0 comments

Ministrul justiției, în birou la Dragnea. Liderii coaliției ar putea discuta despre ordonanța privind codurile penale

by on 2 aprilie 2019
 

Ministrul Justiției Tudorel Toader discută, marți, cu liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, dar și cu premierul Viorica Dăncilă, în biroul președintelui Camerei Deputaților, subiectul fiind, cel mai probabil, ordonanța de urgență de modificare a codurilor penale.

Anterior reuniunii din biroul lui Dragnea de la Camera Deputaților, ministrul justiției declara jurnaliștilor că nu a fost invitat la discuții privind ordonanța de modificare a codurilor penale de liderii Coaliției.

„Nu am primit invitația (de a discuta în coaliție- n. red). Când voi fi invitat, sigur voi merge”, a spus Toader, întrebat de jurnaliști dacă a discutat cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu despre modificarea codurilor penale.

Referitor la apelul președintelui Klaus Iohannis ca guvernul să nu mai dea ordonanțe pe justiție până la referendum, ministrul a reafirmat că legea fundamentală permite Executivului să emită astfel de acte normative. El a mai spus că dacă președintele Klaus Iohannis dorește să consulte românii cu privire la eliminarea ordonanțelor de urgență, acest lucru nu poate fi făcut decât în cadrul unui referendum pentru revizuirea Constituției și nu unul consultativ.

Toader a mai spus că Legea fundamentală permite emiterea de ordonanțe în cazul urgențelor. ”Președintele vă declara dvs că respectă misiunea de mediator între puterile statului. (…) Declarații sunt multe. Am auzit și eu zilele trecute că va propune la referendum să nu se mai dea ordonanțe de urgență. Eu răspundeam astăzi, la Sinaia, faptul că un referendum cu această temă nu rezolvă problema de fond pentru că Legea fundamentală abilitează Guvernul să dea ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare, în caz de urgență. Dacă vrea să elimine această instituție a guvernului, nu este posibil decât dacă inițiază o procedură de revizuire a Constituției”, a declarat ministrul Justiției.

Întrebat dacă modificarea codului penal și a codului de procedură penală este o urgență care să justifice ordonanța guvernului, Toader a sugerat că OUG este necesară în condițiile în care Executivul a făcut, anul trecut, în iulie și noiembrie, două proiecte de lege pentru amendarea legislației penale, în sensul punerii de acord cu deciziile CCR și cu directivele europene legate de confiscarea extinsă și prezumția de nevinovăție, însă acestea nu au fost adoptate nici până acum de către Parlament.