0 comments

LIVEVIDEO Ministrul Sănătăţii prezintă în Parlament datele privind diferenţele de raportare a deceselor de COVID-19 / Alexandru Rafila: Cerem investigarea de posibile infracțiuni legate de punerea în pericol a sănătății publice

by on 17 mai 2021
 

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă a citit luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la “Ora Guvernului”, fragmente din raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19. PSD a cerut prin vocea, deputatului Alexandru Rafila ca institutiile publice abilitate “să investigheze posibile infractiuni legate de punerea în pericol a sănătății publice prin greșeli sau manipularea intenționată a datelor”. Dezbaterea este în desfășurare.

UPDATE ora 16.33 Sorin Grindeanu PSD:

UPDATE ora 16.25

  • Alexandru Rafila, PSD: Grupul de Comunicare Strategica s-a dovedit a fi Grupul de Confuzie Strategica prin numeroasele comunicate incomplete sau incorecte din ultimul an. Plecarea ministrului a generat controverse legate de numarul real al deceselor, s-a sugerat manipularea datelor din motive politice sau de alta natură. Stimată dna ministru, am câteva întrebări pentru dvs:
  • De ce ați tergiversat publicarea raportului timp de 7 zile?
  • De ce nu ați explicat de ce cele doua baze da date de la Ministerul Sănătății unde apar diferențe de aproape 30% între numarul decese, nu au fost evaluate periodic pentru a elimina erorile?
  • Cine este responsabil în minister pentru această situație și dacă s-au dat sancțiuni?
  • Există dovezi privind pregătirea DSP și a spitalelor pentru introducerea datelor în aplicație?
  • S-a ajuns aici datorită politizării DSP și deprofesionalizării, tentativelor de subordonare politică a INSP și a lipsei de profesionalism la Ministrul Sănătății.
  • Cerem instituțiilor publice abilitate să investigheze posibile infracțiuni legate de punerea în pericol a sănătății publice prin greșeli sau manipularea intenționată a datelor.

UPDATE ora 16.07 Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă a citit fragmente din raportul privind modul de raportare a deceselor COVID-19 prezentat public săptămâna trecută. Mihăilă a declarat că a cerut clarificări Institutului Naţional de Statistică, Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, direcţiilor de sănătate publică şi spitalelor, care vor sta la baza propunerilor şi măsurilor de îmbunătăţire a modului de raportare a deceselor COVID.

ISăptămâna trecută, Biroul permanent al Camerei a luat decizia de a o invita pe Ioana Mihăilă în plen, în urma unei solicitări făcute de deputaţii PSD. Tema de dezbatere este “Prezentarea Raportului preliminar întocmit de Ministerul Sănătăţii privind raportarea deceselor COVID-19 şi de clarificare a diferenţelor dintre sistemele de raportare”.