0 comments

Ministrul Răzvan Cuc le-a promis gălățenilor aeroport, drum expres și centură ocolitoare

by on 19 mai 2019
 

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat, duminică, în timpul unei vizite în județul Galați, că se va construi un aeroport între orașele Galați, Brăila și Focșani, va fi realizat un drum expres Galați-Brăila și se va amenaja o centură ocolitoare a municipiului Galați, transmite Mediafax.

Cele trei obiective promise de ministrul Răzvan Cuc, la Galați, vor fi realizate cu fonduri europene și cu bani de la Guvern.

Ministrul Cuc a vizitat locul ales de specialiști pentru construirea unui aeroport de mari dimensiuni în județul Galați. Acesta a spus că finanțarea obiectivului, aproximativ 100 de milioane de euro, se va face prin Fondul de Dezvoltare și Investiții.

„Este un proiect fezabil pentru fondurile de dezvoltare și de investiții. Avem Fondul de Dezvoltare și Investiții. Se va face o modificare legislativă ca să poată fi introduse și aeroporturile. Deci, acest aeroport va putea fi finanțat prin Fondul de Dezvoltare. Dumneavoastră trebuie să demarați studiul de fezabilitate și ulterior să demarați proiectarea și execuția. Săptămâna viitoare, cel târziu peste două săptămâni vom introduce modificările în ședința de Guvern”, a spus ministrul Răzvan Cuc, la Galați.

Aeroportul va primi finanțare de la Guvern în baza unor studii de oportunitate și trafic realizate de autoritățile județene. Potrivit documentelor, aeroportul din Galați ar putea fi al treilea din țară ca număr de călători.

„Consiliul Județean a făcut un studiu de oportunitate și un studiu de trafic, iar rezultatele arată cam așa: aici este cel mai bun loc pentru că este aproape de cale ferată, avem 18 km până la transportul pe apă și, bineînțeles, suntem aproape de centura mare a Galațiului. Până la Brăila sunt 25 km, până la Vrancea sunt 60 de km, până la Vaslui sunt 80 de km, pe o arie de 150 de km sunt 3,9 milioane de locuitori, de aceea este oportun. Din studiu a reieșit că zona are circa 800.000 de călători pe an: agenții economici care transportă persoane de la Galați la București și înapoi, persoane care merg la aeroport. Șantierul Naval Damen are peste 7.000 de călătorii pe an la aeroport, Navromul are peste 4.000 de călătorii, Universitatea Dunărea de Jos, peste 14.000. Din calcule a reieșit că aeroportul din Galați este de nivelul Iașului și al Timișoarei. În câțiva ani poate să ajungă al treilea aeroport al țării după București și Cluj pentru că în studiu de oportunitate nu s-au luat în calcul Vrancea și agenții economici din Brăila”, a declarat presei, președintele CJ Galați, Costel Fotea.

În timpul vizitei de duminică, ministrul Cuc a vorbit și despre proiectele centurii ocolitoare a orașului Galați și despre drumul expres Galați-Brăila. Acestea vor fi realizate cu finanțare europeană și au fost incluse în Master Planul de Transport, potrivit ministrului.

„Sunt două proiecte importante, vitale, centura de ocolire a Galațiului și drumul expres Galați-Brăila, vorbim despre implementare, execuție și proiectare. Noi lucrăm la documentație, am stabilit ca termen pentru ambele proiecte luna august, execuție și proiectare pentru drum expres, execuție și proiectare pentru centură. Vor fi finanțate pe proiecte europene, nu va fi o problemă de finanțare. Tot ce-mi doresc este să vină un constructor serios care să-și facă treaba. Valoarea o vom ști după aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Sunt prinse în Master Plan de Transport, infrastructura grea”, a precizat Răzvan Cuc.