0 comments

Liderii USR-PLUS Iaşi cer PNL să-i retragă sprijinul lui Mihai Chirica / “Mafia imobiliară care a acaparat Iaşiul în ultimii 5 ani începe să fie destructurată”

by on 27 aprilie 2021
 

Liderii ieşeni ai USR-PLUS cer PNL să-i retragă sprijinul politic primarului Mihai Chirica, inculpat în dosarul de corupție în care sunt vizați notari, avocați și funcționari publici. Ei îi cer preşedintelui PNL, Ludovic Orban, să-l suspende de urgenţă pe Chirica din funcţiile politice şi “să se delimiteze de acest personaj sinistru”: “Doar Orban poate face curăţenie în filiala Iaşi, în condiţiile în care aceasta este condusă de un alt penal, Costel Alexe”.

Copreşedintele USR-PLUS, deputatul Cosette Chichirău, spune că mafia imobiliară din Iaşi va fi decapitată, iar oraşul va fi adus la normalitate.

  • “Solicit PNL o decizie politică urgentă care să includă retragerea sprijinului politic pentru domnul Chirica, demiterea domnului Harabagiu din funcţia de city manager şi mandatarea unor consilieri locali PNL pentru discuţii ulterioare despre buget. Chirica nu are cum să mai participe la negocieri pe buget, fiind acum inculpat în două dosare de corupţie. Îi solicit domnului Chirica demisia imediată. Iaşul are nevoie de un primar care să se ocupe de oraş, nu de dosare penale”, a scris Cosette Chichirău pe Facebook.

Celălalt copreşedinte USR-PLUS Iaşi, deputatul Monica Berescu, spune că Iaşul merită o administraţie competentă, fără a exista vreun dubiu asupra cinstei şi corectitudinii primarului.

  • “Mafia imobiliară ce a acaparat Iaşiul în ultimii 5 ani începe să fie destructurată”, a spus deputatul USR-PLUS Monica Berescu, citată de News.ro.

La rândul său, senatorul USR-PLUS Marius Bodea a susţinut că “este doar începutul sfârşitului pentru probabil cea mai prolifică mafie din toată administraţia din România, cea de la Iaşi”.

  • “Îi solicit preşedintelui PNL, Ludovic Orban, să-l suspende de urgenţă din funcţiile politice pe care le deţine şi să se delimiteze de acest personaj sinistru. Doar Orban poate face curăţenie în filiala Iaşi, în condiţiile în care aceasta este condusă de un alt penal, Costel Alexe.
  • Delimitarea totală şi urgentă a PNL de Mihai Chirica este singura cale prin care putem să dăm Iaşului un Buget, în cadrul unor discuţii la care primarul imobiliar nu are ce căuta. Suntem datori să preluăm în coaliţie frâiele acestui oraş, să scoatem la iveală prin audituri serioase toate furturile şi să demantelăm toată mafia din Primăria Iaşi”, a adăugat senatorul USR-PLUS Marius Bodea.

Potrivit unor surse judiciare citate de Ziarul de Iași, au fost reţinuţi pentru 24 de ore un notar, un funcţionar public, Alexandru Mustiaţă – fostul arhitect şef din Primăria Iaşi şi Claudiu Asimionesei – patronul publicaţiei “Bună Ziua Iaşi”. Alte şapte persoane sunt cercetate sub control judiciar. Între acestea se află doi notari, un avocat şi fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, actual city-manager al orașului.

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au făcut luni 24 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi în Bucureşti.

DIICOT anunța că ancheta vizează destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării, iar în dosar sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici.

Conform DIICOT, în 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iaşi pe care au construit un bloc de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Surse judiciare spun că este vorba de un teren aflat în zona centrală a municipiului Iaşi, care ar fi fost cedat de administraţia locală familiei Asimionesei, cu obligaţia construirii unei clădiri – pensiune şi sediu de birouri. Familia Asimionesei, care deţine publicaţia “Bună Ziua Iaşi”, ar fi construit însă pe acel teren un bloc de locuinţe.