0 comments

LIVE​VIDEO Deputații dezbat noile modificări la regulamentul Camerei: Sunt interzise gesturile agresive și violenţa verbală și desfășurarea de bannere / Transmisiile live din plen limitate

by on 9 februarie 2022
 

​Deputaţii dezbat, miercuri, în plen, modificările propuse la Regulamentul Camerei, în urma agresiunii liderului AUR George Simion, la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu. Comisia de regulament a decis să propună plenului interzicerea gesturilor agresive și violența verbală, desfășurarea de bannere în sala de plen. Sancțiunile în aceste situații: evacuarea din sală, diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% pentru cel mult 6 luni iar în cazul abaterilor repetate retragerea personalului și beneficiilor. De asemenea transmisiile în direct din plen sau comisii sunt limitate la perimetrul din care face parte parlamentarul care filmează. Presa poate filma și înregistra fără îngrădiri.

UPDATE 10.24 Ciprian Titi Stoica: “Doar câteva clarificări pentru acuzaţia gravă adusă pe domnul Ovidiu Ganţ la adresa mea. Am spus foarte clar: contextul în care s-a desfăşurat această şedinţă a fost unul în răspăr cu normele constituţionale, cu normele Comisiei de la Veneţia privind transparenţa, iar asemenea fapte de a cataloga şi pedepsi un individ, un grup întreg pentru tot ce face un individ sunt metode naziste. De aceea m-am şi adresat cu acest cuvânt. Şi, în plus, a fost o declaraţie politică, am şi spus că este totul filmat şi se poate dovedi, instanţele de judecată îşi vor face treaba în această speţă şi o vor lămuri”.

UPDATE 10.23 George Simion: “Există o filmare pe pagina mea de Facebook și se vede clar pe filmare, că afirmă manifestări naziste și nu sunteţi nazişti. Exprimarea se referă la sensul de fascişti, o formă de totalitarism, similară cu comunismul, care a făcut prăpăd zeci de ani în România”.

UPDATE 10.20 Președintele de ședință, Daniel Suciu: Va fi o ședință lungă și nici n-am început-o. Vă rog să discutăm despre regulament când ajungem la acel punct”.

UPDATE 10.18 Csoma Botond, liderul grupului UDMR: “Condamnăm cu fermitate afirmațiile tovarășului aurar. Dînsul s-a întors în epoca de aur pe plan mental, tot grupul s-a întors în epoca de aur pentru că atunci s-a folosit termenul “nazist” în acest mod abuziv. Credem că tovarășul aurar are anumite abilități intelectuale reduse și nu poate că nu înțelege termenul de nazist

UPDATE 10.15 Deputatul minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ a anuțat de la microfon că Ciprian Titi Stoica, deputat AUR, l-a numit “nazist”, context în care a solicitat Parchetului General să se autosesizeze pentru această faptă.

“În baza articolului Regulamentului care prevede că pot sesiza plenului probleme în desfăşurarea mandatului, doresc să informez plenul asupra următoarelor: astăzi am fost victima unei agresiuni verbale fără precedent din partea unui deputat AUR, numitul Ciprian Titi Stoica. De 17 ani sunt membru al Camerei Deputaţilor şi niciodată nu mi-am permis să jignesc vreun coleg sau să aduc injurii cuiva, cu atât mai puţin unui membru al Camerei. Astăzi dimineaţă, în timpul şedinţei de Regulament, deputatul Ciprian Titi Stoica m-a numit nazist, insistând în continuare citez – “ăsta e adevărul istoric, sunteţi nazişti””, a afirmat Ganţ, în plenul Camerei Deputaţilor.

UPDATE 10.10 Ședința de plen a Camerei Deputaților a început.

Propunerile agreate în Comisia de Regulament a Camerei Deputaților stipulează că:

  • ședințele Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media acreditată la Camera Deputaților.
  • ședințele Comisiilor Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media acreditată la Camera Deputaților.
  • deputații pot transmite sau înregistra ședința Camerei Deputaților și ședințele comisiilor permanente numai în perimetrul din sala de ședințe alocat Grupului Parlamentar ai căror membri sunt sau în cazul deputaților neafiliați în perimetrul alocat acestora.
  • este interzisă utilizarea violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în injurii, invective sau calomie la adresa unui alt parlamentar. Încălcarea acestor prevederi atrage sancțiunea evacuării imediate din sală a persoanei sau persoanelor care încalcă interdicțiile
  • este interzisă participarea la desfășurarea unui banner în sala de ședințe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților, utilizarea violenței fizice utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violență verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar”

