0 comments

LIVEVIDEO Parlamentul i-a demis pe șefii TVR și Radioului public

by on 11 mai 2021
 

Parlamentul a respins, marți rapoartele de activitatea ale TVR și Radioului Public pe anii 2017, 2018 și 2019 și astfel a demis conducerile celor două instituții. Doina Gradea și Georgică Severin plecă din fruntea TVR și respectiv, Radio. Parlamentul urmează să valideze o nouă conducere a celor două instituții. PNL și USR-PLUS și-au împărțit cele două funcțiii publice și urmează să propună Parlamentului pe Ramona Săseanu pentru interimatul la șefia TVR (propunerea PNL) și Liviu Popescu la SRTV (propunerea USR-PLUS).

UPDATE 17.40 Ședința s-a suspendat. Birourile Permanente reunite vor lua act de propunerile pentru conducerea interimară a celor două instituții. Plenul va fi reluat în această după-amiază după ce candidații propuși vor fi audiați rapid de către comisiile de cultură reunite.

PNL o propune pe Ramona Săseanu pentru funcția de președinte director interimar la TVR

USR-PLUS îl propune pe Liviu Popescu pentru funcția de președinte director interimar al radioului public.

Plenul Parlamentului a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune și ale Radioului Public pe anii 2017, 2018 şi 2019.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a precizat că respingerea rapoartelor atrage demiterea de drept a Consiliului de administraţie al celor două instituții.

“Ca urmare, Consiliul de administraţie al televiziunii publice a fost demis.Parlamentul numeşte un preşedinte interimar cu un mandat bine definit pe o perioadă de 6 luni (…) Respingerea raportului anual de activitate atrage demiterea de drept a consiliului de administratie al SRR. Având în vedere acest lucru, consiliul de administratie al SRR a fost demis. Potrivit aceleiaşi legi, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate, în cazul demiterii consiliului de administraţie şi inexistenţei unui director general, Parlamentul numeşte un director general interimar al SRR cu un mandate bine definit ce nu poate depăşi 6 luni”, a explicat Anca Dragu.

Parlamentul a votat şi suplimentarea ordinii de zi a şedinţei de marţi cu un punct care vizează numirea directorilor interimari ai SRTv şi SRR pentru o perioadă de şase luni.

Reamintim că discuțiile și negocierile pentru șefia celor două instituții publice s-au purtat mai bine de trei luni de zile. În spatele ușilor închise Coaliția PNL-USR-PLUS și UDMR au decis să majoreze funcțiile de conducere pentru TVR și SRTV de la două la patru. Practic pentru a exista un consens în Coaliție PNL-USR-PLUS și UDMR au decis să modifice legea și să reintroducă patru funcții de conducere în loc de două câte sunt în prezent.

  • Funcții pentru toată lumea – Coaliția a decis să mai facă două posturi de șefi la TVR și Radioul public

Legea este în curs de modificare în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Până când aceasta va fi modificată, Coaliția a decis să numească șefi interimari pe o perioadă de maxim 6 luni, pentru cele două funcții de conducere care urmează să devină vacante în cursul zilei de miercuri.

La ședința de plen reunită urmează să fie validați și patru membri la CNA. Comisiile de cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat avize favorabile, în urma audierii, pentru patru dintre cei cinci candidaţi propuşi pentru cele patru posturi vacante de membri titulari în Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Candidaţii care au fost audiaţi sunt:

* Mircea Toma – membru titular (din partea Guvernului), avându-l ca supleant pe Dan Radu;

* Valentin Jucan – membru titular (din partea Guvernului), supleant Rareş Niculescu;

* Dorina Rusu – membru titular (susţinută, pentru un nou mandat, de preşedintele Klaus Iohannis), supleant Oana Mihalache;

* Ionel Palăr – membru titular (susţinut de PNL), supleant Valentina Postelnicu;

* Radu Herjeu – membru titular (susţinut de PSD), fără supleant.

Candidaţii propuşi ca membri titulari şi supleanţi au primit avize favorabile, cu majoritate de voturi, cu excepţia lui Radu Herjeu, pentru care s-a înregistrat un singur vot “pentru”.