0 comments

LGA 4189 – Un nou socket de la Intel (Ice Lake Xeon)

by on 10 aprilie 2018
 

Au fost dezvăluite primele detalii despre Intel Xeon Ice Lake care va fi construit folosind procesorul de fabricație pe 10nm.

Noua generație de procesoare Xeon bazate pe arhitectura Ice Lake vor fi disponibile undeva spre sfârșitul lui 2018 sau începutul lui 2019. Schimbarea majoră nu va consta doar în noul proces de fabricație pe 10nm; procesoarele vor avea nevoie și de o nouă platformă pentru a funcționa. Actuala generație Xeon Skylake-SP utilizează socket-ul LGA 3647 și platforma Purely.

Procesoarele Ice Lake vor utiliza o nouă platformă și un nou socket numit LGA 4189 care, o dată lansat, va fi și cel mai mare produs vreodată. În acest moment, cel mai mare socket este produs de către AMD pentru platforma TR4 și SP4 pentru Ryzen threadripper respectiv EPYC, care utilizează LGA 4094.

Noua platformă Purely va suporta procesoare cu un TDP de maxim 230W. Actuala generație de procesoare Xeon Skylake-SP au un tdp de la 140W până la 205W, iar Cascade Lake-SP de la 165W până la 205W. Creșterea TDP-ului pentru generația Ice Lake se datorează mai multor motive, cum ar fi creșterea numărului de nuclee și a frecvenței acestora. Ice Lake va suporta câte 16 sloturi de memorie RAM pentru fiecare procesor, astfel va beneficia de octa-channel și o capacitate maximă de 1TB, în comparație cu generația actuală care suportă doar hexa-channel și 768GB RAM.

Sursa