0 comments

Paradisul bugetarilor. Medicii chiulangii din rețeaua școlară sunt plătiți regește: 10.000 de lei/lună plus banii din privat

by on 13 martie 2021
 

Alese pe sprânceană. 25 de cadre medicale de la Direcția de Asistență Socială (DAS) au rămas detașate la Direcția de Sănătate Publică (DSP). Consecința: cele 110 cabinete medicale școlare și studențești, și-așa cu un număr redus de personal, sunt și mai insuficient acoperite, scrie ReporterIS.

În schimb, medicii și asistentele detașate primesc un spor la salariu de 50%. Pentru asistente înseamnă 1.500-2.000 de lei net în plus, iar pentru medici încă 5.000 de lei. „Pe bază de pile”, a explicat o sursă din DAS cum li s-a prelungit detașarea celor 25.

Chiulul de la cabinetele școlare e o problemă sistemică, mulți medici fie fac rezidențiatul, fie au și cabinete de medicină a familiei, fie o șterg mai devreme pentru a merge în centrele de vaccinare unde câștigă câte 90 de lei în plus pe oră. „Ei figurează în mai multe locuri odată. Așa ceva e imposibil”, a explicat sursa.

Detașările durează încă din 2020

Toamna trecută, în plină pandemie, cât școlile au fost închise, mare parte din personalul sanitar al Direcției de Asistență Socială a Primăriei a fost detașat la DSP. Medicii și asistentele au făcut anchete epidemiologice, recoltări, triaj. În urma detașării, fiecare a primit 50% în plus la salariu. „Aproximativ 80% din cadrele medicale au fost detașate”, a spus Luminița Munteanu, șefa DAS.

Dar din totalul detașărilor, majoritatea asistentelor nu au primit sporuri, fiind redistribuite, pe linie epidemiologică, la unități ale Primăriei: cămine de bătrâni, Starea Civilă, Baia Comunală, Centrul CA Rosetti.