0 comments

Marcel Ciolacu: Voi demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială

by on 23 noiembrie 2020
 

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a anunțat, luni pe Facebook, că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensia specială care se acordă parlamentarilor care au mandate întregi. Alături de liderul PSD și-a anunțat demisia din Camera Deputaților și liderul grupului Alfred Simonis. De precizat este că PSD a promovat în Parlament introducerea pensiilor speciale pentru diferite categorii de angajați și demnitari.

“Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi #demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a #nu beneficia de #pensiespecială! La fel am făcut și acum patru ani, la fel voi face și acum.

Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar.

În mandatul meu, #PSD a asumat o direcție clară în ceea ce privește această nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivității. Am inițiat și am votat legea prin care toate pensiile speciale care depășesc 7 mii de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura varianta constituțională în acest moment.

Îmi doresc să reușim ca împreună să îi dăm jos pe toți cei care s-au cocoțat pe Everestul financiar al pensiilor speciale. O bună ocazie a fost ratată din nou de Guvernul Orban în acest an, când a refuzat să dea o #ordonanțădeurgență pentru #eliminareapensiilorspeciale, act normativ care s-ar fi aplicat imediat. Câteva miliarde bune de lei economisite astfel ar fi fost mult mai utile la #Sănătate în lupta cu pandemia sau pentru a pregăti școlile pentru ca elevii să-și poată continua procesul educațional!!”, a scris președintele PSD pe pagina lui de Facebook.

După anunțul făcut de Ciolacu și liderul deputaților PSD Alfred Simonis a scris pe Facebook că va demisiona în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială.

“Nu vreau pensie specială! Pensia trebuie să fie rezultatul contributivității, nu al vreunei funcții. De aceea, îmi voi da demisia din Parlament în ultima zi de mandat, pentru a nu beneficia vreodată de pensie specială! Conform legii, pensiile speciale se acordă doar dacă parlamentarii au cel puțin un mandat întreg. Nu am de gând să încasez bani care nu mi se cuvin”, scrie Simonis pe pagina sa de socializare.

Demersul social-democrațiilor apare în plină campanie electorală și după ce ani de zile PSD a promovat, susținut și extins privilegiile pensiilor speciale acordate diferitelor categorii profesionale.

PSD a promovat prin Guvernul Victor Ponta si susținut în Parlament de PNL prin alinața USL Privilegiul pensiilor speciale și a adăugat chiar câteva noi categorii. Astfel, Prima lege specială a fost pentru pensiile militarilor în 2015, lege inițiată de vicepremierul Gabriel Oprea (Guvernul Ponta) și care fost adoptată fără probleme de Parlament.

Legea stabilea ca 65% din nivelul soldelor militarilor și al sporurilor obținute în ultimele cinci luni să devină baza de calcul a pensiei. În Parlament legea a fost amendată și au fost mărite sporurile din branșă, printre care alocația de hrană sau de uniforme și s-au redus vârstele de pensionare.

Privilegiile au continuat, iar în 2017, după ce PSD a câștigat alegerile, Guvernul condus de Mihai Tudose a emis Ordonanța 59/2017 prin care se stabilea ca toate pensiile speciale, nu doar ale militarilor, să fie indexate anual, în funcție de inflație, iar dacă inflația scade, ele să rămână neschimbate. OUG a fost cu dedicație pentru serviciile secrete din interiorul MAPN, MAI și SRI și a dat undă verde pentru pensionare și la vârsta de 40 de ani a militarilor, ofițerilor și generalilor din aceste instituții.