0 comments

Iohannis i-a trimis lui Dăncilă o scrisoare privind respringerea miniștrilor: Nu au experiența necesară/ Noile propuneri să respecte și criteriile legate de reputația neștirbită

by on 15 mai 2019
 

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis miercuri premierului Viorica Dăncilă o scrisoare privind respingerea celor trei propuneri de miniștri, argumentând că nu au experiența necesară pentru a gestiona activitatea ministerelor. Iohannis cere premierului să vină cu noi propuneri care să respecte criteriile privind experiența dar și reputația neștirbită și moralitatea.

Lista scurtă a respingerilor este deschisă de Eugen Nicolicea propus pentru Ministerul Justiției în locul lui Tudorel Toader.

”Față de documentația transmisă, analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, apreciez că persoana propusă nu deține experiența necesară gestionării domeniului complex al justiției. În consecință, am decis să resping propunerea de numire în funcția de ministru al justiției a domnului Eugen Nicolicea”, se arată în scrisoarea șefului statului.

”Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de ministru al justiției care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea”.

Președintele justifică în aceeași manieră respingerea lui Tit-Liviu Brăiloiu, propus pentru funcția de ministru pentru românii de pretutindeni, în locul Nataliei Intotero și a Oana-Consuela Florea propusă pentru n funcția de ministru al fondurilor europene în locul Rovanei Plumb.

Anterior demersului președintelui, Viorica Dăncilă declara, la Ploiești, că își menține punctul de vedere în ceea ce privește remanierea guvernamentală în sensul în care nu dorește ca aceasta să se facă prin vot al Parlamentului, sub forma unei restructurări guvernamentale, așa cum spunea Liviu Dragnea, pentru a ocoli decizia șefului statului.

Întrebată despre declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, referitoare la faptul că premierul conduce, în prezent, un „Guvern șchiop”, deoarece președintele Klaus Iohannis îi va refuza toate propunerile, iar singura variantă ar fi remanierea, Viorica Dăncilă a anunțat că nu crede că își va schimba opțiunea.

„Acest lucru îl vom discuta în cadrul Comitetului Executiv Național. Pentru mine acum e important să merg în mijlocul oamenilor, astfel încât guvernarea să se plieze pe interesele oamenilor, să văd stadiul realizării lucrărilor din fonduri europene și fonduri guvernamentale și această discuție va fi în CEX dar nu cred că o să îmi schimb opțiunea (în privința remanierii – n.r.)”, a spus Dăncilă.