0 comments

Iohannis: Hoții s-au cocoțat în vârful statului și din cauza toleranței prea mari a societății și a mediului universitar față de plagiat

by on 17 mai 2019
 

Președintele Klaus Iohannis spune că în România hoții s-au cocoțat în vârful statului și din cauza toleranței prea mari a societății și a mediului universitar față de plagiat, care este tot o formă de hoție. „Dacă este tolerată, concluzia politicienilor este că și mai mult este tolerată și se poate”, a afirmat Iohannis.

Președintele Iohannis a făcut aceste declarații vineri, la un eveniment organizat la Universitatea de Vest din Timișoara, unde a fost întrebat dacă se gândește la un mecanism pentru stoparea plagiatului.

Iohannis a spus că acest mecanism există și se numește autonomie universitară, însă „până când aceste se auto-întrenează, cred că este nevoie și de un pic de ajutor din partea statului”.

El a afirmat că plagiatul există și în altă parte, dar în democrațiile consolidate dacă apare discuția că un politician ar fi plagiat, el pleacă din politică, în timp ce în România hoții s-au cocoțat în vârful statului și din cauză că a existat o toleranță a societății și a mediului universitar.

„La noi hoții s-au cocoțat în vârful statului și acest lucru a fost posibil și datorită toleranței prea mari a societății și a mediului universitar față de plagiat. Fiindcă plagiatul este o formă de hoție. Dacă este tolerată, concluzia politicienilor este că și mai mult este tolerată și se poate. Și acum, din păcate, avem dovada că la noi, momentan, se poate sau s-a putut. Sper să se termine acest „s-a putut” cât mai repede”, a declarat Iohannis.

El a amintit că acest fenomen a apărut în anii ’90, când, din inițiativa unor cadre universitare, foarte mulți politicieni au fost atrași spre universități.

„Doar ca să fie atractiv pentru politicieni li s-a oferit pe tavă un doctorat sau două. Foarte repede au observat unii politicieni că acest lucru se poate face și fără sa facă ei nimic, li se livrează și lucrarea, aproape că și dezbaterea li s-a livrat. Și aici universitățile au tras frâna de mână foarte târziu. Evoluția este mai complexă, de lungă durată și nu poate fi rezolvată, din păcate, doar spunând „OK, să se termine cu plagiatul” fiindcă lucrurile, între timp, s-au complicat”, a afirmat șeful statului.

Cine a plagiat trebuie să rămână fără titlul obținut și fără beneficiile obținute din plagiat, dar acest lucru nu trebuie să îl facă nici poliția, nici procurorii, ci universitatea care a emis titlul respectiv, a adăugat președintele.