0 comments

Orban: E catastrofală negocierea. Fără ministrul Finanţelor şi secretarul General al Guvernului, un premier nu este cu adevărat premier. Toate structurile din subordinea SGG vor fi sub comandă pesedistă

by on 22 noiembrie 2021
 

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a declarat duminică seară, la Realitatea Plus, că a fost „catastrofală” negocierea celor de la PNL pentru formarea noului Guvern, el arătând că premierul nu este cu adevărat premier fără Ministerul Finanţelor şi Secretariatul General al Guvernului, portofolii care vor reveni PSD în noua configuraţie politică.

Ludovic Orban a afirmat că în 2020, când a negociat cu USR formarea Guvernului, cei de la USR au cerut paritate. „Am încheiat negocierile cu 9 ministere pentru PNL şi 6 ministere pentru USR-PLUS”, a spus el, amintind de condiţionalităţile din partea preşedintelui privind anumite ministere, relatează News.ro.

Despre negocierile actualei conduceri a PNL, în frunte cu premierul propus de liberali, Nicolae Ciucă, Orban a arătat că „un premier este premier atunci când are doi piloni de bază, ministrul de Finanţe şi secretarul general al Guvernului”.

Orban a mai spus că Ministerul Finanţelor este cel care coordonează toate cheltuielile publice şi implementează politica bugetară, ministerul cheie în arhitectura guvernamentală, care dă viză de control pe toate cheltuielile, care avizează actele normative care ţin de alocările de bani, inclusiv pentru autorităţile locale.

„Fără ministrul de Finanţe şi secretarul general, un premier nu este cu adevărat premier, vă spun din experienţă. De aceea, am decis să ne batem pentru Ministerul de Finanţe şi nu pentru Ministerul Justiţiei”, a arătat fostul lider PNL.

Orban s-a referit şi la negocierile din ultimele zile. „Este catastrofală negocierea, vă spun din capul locul, pentru că premierul nu este premier, el va fi la mâna PSD şi în ceea ce priveşte funcţionarea Secretariatului General, care este cel care controlează tot circuitul de avizare, are în subordine Transelectrica, Transgaz, Agentia de Rezerve ale Statului. Toate structurile vor fi sub comandă pesedistă”, a afirmat Orban.

El a menţionat că „Nicolae Ciucă ar fi trebuit să ştie, dar a respectat probabil solicitarea lui Iohannis, să ia Ministerul Justiţiei”.

CITEȘTE ȘI: