0 comments

Misteriosul rau subacvatic din Marea Neagra

by on 21 noiembrie 2018
 

raul subacvatic, marea neagra

Mama-natura nu inceteaza sa ne uimeasca! O echipa de cercetatori britanici de la Universitatea din Leeds (Anglia) care studiaza bazinul Marii Negre a descoperit un curent masiv de apa sarata, un adevarat rau subacvatic activ, fiind primul din lume de acest gen. Descoperirea acestui rau a fost anuntata la 1 august 2010 si conform specialistilor, acest „rau“ ar curge de-a lungul abisului marin al Marii Negre, modificandu-i geografia prin formarea unor canale si bazine. Este fascinant, cu copaci si frunze ce cad pe fundul marii, are chiar si cascade!

Acest rau este primul de acest gen din lume, fiind de 350 de ori mai mare ca Tamisa (raul care trece prin Londra). Raul subacvatic izvoraste in zona Stramtorii Bosfor, acolo unde apa Marii Mediterane, mai densa si mai sarata, se scurge in bazinul Marii Negre – un fost lac cu apa dulce ce are un continut de sare mult mai scazut decat al Mediteranei. Daca ar fi fost descoperit pe uscat, oamenii de stiinta estimeaza ca ar fi fost al saselea rau ca marime de pe Terra, din punct de vedere al debitului. „Apa acestui torent este mai densa decat apa din jur pentru ca are o concentratie mult mai ridicata de sare si transporta foarte multe sedimente”, a spus Dan Parsons coordonatorul acestui proiect.

Torentul „curge printr-o albie formata pe platforma marina a Marii Negre, la fel cum un rau curge la suprafata. Campiile abisale ale oceanelor noastre sunt asemenea deserturilor de la suprafata, in sensul in care este foarte putin probabil sa gasim forme de viata care sa le populeze”. Astfel de torenti pot transporta substante nutritive, practic viata intr-o zona care, in mod normal, nu este un mediu propice dezvoltarii ei chiar si la aceste adancimi, facand posibila dezvoltarea unor forme de viata extremofile, explica cercetatorul britanic.

Albia astfel formata atinge in unele locuri o adancime de peste 35 metri si aproape un kilometru in latime. Cercetatorii britanici sustin ca raul are curenti, vartejuri chiar si cascade, asemenea unui rau obisnuit, iar viteza de curgere este de 6,5 km/ora, avand un debit de 22.000 metri cubi de apa pe secunda.

Cursul misteriosului rau are 60 km lungime, apoi dispare intr-o groapa abisala de pe fundul marii, in drumul lui, insa formeaza canale si aduna afluenti, la fel ca fratiii lui de la suprafata.

Curgerea raului este rezultatul activitatii fortei gravitationale exercitate asupra diferentei de densitate, care poate fi produsa de concentratii mari de sare si sedimente. Acesta este echivalentul subacvatic al unor curgeri piroclastice (roca si curenti de gaze care se misca foarte repede in cazul unei eruptii vulcanice – n.r.). Pentru a fi mai usor de inteles, e ca si cum ai turna detergent de vase in apa din chiuveta, iar acesta, fiind mai dens, se scurge spre gura de scurgere. Acesti curenti care curg prin raurile subacvatice poarta forme de viata, precum si nutrienti, carbon si oxigen in adancurile marilor. Este foarte probabil ca mediile acestea sa poate gazdui viata, dar deocamdata se cunosc mult prea putine lucruri (D.Parson).

Aceste rauri pot avea pana la 4.000 de kilometri lungime, cu maluri inalte de pana la 800 de metri si late de cativa kilometri. Pana in prezent, este singurul rau gasit pe fundul unei mari sau ocean. Au fost, in schimb, gasite canale asemanatoare, raurile care le-au format disparand. Unul din cele mai mari astfel de canale se afla pe langa coasta Braziliei, unde Amazonul se varsa in Oceanul Atlantic.

Aceasta descoperire ar putea oferi noi informatii despre felul in care viata este prezenta chiar si la adancimi enorme in apa marilor si oceanelor, departe de nutrientii –fitoplancton si zooplancton– prezenti in apele de suprafata. Sedimentele care trec prin aceste canale sunt depozitate in matci formate in abisul marilor, unde formeaza cele mai mari depozite de acest fel de pe glob. Aceste depozite sunt cheia schimbarilor climatice, a cutremurelor de mare magnitudine, a miscarilor tectonice si formeaza de asemenea unele dintre cele mai mari rezervoare de hidrocarburi din lume.

Dan Parsons, a mai spus ca datele acestei cercetari vor putea fi folosite si de catre companiile petroliere care doresc sa foreze in zona unde se afla acest rau, loc unde s-ar putea afla importante resurse de hidrocarburi.

Raul de pe fundul Marii Negre nu este „singur pe lume”. In adancul Marii Mexicului exista un rau asemanator descoperit de fotograful „submarin” rus Anatoli Beloschin. Acesta a realizat fotografii exceptionale a unui rau subacvatic, situat intr-o caverna subterana (Cenote Angelita) din Tulum, Mexic (vezi imaginile in clipul de mai jos). Aceste imagini vin sa ne demonstreze cam cum arata raul din Marea Neagra. Iata si descrierea facuta de el: „Eram la 30 de metri adancime, apa dulce, apoi cu cat ma deplasam mai jos, pe la 60 de metri, spre fundul pesterii apa se transforma din pura in sarata unde am observat un rau dedesubt, cu copaci si frunze cazute… De fapt, raul ce-l vedeti in fotografii este un strat de hidrogen sulfurat”.

Oamenii de stiinta banuiesc ca mai exista astfel de rauri subacvatice, dupa ce scanarile sonare ale adancurilor marine au dezvaluit canale serpuite in oceanele din intreaga lume.

Surse: Agerpress, Adevarul.ro.