0 comments

Jucarii bebelusi cu impact pozitiv asupra primelor luni de viață

by on 3 martie 2021
 

Puritate și fragilitate sunt cuvinte ce ne vin în minte când ne gândim la nou născuți. Toată atenția noastră este îndreptată către cel mic, iar simplul fapt că încă nu poate vorbi și nu își poate exprima clar nevoile și dorințele, complică și mai mult rolul unui părinte. De la apariția pe lume, grija noastră este să îi satisfacem bebelușului cât mai bine dorințele și să aibă tot ce este necesar pentru a se dezvolta armonios într-un mediu sigur. În primele luni din viața celor mici, ne topim la fiecare zâmbet, la fiecare scâncet și la fiecare gest nou pe care cel mic îl face.

Cum putem să îi vedem fericirea și să avem parte de cât mai multe zâmbete din partea celui mic? Pentru a fi bucuros trebuie să fie sănătos și să nu existe nici un tip de disconfort care să-i perturbe starea. Pentru a vedea cât mai multe zâmbete pe fața lui, trebuie să îi distragem atenția și să îl amuzăm cu ajutorul obiectelor. Astfel de-a lungul timpului au fost create jucarii care să îndeplinească cât mai bine acest rol și să contribuie la fericirea celui mic dar și a părinților. În oferta noastră vei găsi o gamă variată de jucarii bebelusi special adaptate pentru primele luni din viața lor care pot fi diferențiate în jucarii baieti și jucarii fete.

 

Joaca și jucăriile joacă un rol esențial în dezvoltarea abilităților încă din primele luni din viață. Fiecare lună aduce noi schimbări în comportamentul celor mici iar rolul părinților este de a urmări constant noile nevoi și de a se adapta la evoluția lor.

Jucarii bebelusi specifice vârstei

  • 0 luni – 3 luni

În prima lună nou-născutul se va obișnui cu vocile părinților care îi oferă siguranță deoarece vederea încă nu este suficient de dezvoltată. În primele săptămâni ale vieții, activitățile de bază ale nou-născutului vor fi somnul, mâncatul și ocazional plânsul. Va vedea doar obiectele apropiate, aflate la mai puțin de 30 de cm. De aceea este bine ca părinții să interacționeze îndeaproape cu cel mic pentru a le putea vedea fața. În aceasta perioadă îi vor stârni curiozitatea jucăriile agățătoare și colorate care scot sunete. Din a doua lună va fi atras de jucarii pentru bebelusi mai complexe și va dori să le atingă ceea ce îl va face să-și dezvolte abilitățile motrice. A treia lună va fi mai energic, mai activ, mai vocal și mai curios. Va explora jucăriile din jurul său și va dori să le țină în mână, să și le însușească. Va trebui să te asiguri că jucariile sunt sigure, fără margini ascuțite și suficient de mari încât nu le poate înghiți. Îi poți oferi mingiuțe colorate și zornăitoare pe care le poate strânge în mână. Pentru a-i stimula dezvoltarea memoriei, poți schimba ordinea în care jucariile sunt agățate și cu siguranță va observa acest lucru cand se va întinde după ele să le atingă.

  • 3 luni – 6 luni

În această perioadă bebelușul se va concentra pe explorarea mediului înconjurător și începe să se joace singur (cel puțin pentru o perioadă). Asigură-te că nu există obiecte periculoase în calea sa deoarece deprinde abilitatea de a apuca și a ține obiecte în mâini. Bebelușii au tendința de a explora obiectele băgându-le în gură. De aceea cele mai potrivite jucarii în această perioadă sunt cele moi și rezistente la salivă precum seturile de jucarii pentru dentiție. Jucariile pentru bebelusi interactive care scot sunete dacă sunt apăsate în anumite zone, îl vor ajuta pe cel mic să experimenteze relația cauză-efect.

 

  • 6 luni – 1 an

În a șaptea lună apar primele semne ale personalității celui mic și poate înțelege ce nu face bine din reacțiile părinților. Vei observa că va participa activ la momentul hrănirii, va putea ține singur lingurița în mână sau o cană cu două toarte. Începând cu a opta lună trebuie să-l încurajăm să meargă de-a bușilea. Aici ne putem folosi de jucarii pentru bebelusi. Putem plasa o jucărie colorată și atractivă în apropierea celui mic care să-l încurajeze să ajungă la ea. Pentru dezvoltarea abilităților, alege jucarii interactive. Celor mici le plac jucariile pe care trebuie sa apese ca sa scoata anumite sunete. Cu cât jucăria va avea mai multe culori, forme, lumini sau sunete, cu atât va fi mai interesantă pentru ei și le va stârni curiozitatea. Jucariile ajutătoare de mers sunt ideale pentru această perioadă și vor fi un real ajutor în explorarea împrejurimilor. Acestea pot avea culori și forme diferite, pot fi jucarii pentru fete sau jucarii pentru baieti, în funcție de preferințe. Încurajează-l pe cel mic să se joace singur și oferă-i încredere în forțele proprii, astfel se va dezvolta armonios.

  • După primul an 

În jurul vârstei de 1 an, cel mic va reuși să meargă singur. Este important să exerseze până se va simți confortabil să meargă doar în picioare. El va căpăta independență iar părinții vor căpăta mai multe griji. Această etapă este importantă deoarece nevoile celui mic se schimbă iar accesul la spații noi poate fi îngrijorător. Este și perioada în care regulile apar în viața lor. Trebuie, cel puțin să încercăm, să îl facem pe cel mic să respecte anumite reguli și să-i explicăm că este bine să pună la locul lor jucăriile în loc să rămână împrăștiate în toată camera, că nu este bine să arunce mâncarea pe jos și multe altele. Important este să nu punem accent pe greșeli ci să încurajăm și să lăudăm acțiunile corecte.

Energia și curiozitatea celor mici se dezvoltă odată cu ei. Constant trebuie să completăm spațiul de joacă cu noi jucării pentru a îi satisface nevoia de cunoaștere. Mașinuțe, păpuși, figurine din lemn, instrumente muzicale de jucarie, piramide din elemente, toate au rol atât în distracția copiilor cât și în dezvoltarea lor armonioasă. Alegând jucarii potrivite, fiecare va dezvolta abilități diferite pentru copilul tău precum creativitatea dar și mobilitatea. Explorează oferta Kidino și alege noua jucarie a copilului tău. Tot ce trebuie să faci, este să te asiguri că este corespunzătoare vârstei celui mic.