0 comments

Liberalii continuă cearta pe funcții / Cîțu i-a informat că nu majorează pensiile și că intenționează să taie sporurile bugetarilor

by on 1 februarie 2021
 

Tensiunile continuă în PNL. În ședința Biroului Executiv, prima din acest an, liberalii au continuat epopeea nemulțumirilor legate de modul în care se împart funcțiile în Guvern. Printre reproșuri și nemulțumiri la adresa conducerii PNL, premierul Florin Cîțu și-a informat colegii că intenționează să taie o parte din sporurile bugetarilor și că majorarea pensiilor nu este posibilă anul acesta, conform unor surse din partid.

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că au existat o serie de reproșuri din partea fostului lider de grup de la Camera Deputaților, Florin Roman la adresa lui Ludovic Orban privind nominalizarea secretarilor de stat. Roman i-ar fi spus lui Orban că își promovează “prietenii” fără a ține cont de comisia internă a partidului în care se analizează candidaturile.

Nemulțumiri au fost și la adresa miniștrilor din Guvern. Aceleași surse susțin că liberalii se plâng că miniștrii nu comunică cu partidul și sunt greu de abordat.

De partea cealaltă, premierul Florin Cîțu a evitat să intre în conflictul intern din partid privind numirea secretarilor de stat și a prefecțiilor și-a a vorbit despre construirea bugetului de stat. Cîțu i-ar fi informat pe liberali că a făcut o analiză a sporurilor bugetare și că anul trecut o parte dint anagajații la stat au primit sporuri care le dublau veniturile lunare.

De asemenea, premierul le-ar fi spus liberalilor că, potrivit calculelor sale, s-ar putea face o economie la bugetul de stat de 2,5 miliarde lei și că intenționează să reducă aceste sporuri.

Totodată, Florin Cîțu a subliniat din nou, în interiorul partidului, că nu ia în calcul să majoreze pensiile în 2021, contrar solicitării partenerilor de Coaliție. (Reamintim că USR-PLUS au vorbit despre o majorare a pensiilor de 3% iar UDMR a cerut 8%). O ședință a Coaliției pe acestă temă va avea loc în cursul după-amiezii.

De altfel, premierul Florin Cîțu a declarat, la finalul ședinței PNL, că pensiile sunt mai mari anul acesta față de nivelul din 2020 și că acestea vor rămâne la nivelul stabilit de la 1 ianuarie.

“Pensiile vor fi mai mari ca anul trecut, deci anul acesta punctul de pensie este mai mare ca anul trecut. Pensiile au crescut 14%. Asta înseamnă că anul acesta, deja începem anul cu cheltuieli mai mari cu pensiile de aproape 9 miliarde de lei de la începutul anului, aproape 1% PIB trebuie să găsim acești bani”, a declarat Cîțu.