0 comments

Liviu Dragnea, despre sesizarea CCR în privința completurilor specializate: Cu ce mă avantajează? Îmi dă anii din viață?

by on 25 martie 2019
 

Liviu Dragnea s-a întrebat, luni, în legătură cu sesizarea la CCR a unui conflict juridic între Parlament și ÎCCJ pe tema completelor specializate, cu ce l-ar avantaja o astfel de obiecție de neconstituționalitate, precizând retoric „Îmi dă anii din viață?”, scrie Mediafax.

„Am vorbit cu Florin Iordache azi înainte de CEx. M-a informat că a luat această decizie vineri. În opinia lui, și a făcut-o nu în numele său, ci ca președinte al Camerei Deputaților, e pntru că în opinia lui e un conflict juridic de natură constituțională și acolo nu s-a respectat legea de a exista complete de trei judecători. Este o coincidență și faptul că respir același aer cu mulți oameni. Pe subiectul acesta văd că abordarea e foarte interesantă. Sigur nu e o comparație forțată, văd că se pune problema la cel care sesizează, nu la cel care încalcă legea. CCR a descoperit un fapt destul de grav. Dacă și acum au dreptate în speța asta… Un român e chiar așa exagerat să își dorească să fie judecat de un complet compus legal. Problema e cu ce mă avantajează pe mine? Îmi dă anii din viață? Îmi mai dă mie cineva înapoi viața, că am spus oamenilor să vină la vot. Cu ce mă avantajează pe mine recursul în anulare. Miza mea nu e premierul României. Miza mea e programul de guvernare”, a afirmat Liviu Dragnea, luni, la finalul ședinței CEx al PSD de la Parlament.

Reacția liderului social-democraților, vine în contextul în care Florin Iordache a sesizat, vineri, Curtea Constituțională asupra unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sanctionarea faptelor de corupție, pe tema completelor specializate.

Articolul respectiv prevede că: „Pentru judecarea în prima instanța a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”.

Procurorii Secției Speciale au transmis conducerii instanței supreme o adresă prin care solicită detalii cu privire la constituirea completelor specializate din ÎCCJ, potrivit unor surse judiciare. Răspunsul transmis arată că toți magistrații de la ÎCCJ sunt specializați pe fapte de corupție.

La termenul de lunea trecută, avocați din dosarul DGASPC, în care și cei ai lui Liviu Dragnea, au invocat o nulitate absolută privind condamnarea de la fond, pronunțată de completul de 3 judecători. Concret, avocații vor rejudecarea fondului cauzei de către un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție specializat pe fapte de corupție.

Avocații mai spun că a fost constituit nelegal completul de 3 judecători care a pronunțat decizia în primă instanță.