0 comments

LIVETEXT Criză politică la Palatul Victoria Tensiuni pe culoarele puterii înaintea ședinței de guvern cerute de premier

by on 15 aprilie 2021
 

A doua zi de la demiterea ministrului Sănătății în plină criză sanitară generată de pandemia de coronavirus, România continuă să se confrunte și cu o criză politică a coaliției. Premierul liberal Florin Cîțu a convocat o ședință de guvern la ora 13.00. De partea cealaltă a baricadei, USR-PLUS își menține poziția privind retragerea sprijinului politic premierului, dar și-a trimis miniștrii la ședința de Guvern.

Încercând să contracareze la nivel de imagine după ce unul dintre miniștrii săi a fost dat afară, fără consultarea alianței, liderii USR-PLUS s-au reunit joi dimineață pentru a stabili dacă se mai așează la aceeași masă cu Florin Cîțu sau nu. Ei au decis însă să participe la ședința de la Palatul Victoria.HotNews.ro transmite livetext cele mai importante momente ale zilei a doua a crizei din coaliție:

Ședința de guvern este programată la ora 13.00, premierul preluând și atribuțiile de ministru al sănătății în regim interimar. De altfel, Cîțu a încercat să arate că își ia în serios rolul și a participat joi dimineață la o reuniune cu șefii DSP-urilor.

Până la această oră, cel cu care Cîțu s-a consultat înaintea demiterii lui Vlad Voiculescu, președintele Klaus Iohannis nu a transmis niciun mesaj, intervenția sa limitându-se la a semna prompt decretele de revocare din funcție a lui Vlad Voiculescu și cel de numirea ca interimar al lui Florin Cîțu.

În schimb, până la o ședință a coaliției, pe care PNL și UDMR nu se grăbesc să o convoace, lideri din alianță continuă să iasă public, prin diverse declarații.

UDMR se poziționează alături de PNL. Vicepremierul Kelemen Hunor le-a transmis USR-PLUS că nu există niciun motiv pentru schimbarea premierului Florin Cîțu și că nu poate fi acceptată o astfel de solicitare.

Vicepremierul Kelemen Hunor le-a transmis joi partenerilor de coaliție din USR-PLUS că nu există niciun motiv pentru schimbarea premierului Florin Cîțu și că nu poate fi acceptată o astfel de solicitare.


Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că atât PNL cât și UDMR nu vor onora solicitarea USR-PLUS privind convocarea unei ședinte de urgență a Coaliției. Președintele Klaus Iohannis nu a intervenit până la această oră pentru a media conflictul. Ședința uzuală a Coaliției are loc lunea.

La mai puțin de patru luni de la instalarea Guvernului Cîțu, coaliția de guvernare trece prin prima criză majoră, declanșată de decizia premierului de a-l demite pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Decizia a fost luată miercuri, cu acordul președintelui Klaus Iohannis, la două zile după ce coaliția hotărâse ca Voiculescu să rămână în funcție. USR-PLUS îl acuză pe Cîțu că “a făcut jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare” și cere o ședință de urgență a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premier. De partea cealaltă, PNL spune că nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece.