subiecte precum sisteme și echipamente de instalații pentru clădiri inteligente și eficiente energetic, clădiri pasive și surse de energie regenerabilă, sisteme urbane integrate de management energetic, confort în clădiri și în alte medii artificiale de locuit, într-un climat exterior potrivnic. Evenimentul reunește peste 1000 de participanți din peste 40 de țări și 6 continente: Europa, Asia, Africa, Australia, America de Nord și America de Sud.

Faptul că Bucureștiul este gazda acestui eveniment reprezintă o premieră a ultimilor 25 de ani, România fiind prima țară sud-est europeană care găzduiește congresul. Pentru organizarea celei de a XIII-a ediții a CLIMA (2019), România a concurat cu mai multe state europene, ajungând în finală să câștige organizarea congresului.

Dedicat specialiștilor în ingineria instalațiilor pentru clădiri, auditorilor energetici, evaluatorilor de clădiri ”verzi” dar și celor preocupați de teme „la zi” cu privire la asigurarea confortului și siguranței din clădirile viitorului (arhitecți, urbaniști, specialiști în ecologie sau în politici de sănătate publică), Congresul CLIMA 2019reprezintă o excelentă platformă de conectare a cercetărilor științifice cu practica profesională.

„Temperatura medie a suprafeței Pământului a crescut cu aproximativ 0,9 grade Celsius după mijlocul secolului XIX, o schimbare cauzată mai ales de creșterea nivelului de dioxid de carbon și a altor emisii poluante produse de om. Nivelul de încălzire globală a crescut mai ales în ultimii 35 de ani, cinci dintre anii cu temperaturi-record înregistrându-se după 2010. Numărul dezastrelor naturale a crescut înspăimântător în ultima jumătate de secol, iar lista dezastrelor este completată de subțierea accelerată a grosimii ghețarilor din Oceanul Arctic și de creșterea, cu aproximativ 30%, a acidității apelor oceanice, precum și de creșterea nivelului mărilor, cu circa 20 de centimetri, în același interval de timp. 97% dintre cercetătorii susțin că toate aceste schimbări climatice din ultimul secol au drept cauze activitățile omului. La ediția din acest an a Congresului CLIMA încercăm să investigăm modificările pe care trebuie să le operăm asupra clădirilor pentru a contracara schimbările climatice, cauzate în mare măsură și de construcții – sfera care presupune cel mai mare consum de energie, comparativ cu alte domenii economice: transporturi, industrie, agricultură”, a declarat Directorul General CLIMA 2019, Cătălin Lungu, Conf.Univ.Dr.ing. la Universitatea Tehnică de Construcții București.

Structura programului celor patru zile de congres este una extrem de diversă: de la sesiuni plenare de prezentare având drept speakeri personalități din întreaga lume, la sesiuni tehnice și științifice cu prezentări ale celor mai recente proiecte de cercetare, inovare și dezvoltare din domeniul confortului din clădiri, o expoziție de postere cu scurte comunicări pe tema unor aplicații privind schimbările climatice și mediul construit, până la seminarii tehnice și științifice pe teme legate de tehnologii prezente și viitoare în mediul construit și forumuri de discuții pe subiecte legate de acest subiect, ținând cont de schimbările climatice.

Programul este completat de o amplă expoziție, în care companiile din domeniu le prezintă participanților produsele lor emblematice. Expoziția reprezintă o excelentă ocazie pentru antreprenorii din domeniu de a concretiza preocuparea lor pentru durabilitatea mediului înconjurător, dincolo de angajamentele etice: o oportunitate de afaceri concretă, predispusă la perspective interesante de dezvoltare în viitorul apropiat și încă o ocazie de a schimba cunoștințe și idei inovatoare într-un cadru profesionist și specializat.

Și tinerii cercetători își găsesc loc în programul conferinței: organizatorii au pregătit o serie de concursuri dedicate studenților, pentru a le evidenția preocupările științifice și a le face cunoscute talentele tehnice.

Lista participanților la CLIMA 2019 reunește nume de primă mărime ale scenei științifice internaționale, între care și doi specialiști de origine română care au cunoscut succesul în plan internațional: Cătălina Turcu – profesor asociat al The Bartlett, University College London – va deschide seria conferințelor, iar Ovidiu Noran – cercetător în cadrul Griffith University Australia – o va închide. Lor li se alătură șapte importanți cercetători din: Japonia – Profesorul Shin-ichi Tanabe, Department of Architecture, Waseda University, Statele Unite ale Americii– Dr. Hui Zhang, cercetător la Berkeley University și Profesorul William Bahnfleth, Penn State University, Franța – Profesorul Francis Allard, Université de la Rochelle, Danemarca – Profesorul Bjarne W. Olesen, DTU Department of Civil Engineering, Germania – Werner Luthsch, Președintele EURO HEAT AND POWER și Finlanda – Mika Hattunen, Președintele Grupului HALTON.

Programul complet al evenimentului, pe www.clima2019.ro. Accesul se face pe bază de înregistrare online la adresa https://www.clima2019.org/registration-fees/.

CLIMA 2019 este un eveniment care se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Academiei Române.

Organizatorii CLIMA 2019:

REHVA – Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning (HVAC) Associations(www.rehva.eu) – este organizația profesională pan-europeană dedicată îmbunătățirii sănătății, confortului și eficienței energetice în clădiri, reprezentând o rețea de peste 120000 de ingineri din 28 de țări. Proiectele REHVA sunt susținute si de peste 40 de companii reprezentative în domeniu. REHVA are acorduri cu organizații similare din SUA, India, China, Japonia, Coreea, Brazilia, Iran etc. fiind una dintre principalele asociatii profesionale care interactioneaza direct cu membrii Directiilor Tehnice ale Comisiei si Parlamentului European in vederea elaborarii directivelor si regulamentelor in domeniile mediului construit.

AIIR – Asociația Inginerilor de Instalații din România – este o asociație profesională cu peste 1700 de membrii persoane fizice, ingineri si arhitecți si cca 50 de companii-membrii persoane juridice. Fiind una dintre cele mai vechi ONG-uri din Romania (52 de ani), a organizat 53 de congrese naționale și peste 110 conferințe regionale și simpozioane. De-a lungul desfasurarii activitatii AIIR au fost elaborate în total 200 de volume cupeste 9500 de articole științifice și tehnice. România este membru REHVA din 1985. AIIR este, de asemenea, unul dintre fondatorii principali ai ASHRAE Chapter Danube (American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers). AIIR a semnat un memorandum de cooperare cu majoritatea asociațiilor profesionale din domeniul construcțiilor din România și cu unele asociații europene similare.

UTCB – Universitatea Tehnică de Construcții București – este o universitate care formează specialiști cu studii superioare în domeniul ingineriei civile, construcții, instalații, inginerie mecanică/tehnologică, echipamente și mașini, ingineria mediului, inginerie geodezică. Cu o bogată tradiție de peste 200 de ani și cadre didactice remarcabile, universitatea este acreditată pentru toate ciclurile de învățământ superior – licență, master și doctorat. În prezent, există peste 6.000 de studenți pentru primele două cicluri și peste 600 de doctoranzi. Personalul didactic cuprinde aproximativ 400 membri, angajați în cercetare, proiectare și activități de consultanță, care contribuie direct la oferirea de cunoștințe în domeniu precum și la finanțarea programelor de dezvoltare.