0 comments

Mihai Chirica şi Costel Alexe s-au autosuspendat din conducerea PNL Iaşi la nivel declarativ / Statutul PNL nu prevede sancțiuni în cazul urmăririi penale

by on 28 aprilie 2021
 

Deși președintele Klaus Iohannis a somat conducerea PNL că “ar fi cazul să reacționeze politic” în cazul celor doi lideri liberali de la Iași care au probleme cu justiția, Ludovic Orban nu a luat nicio măsură. Singurele măsuri politice sunt cele anunțate de primarul Iașiului și presedintele Consiliului Județean care au declarat că se autosuspendă din funcțiile de lideri ai organizațiilor PNL. De precizat este că în statutul partidului, există prevederea privind suspendarea unui membru din partid în cazul începerii urmăririi penale.

În statutul PNL este prevăzută autosuspendarea dintr-o funcţie de conducere în partid doar în cazul “ocupării unei funcţii publice incompatibile cu calitatea de membru al unui partid politic”.

Articolul 23 din statutul formaţiunii intitulat „Pierderea calităţii de membru” prevede că „Membrii PNL se pot autosuspenda din calitatea de membru al partiduluiconform legii şi numai pe durata îndeplinirii acesteia”.

De asemenea, articolul arată că „membrii PNL se pot autosuspenda din funcţia deţinută în partid numai în cazul ocupării unei funcţii publice incompatibile cu deţinerea unor funcţii de conducere în partid, pe o perioadă egală cu durata mandatului funcţiei publice”.

La articolul 24 din statut – „Drepturile membrilor” este precizat că liberalii pot „să se autosuspende pe anumite termene din calitatea de membru PNL”.

Totodată există, la articolul 26 intitulat „Sancţiuni” prevederea care face referire la „retragerea sprijinului politic pentru reprezentanţii PNL care deţin funcţii numite în administraţia publică locală şi centrală împotriva cărora a început urmărirea penală. Sancţiunea va fi aplicată de către forul de conducere competent cu privire la funcţia ocupată de către membrul PNL în cauză”.

Cu toate acestea, conducerea PNL sau președintele PNL nu au avut nicio poziție publică în cazul celor doi lideri de la Iași care au probleme cu justiția.

În urmă cu o zi, Klaus Iohannis a declarat că „ar fi cazul” ca PNL să „reacţioneze politic„ în ceea ce priveşte faptul că atât şeful CJ Iaşi Costel Alexe cât şi primarul Mihai Chirica sunt vizaţi de acuzaţii ale procurorilor. „Dacă nu o va face în următoarele zile, voi avea o discuţie pe această speţă„, a afirmat şeful statului.

Întrebat dacă vocea sa mai contează în PNL, preşedintele Iohannis a replicat: „Vom vedea”.

Reamintim că, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Costel Alexe a anunţat că se autosuspendă din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Iaşi, iar primarul Iaşiului Mihai Chirica a spus că se autosuspendă din poziţia de preşedinte al organizaţiei municipale PNL Iaşi, în contextul problemelor în justiţie.

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe a anunţat că a fost plasat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare. El afirmă că s-a autosuspendat de la conducerea PNL Iaşi. Reprezentanţii DNA au precizat că Alexe a fost pus sub control judiciar până în 25 iunie, alături de o persoană din conducerea unei societăţi comerciale cu activitate în siderurgie, cei doi având, între altele, obligaţia de a nu părăsi ţara.

Ulterior, primarul din Iaşi Mihai Chirica a anunţat că se autosuspendă de la şefia filialei municipale a PNL, pe fondul problemelor sale din justiţie. El a adăugat că timpul va arăta că acuzaţiile lansate împotriva sa nu sunt adevărate.

„Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaş normal nu voi participa la nicio competiţie internă în partid”, a spus Chirica.