0 comments

Odele aduse lui Stalin erau să-l coste pe Pablo Neruda Premiul Nobel pentru Literatură (documente desecretizate)

by on 6 ianuarie 2022
 

Scriitorul Pablo Neruda a câştigat premiul Nobel pentru Literatură în 1971, dar noi arhive deschise recent la Stockholm arată că juraţii erau îngrijoraţi de „tendinţele comuniste” ale poetului chilian, scrie The Guardian, citat de News.ro.

Lista scriitorilor aflaţi în cursa pentru premiul Nobel şi deliberările membrilor secreţi ai juriului de la Academia Suedeză sunt confidenţiale timp de 50 de ani.

Însă noi arhive deschise acum arată că, deşi câştigătorul din 1971, Neruda, a fost lăudat pentru „o poezie care, prin acţiunea unei forţe elementare, menţine în viaţă destinul şi visele unui continent”, în spatele scenei membrii Academiei Suedeze au ezitat.

Ei au pus la îndoială modul în care lucrări precum odele lui Neruda pentru Stalin se potrivesc cu cerinţa lui Alfred Nobel că premiul revine „persoanei care va fi produs în domeniul literaturii cea mai remarcabilă lucrare într-o direcţie ideală” – potrivit jurnalistului Kaj Schueler, care a cercetat documentele Academiei Suedeze din 1971 pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet.

Admirația lui Neruda pentru Stalin

În timp ce preşedintele comisiei Nobel, Anders Österling, a lăudat „puterea poetică naturală şi vitalitatea dinamică” a lui Neruda, el a pus la îndoială dacă „tendinţa comunistă din ce în ce mai dominantă din poezia sa este compatibilă cu scopul premiului Nobel”.

Neruda, cunoscut pentru poezia sa pasională şi romantică, a fost şi un politician şi diplomat de stânga, prieten apropiat al preşedintelui Salvador Allende.

Neruda a murit la câteva zile după lovitura militară a lui Augusto Pinochet din 1973, în circumstanţe care sunt investigate de atunci.

„Felul în care gândeşte un scriitor – fie că este marxist, sindicalist, anarhist sau altceva – este dreptul său liber. Cu toate acestea, Neruda este pe deplin implicat politic, inclusiv prin imnurile închinate lui Stalin şi a altor realizări pur propagandistice. Pe această bază, am rezerve cu privire la candidatura sa, fără a dori totuşi să o resping ferm în prealabil”, scria Österling în 1963.

Ceilalți candidați la Premiul Nobel pentru Literatură în 1971

Österling a vorbit anterior şi împotriva candidaturii lui Ezra Pound pentru că „propagă idei de o natură care sunt cu siguranţă contrare spiritului premiului Nobel”, şi a lui Samuel Beckett, din cauza nihilismului său.

Österling a fost în cele din urmă convins de meritele lui Neruda, iar Beckett a câştigat premiul în 1969. Pound nu a câştigat niciodată.

Deschiderea arhivelor mai arată că WH Auden, James Baldwin, Philip Larkin şi Jorge Luis Borges au fost nominalizaţi pentru premiul din 1971. Auden a fost pe lista scurtă, alături de Patrick White, André Malraux şi Eugenio Montale.

White (în 1973) şi Montale (1975) aveau să câştige, dar Malraux şi Auden nu au câştigat niciodată. Lista cu cei 90 de scriitori nominalizaţi pentru premiul Nobel din 1971 includea o singură femeie: poeta estoniană Marie Under.Citește și: