0 comments

Klaus Iohannis, la bilanțul Înaltei Curți de Casație și Justiție

by on 3 martie 2021
 

Președintele Klaus Iohannis participă miercuri, de la ora 12.00, la ședința în care este prezentat raportul de activitate al Înaltei Curți de Casație și Justiție pe 2020. Blianțul vine într-un moment delicat, la o zi după ce justiția a decis clasarea Dosarului 10 august.

Justiția din România a fost supusă în ultimii ani unor încercări de subordonare față de politic, iar la aceste provocări răspunsul societății românești a fost pe măsură, declara Klaus Iohannis în urmă cu un an, la bilanţul activităţii instanței supreme.

El mai spunea că volumul mare de activitate al instanței, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativă sau presiunile politice sunt câteva dintre provocările constante cu care s-a confruntat sistemul judiciar pe parcursul ultimilor ani.

La rândul său, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, afirma, la prezentarea bilanţului instituţiei, că în societatea românească există un “anumit grad de percepţie negativă” în ceea ce priveşte justiţia.

“Niciodată nu m-am ferit să spun, în mod public, şi lucruri poate mai puţin plăcute. De aceea voi spune şi acum că există un anumit grad de percepţie negativă la nivelul societăţii româneşti asupra justiţiei. Şi nimeni dintre noi nu suntem fără de păcat în această privinţă (…). Cetăţenii, agenţii economici, organizaţiile nonguvernamentale resimt în mod direct consecinţele inflaţiei şi incoerenţei legislative în anumite domenii, consecinţele negative legate de creşterea duratei procedurilor judiciare şi implicit a costurilor acestora, dar şi riscurile create de situaţiile de practică neunitară sau de imposibilitatea obţinerii unei soluţii definitive a litigiului într-un interval de timp rezonabil”, a spus Corina Corbu.