0 comments

Kelemen Hunor: Prima variantă de coaliție ar fi cu USR. Cu PSD ar fi o majoritate confortabilă

by on 3 noiembrie 2021
 

Viitoarea coaliție de guvernare trebuie să dea o perspectivă mai lungă, inclusiv privind amendarea Constituției, a declarat la RFI președintele UDMR, Kelemen Hunor. El spune despre o eventuală alianță cu PSD că ar fi ”o majoritate confortabilă”: „Dar dacă nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam?”.

Ce coaliție vrea UDMR? Kelemen Hunor spune că ”sunt posibilități” și cu USR, și cu PSD, dar trebuie văzut dezideratul, o perspectivă mai lungă, mai consistentă, pentru că altfel nu se poate forma o majoritate stabilă, constructivă, iar peste 3, 4, 5 luni ne vom trezi cu aceleași probleme.

Liderul UDMR spune că prima variantă de coaliție ar fi cu USR: ”Prima variantă, sigur, ar fi cu USR-ul, din punctul nostru de vedere, așa cum am plecat la drum acum aproape un an de zile. Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament. Este o majoritate simplă, dacă adăugăm și grupul Orban, trebuie să negociezi cu ei, înseamnă 56%”.

În opinia lui Kelemen Hunor, ”dacă mergi pe varianta PSD-PNL, înseamnă 59%, aproape 60%, fără gruparea Orban, deci este o majoritate clară. Dacă adaugi și UDMR-ul și minoritățile la o astfel de variantă, ajungi la o majoritate de peste 65% și chiar 69% aproape cu minoritățile, aproape 70% cu minoritățile naționale. Este o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai un deziderat și nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam, ceea ce nu este de dorit”.