0 comments

Microsoft Build 2019: AI, blockchain pentru toți și realitate mixtă – start-up.ro

by on 7 mai 2019
 
 • 7 Mai 2019
 • News

La Microsoft Build, peste 6.000 de dezvoltatori vor descoperi ultimele inovații tehnologice, cu care pot construi o nouă generație de aplicații hibride pentru a susține productivitatea afacerilor.

Microsoft anunță o serie de noi servicii Azure și tehnologii pentru dezvoltatori care pun la dispoziția acestora capabilități avansate de AI, IoT, blockchain și realitate mixtă. Compania dezvăluie o parte dintre aceste noutăți în materie de edge computing (analiză a datelor în proximitatea locului în care au fost culese) și cloud hibrid la conferința Microsoft Build 2019, care se desfășoară între 6 și 8 mai, la Seattle, SUA.

Cea mai productivă platformă AI

Microsoft anunță o nouă serie de tehnologii Azure AI pentru a-i ajuta pe dezvoltatori și pe specialiștii în date (data scientists) să integreze funcționalități AI în aproape orice proiect.

 • Azure Cognitive Services (servicii ce replică caracteristici umane prin intermediul inteligenței artificiale – AI). Astfel de caracteristici pot fi vizualizarea, auzul, răspunsul, traducerea textului, explicații suplimentare, și nu numai. Microsoft lansează o nouă categorie de servicii cognitive, denumită „Decission” (Decizie), care le oferă utilizatorilor o recomandare specifică pentru decizii mai informate și mai eficiente. Această categorie include „Moderatorul de conținut”, „Detectorul de anomalii” anunțat recent și un nou serviciu numit „Personalizator”, care utilizează învățarea condiționată pentru a le oferi utilizatorilor recomandări specifice lor, pentru decizii rapide și informate.
 • Microsoft aduce AI în Azure Search odată cu disponibilitatea generală a capacității de căutare cognitivă, permițându-le clienților să aplice algoritmi pentru a extrage informații noi din conținut structurat și nestructurat.

Noile inovații din Azure Machine Learning simplifică procesul de construire, formare și implementare a modelelor de învățare automată:

 • Atributele integrate cu Azure DevOps (tool pentru eficientizarea dezvoltării de sisteme IT) le oferă dezvoltatorilor posibilitatea de a automatiza cicluri complete de învățare automată cu repetabilitatea și transparența necesare.
 • Noi funcții de automatizare ML și interfața intuitivă fac mai ușoară dezvoltarea de modele complexe.
 • Interfața vizuală de învățare automată furnizează posibilitatea de a crea și implementa unmodel de machine learning fără scriere de cod, bazat pe funcții drag-and-drop.
 • Pentru a permite o latență extrem de scăzută și un proces eficient de inferențiere, Microsoft anunță disponibilitatea generală a modelelor accelerate hardware care pot rula pe cipuri dedicate FPGA, cât și suportul pentru mediul ONNX pentru NVIDIA TensorRT și Intel nGraph pentru inferențiere de mare viteză pe chipset-urile NVIDIA și Intel disponibile comercial.

Edge-ul inteligent (analiză a datelor în proximitatea locului în care sunt culese în rețea)

Compania a introdus mai multe produse și soluții noi, legate de nevoile existente și emergente de cloud hibrid și edge computing:

 • Microsoft introduce Azure SQL Database Edge pentru a sprijini necesitățile de edge computing. Produsul este un motor SQL optimizat pentru cerințe de calcul scăzute cu AI integrat și combină streamingul (partajarea) de date cu funcționalități proprii de învățare automată și vizualizare, pentru folosirea la nivel local. Dat fiind că Azure SQL Database Edge are aceeași (aceleasi) paradigmă (principii) de programare cu SQL Server, dezvoltatorii pot translata cu ușurință aplicațiile în edge fără a trebui să învețe noi instrumente și limbaje de programare.
 • Microsoft anunță și IoT Plug and Play, un nou limbaj de modelare deschis pentru conectarea fără probleme a dispozitivelor IoT la cloud, permițându-le dezvoltatorilor să abordeze una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă – implementarea soluțiilor IoT la scară mare. Anterior, software-ul trebuia să fie scris special pentru dispozitivul conectat pe care îl suporta, limitând amploarea implementărilor IoT.

