0 comments

MediaTek solicită permisiune Guvernului SUA să furnizeze procesoare spre Huawei – Mobilissimo.ro

by on 29 august 2020
 

În aproximativ 2 săptămâni Huawei pierde dreptul de a mai primi procesoare de la TSMC şi trebuie să caute alternative. Până atunci ştim că seria Kirin e în pericol, iar companii precum Qualcomm sau MediaTek şi-au exprimat interesul de a colabora cu Huawei şi a îi furniza componentele necesare. MediaTek merge şi mai departe şi a depus o cerere la Guvernul SUA pentru a deveni furnizor de cipseturi pentru Huawei.

Administraţia Trump va decide dacă le permite celor de la MediaTek să prindă acest contract gras, care ar însemna zeci de milioane de procesoare produse pe an, dacă nu chiar peste 100 de milioane. Trebuie totuşi o licenţă specială aprobată de SUA dacă vrei să faci business cu Huawei. Marea problemă pe care o au firmele care vor să colaboreze cu creatorul lui P40 Pro e faptul că deseori ele folosesc tehnologie şi brevete americane, ceea ce automat creează şi un motiv pentru a nu colabora cu Huawei, fiind invocate “riscuri de securitate națională”.

Vă reamintesc că din mai 2019 Trump a interzis companiilor americane să colaboreze cu acest producător chinez, iar Huawei trebuie să aplice la un interval regulat pentru o nouă licenţa temporară. Problema e că ultima a expirat în această lună şi încă nu a fost prelungită. Noile reglementări ale americanilor, mai dure, legate de cipuri intra în vigoare pe 15 septembrie. Atunci pică şi contractul cu TSMC. MediaTek e în standby şi încă nu a acceptat comenzi de la compania chineză. Dacă pică şi această variantă Huawei efectiv nu mai are opţiuni, iar chinezii de la SMIC sunt un jucător prea mic pentru a îi onora comenzile uriaşe.

Ei de abia ajung la procesul de 7 nm cu producţia. Qualcomm ar fi o idee, dar nu cred că Guvernul SUA le va permite colaborarea, oricât de bănoasă ar fi chiar pentru bugetul american.

Citeste stirea completa