0 comments

Panasonic Lumix DC-G9 – O camera foto mirrorless 4/3 versatila si incarcata de functii!

by on 1 februarie 2018
 

A trecut ceva vreme de cand nu am mai prezentat un aparat foto sau o camera video, de aceea am ales sa incepem anul cu un aparat mirrorless extrem de interesant. Panasonic Lumix DC-G9 este un varf de gama al companiei, care sta alaturi de GH5. Daca modelul GH5 este dedicat in egala masura videografilor, G9 se adreseaza mai degraba celor pasionati de fotografie.

Desi Panasonic Lumix DC-G9 are o parte din specificatii identice cu ale lui GH5, acesta inclina mai mult spre foto decat spre video, sacrificand unele functii pe care le are GH5. G9 poate fi considerat si o camera aniversara, deoarece anul acesta Panasonic implineste 10 ani de la lansarea primului sau mirrorless.Panasonic Lumix DC-G9 dispune de un senzor 4/3 cu o rezolutie de 20.3MP, la fel ca GH5, prin urmare nu are filtru LowPass, asadar pozele vor fi mai clare.

Daca cei 20.3MP nu vi se par suficienti, trebuie sa stiti ca G9 beneficieaza de un mod prin care poate combina mai multe poze pentru a realiza o imagine de 80MP. Modul combina opt imagini realizate in rafala, senzorul schimbandu-si pozitia la fiecare poza realizata. Daca utilizati acest mod trebuie sa aveti neaparat un trepied. Sensibilitatea ISO este intre 100 si 25600, la fel ca in cazul lui GH5. Ne-ar fi placaut sa vedem un spor de performanta la valoarea ISO, dar cel putin imaginile sunt mai clare decat pe GH5, gratie noului procesor de imagine Venus.

Stabilizarea interna pe senzor ne ofera posibilitatea de a face poze din mana fara probleme. Vizorul electronic are 3.680.000 puncte, si ofera o imagine foarte clara si fara flicker. Vizorul ruleaza la 120Hz, motiv pentru care imaginile sunt fara urma de blur. Lumix G9 are un design putin diferit fata de GH5, aceasta schimbare se datoreaza noului ecran de status din partea superioara. Pentru o autonomie mai extinsa si o ergonomie crescuta, optional puteti achizitiona gripul DMW-BGG9. Acesta permite utilizarea aparatului in modul portret, avand la dispozitie controale rapide.

Extra puteti adauga inca o baterie, care de asemenea trebuie cumparata separat. Pe partea de focalziarePanasonic Lumix DC-G9 sta foarte bine, acesta avand 225 de puncte, care acopera aproape toata suprafata senzorului. Focalizarea este sensibila pana la -4 stopuri. Viteza de focalizare este de 0.04 secunde. G9 de asemena beneficieaza de focus tracking. Fiind un aparat foto pentru sport si natura, este capabil sa realizeze rafale la 20 de cadre pe secuunda cu autofocus si  cu 60 de cadre pe secunda, dar fara focus tracking. Bateria ofera o autonomie de 400 de poze, cu 10 poze mai putin decat GH5.

Putem spune ca in acest moment Panasonic Lumix DC-G9 este cam cea mai buna camera cu senzor 4/3 de pe piata. Senzorul de 20.3MP livreaza o calitate foarte buna a pozelor chiar si in conditii de lumina scazuta. G9 se descurca bine la ISO3200, dar daca treceti peste aceasta valoare se poate observa un pic de luminance noise, dar pozele RAW pot fi editate fara probleme. Camera se adreseaza segmentului semi-profesional, iar constructia si ergonomia aparatului ne-au placut. Asteptam cu nerabdare GH5S pentru teste 🙂