HoloLens 2 Development Edition

Pentru a ajuta la catalizarea celui de-al treilea val de computing, Microsoft extinde Programul Mixed Reality Developer. În ultimul an, au fost implicați peste 20.000 de dezvoltatori specializați în realitate mixtă. Pentru a răspunde nevoilor unui public mai mare, compania investește în mai multe întâlniri, programe, evenimente și soluții (inclusiv evenimentul Mixed Reality Dev Days care are loc acum), cu un accent sporit pe deservirea comunității de dezvoltatori de realitate mixtă la scară globală.

Disponibilă prin programul Mixed Reality Developer, ediția pentru dezvoltatori reunește toate instrumentele necesare dezvoltatorilor pentru a iniția:

 • Un dispozitiv de realitate mixtă HoloLens 2
 • 500 dolari în credite Azure pentru dezvoltarea de proiecte bazate pe realitate mixtă utilizând serviciile Azure mixed reality
 • 3 luni de testare gratuită Unity Pro și Unity PiXYZ Plugin pentru folosirea de date CAD.

Prin îmbinarea HoloLens 2, Azure Mixed Reality Services și Unity Pro, cea mai utilizată platformă de dezvoltare 3D în timp real, dezvoltatorilor le este mai ușor să creeze experiențe de realitate mixtă profesionale utilizând datele de proiectare deja existente. Plugin-ul PiXYZ oferă instrumentele necesare pentru a crea experiențe în timp real folosind datele Computer Aided Drawing (CAD) sau Building Information Management (BIM).

De asemenea, Microsoft anunță suportul și pentru Unreal Engine 4. Acesta va fi disponibil pentru dezvoltatori până la sfârșitul lunii mai pentru a crea imagini realiste de înaltă calitate și experiențe imersive de realitate mixtă pentru soluții care se referă la arhitectură, design de produs, producție și altele.

Vizitați hololens.com pentru a afla mai multe despre HoloLens 2 Development Edition și înscrieți-vă pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, instrumente de realitate mixtă, mostre de cod și proiecte open-source.

Azure Blockchain Service: baza pentru aplicațiile blockchain în cloud

Azure Blockchain Service este un serviciu blockchain complet configurabil care simplifică formarea, gestionarea și guvernanța rețelelor de blockchain de tip consorțiu, astfel încât companiile să se poată concentra pe logica fluxului de lucru și dezvoltarea aplicațiilor. Azure Blockchain este acum disponibil în versiunea de preview.

Utilizatorii pot crea și implementa, rapid, o rețea blockchain și pot gestiona permisiunile și politicile consorțiului utilizând o interfață intuitivă în Portalul Azure. Guvernanța încorporată le permite dezvoltatorilor să adauge noi membri, să stabilească permisiuni, să monitorizeze starea și activitatea rețelei și să execute interacțiuni guvernate și private prin integrări cu Azure Active Directory (soluție de management al identității).

Microsoft anunță și parteneriatul cu J.P. Morgan pentru a transforma soluția Quorum, bazată pe protocolul Ethereum, în primul registru blockchain disponibil în Azure Blockchain Service. Aceasta se integrează cu o serie vastă de instrumente open-source, suportând în același timp tranzacțiile confidențiale – o necesitate pentru clienții noștri enterprise.

După configurarea rețelei blockchain de bază cu Serviciul Azure Blockchain, este necesară codificarea logicii de business utilizând contracte inteligente. Până acum, acest proces a fost dificil, necesitând instrumente de linie de comandă multiple și integrare limitată în mediile de dezvoltare de aplicații folosite. Pentru a aborda aceste probleme, Microsoft lansează o extensie pentru VS Code. Această extensie permite crearea și compilarea de contracte inteligente Ethereum, implementarea lor fie în lanțul public, fie într-o rețea de consorțiu în Azure Blockchain Service și gestionarea codului lor utilizând Azure DevOps.

În cadrul conferinței Microsoft Build 2019, Microsoft va arăta cum poate îndruma toți dezvoltatorii – chiar și cei fără formare în AI sau știința datelor – să utilizeze instrumentele și serviciile companiei pentru a oferi avantajele pe care din ce în ce mai mulți clienți le așteaptă.

Citeste stirea completa