0 comments

Moțiunea împotriva ministrului Justiției, amânată pentru a treia oară la solicitarea PSD / Manda: Sunt colegi care vor să voteze moțiunea și colegi care nu vor

by on 15 aprilie 2019
 

Moțiunea simplă depusă de PNL și USR împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, a fost amânată, luni, pentru a treia oară. Vicepreședintele Senatului, senatorul PSD Claudiu Manda a solicitat în ședința Biroului Permanent al Senatului amânarea dezbaterii moțiunii simple pe motiv că senatorii PSD nu au decis cum să voteze. Amânarea are loc în contextul în care social democrații sunt nemulțumiți de activitatea ministrului Justiției, iar Liviu Dragnea așteaptă o decizie de la Înalta Curte în dosarul angajărilor fictive.

Dezbaterea moțiunii ar putea avea loc după Paște, pe 6 mai având în vedere că Senatul nu mai are programată nicio ședință de plen până după Paște.

“A fost o propunere la Comitetul liderilor pe care a formulat-o liderul grupului PSD sau viceliderul grupului. Sunt păreri pro și contra pe marginea moțiunii și o amânare ca să ne edificăm. Am încercat să evaluăm ca să vedem dacă grupul PSD va avea o poziție unitară sau fiecare să voteze conform punctului de vedere. În interiorul grupului sunt colegi care vor să voteze moțiunea și colegi care nu vor să o voteze. Pentru a avea un punct de vedere clar va trebui să discutăm să ne lămurim dacă vom avea o poziție a grupului PSD sau fiecare va vota cum va dori. Asta nu înseamnă că e obligatoriu să fie așa. Putem convoca biroul permanent săptămâna viitoare pentru că se lucrează în comisii. Eu cred că ar trebui să îi întrebați pe fiecare în parte de ce. În regulament spune că trebuie dezbătută în maxim șase zile. Au trecut cele șase zile. Plenul putea să dezbată săptămâna aceasta sau în altă zi. Nu scrie în regulament care sunt motivele pentru care se cere amânare. Nefiind un motiv anume, eu v-am spus care e poziția grupului PSD”, a declarat Claudiu Manda. la Parlament.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat luni că amânarea dezbaterii moțiunii împotriva ministrului Justiției reprezintă un abuz al majorității parlamentare și a acuzat PSD și ALDE de șantaj asupra lui Tudorel Toader ca să publice ordonanțele pe Justiție.

”Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Biroul Senatului este un abuz evident al majorității parlamentare PSD-ALDE. Vorbesc de stabilirea moțiunii simple pe justiție. Sunt mai bine de două săptămâni de la momentul depunerii PNL a moțiunii pe justiție. Vor mai fi încă două săptămâni până vom avea ocazia să o dezbatem. Primul plen pe care Senatul îl va avea este data de 6 mai. De astăzi până pe data de 6 mai, Senatul României nu va mai avea activitate decât în comisii. Mi se pare un abuz fără precedent să nu se dezbată o moțiune simplă”, a declarat Alina Gorghiu, potrivit Mediafax.

Moțiunea simplă depusă de Opoziție la adresa ministrului Justiției, intitulată „Justiția – victimă sigură în mâinile lui Toader” a figurat luni pe ordinea de zi a Senatului, pentru dezbatere și vot, de la ora 16.00. Este pentru a treia oară când moțiunea a fost înscrisă pe ordinea de zi a plenului, după ce săptămâna trecută senatorii au amânat de două ori votarea acesteia, din lipsă de cvorum.

De precizat este că, potrivit regulamentului dezbaterea unei moțiuni simple se face în termen de șase zile de la depunerea ei, termen care a fost depășit cu mult.

Ministrul Justiției a declarat, luni, că nu se va consulta cu nimeni dacă-și dă sau nu demisia și că își va face treaba până în ultima zi.

Votul moțiunii îndreptate împotriva ministrului Justiției fusese inițial programată lunea trecută, demersul Opoziției venind în contextul în care liderul PSD Liviu Dragnea îi dăduse practic un ultimatum lui Tudorel Toader, reproșându-i că nu a dat ordonanțele de modificare a codurilor penale.

Citește și: Dragnea, despre Toader si OUG pe Justiție: Dl. Toader nu mai are susținerea pe care a avut-o / Am auzit și eu că s-ar fi întânit cu Iohannis