Sancțiuni:

  • diminuarea indemnizației cu până la 50% până la 6 luni pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al altui senator ori deputat, pentru participarea la desfășurarea unui banner în sala de ședințe in plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților, pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a ședințelor Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, pentru violență fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violență verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar;
  • reducerea luării de cuvânt la maxim 10 secunde/intervenție pentru o perioadă de până la 3 luni de zile în cadrul ședințelor Camerei Deputaților, începând cu ziua aplicării sancțiunii disciplinare pentru săvârșirea abaterii disciplinare de violență verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar;
  • reducerea la jumătate a timpului alocat cu ocazia moțiunilor, orei Guvernului, orei primului ministru sau ședințelor solemne grupului parlamentar din care face parte deputatul sancționat pentru săvârșirea abaterii disciplinare constând în violență verbală, injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar;
  • retragerea și punerea la dispoziția Secretarului General al Camerei Deputaților pentru o perioadă de până la 6 luni a tuturor funcționarilor publici cu statut special, a personalului contractual cât și logistica auto repartizate

Scandal la modificarea regulamentului. Deputații și-au aruncat jigniri ca “maimuță” şi “nazişti”

Comisia de Regulament din Camera Deputaţilor a votat în cursul dimineții, înainte de şedinţa plenului, modificările la regulament, pentru introducerea sancţiunilor, în cazul unor agresiuni sau injurii. În timpul şedinţei, deputații și-au adresat injurii după ce copreşedintele AUR George Simion a transmis din nou live pe Facebook.

Liderul de grup PSD, Alfred Simonis a fost deranjat de deputatul Ciprian Titi Stoica care filma dezbaterile comisiei: Ieși afară, dar ce facem aici, balamuc?!

În replică, Ciprian Titi Stoica (AUR): Dar ieși și tu afară! Cine ești tu să mă dai afară?

Alfred Simonis: Poate te întind pe aici pe jos.

Ciprian Titi Stoica: Cum adică mă întinzi pe jos? De când mă întinzi tu pe jos? Ia spune! De când mă întinzi? Vezi că asta este a doua oară când mă ameninți.

Alfred Simonis către George Simion: Zi-i maimuței să plece! Zi-i maimuței să plece!

Deputatul AUR, Ciprian Titi Stoica către deputatul Minorităților, Ovidiu Ganț: “Ăsta e adevărul istoric, sunteţi nazişti”.

La finalul ședinței,Simion s-a împins cu deputatul USR Bogdan Rădeanu, care l-a acuzat că l-a călcat pe picior.

”Ni se pune pumnul în gură, din păcate”, a spus Simion, după votul din comisie, în timp ce transmitea live pe pagina de Facebook discuţiile din şedinţă.

Când a ieşit din sală, deputatul USR Bogdan Rădeanu l-a acuzat că l-a călcat pe picior. ”Ce faci, măi, mă calci pe picior?”, i-a spus Rădeanu lui Simion.

”Ce aţi păţit, domnule Rădeanu? Băă, aţi văzut toată lumea cum m-a împins?”, a început să ţipe George Simion.

”Du-te măi de aicea, pleacă cu figurile astea de cartier. Ai o facultate, mă!”, i-a replicat Rădeanu.

”Domnul Rădeanu m-a împins”, a transmis Simion presei.

Simion i-a acuzat pe cei din comisie că, deşi vor să introducă sancţiuni, ei sunt cei care jignesc. ”Exact cei care încearcă să impună acest Regulament, aduc jigniri. Am auzit acolo cuvinte precum maimuţă, nazişti şi teoretic, pentru spusele unui parlamentar, trebuie tot partidul sancţionat”, a spus Simion.

Conducerea Camerei Deputaților a decis, marți, să modifice regulamentul de funcționare, după ce liderul AUR, George Simion, l-a bruscat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, care vorbea la tribuna Parlamentului. Liderii grupurilor parlamentare PSD, PNL, UDMR și minorități au semnat un proiect de lege care propune modificarea regulamentului și vizează modul în care se se desfășoară ședințele de plen, ședințele comisiilor de specialitate, dar și cele ale conducerii Camerei Deputaților.


Liderii de grup propuneau “interzicerea filmării sau transmisiunii neautorizate a activității deputațiilor, gesturile agresive și violența verbală”. Unele modificări vizau interzicerea filmărilor și transmisiilor LIVE de către parlamentari, dar și desfășurarea de bannere în timpul ședințelor.