0 comments

Parlamentul începe procedura pentru eliminarea pensiilor speciale ale deputaților si senatorilor

by on 17 februarie 2021
 

Plenul reunit al Parlamentului așteaptă miercuri un raport din partea comisiei de statut pentru proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților. În Coaliție PNL și USR-PLUS au fost de acord să dea un vot de eliminare a cestora în timp ce UDMR a anunțat că se abține. Teoretic, eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari nu ar trebui să fie o problemă în condițiile în care și PSD a anunțat că susține demersul.

Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis, în urmă cu o zi să introducă pe ordinea de zi a ședinței comune a Parlamentului dezbaterea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. În prezent există trei proiecte de lege care propun tăierea pensiilor speciale pentru senatori și deputați.

Deputații și senatorii s-au reunit în ședință de plen comun pentru validarea unor comsii de specialitate. Comisia de statut este una dintre comisiile care trebuie înființată miercuri. Tot comisia de statut este cea care trebuie să dea un raport la proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

În Parlament sunt trei proiecte de lege care elimină pensiile speciale și care se află în diverse stadii de procedură având ca inițiatori parlamentgari de la PNL, USR-PLUS și PSD.

La nivelul Coaliției s-a decis să se dezbată proiectul depus de USR-PLUS iar după ce comisia de statut este înființată, să înceapă lucrările și să dea un raport. La nivelul conducerii Parlamentului s-a decis ca lucrările comsiei de statut să se desfășoare cu plenul comun astfel încât, eliminarea pensiilor speciale să intre în ședința de plen de miercuri.

Există însă șanse ca adoptarea unui raport în acest sens să se amâne pe săptămâna viitoare din cauza procedurilor legislative.

În prezent bugetul alocat de către Senat pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari este de 18,2 milioane de lei în 2021 iar la Camera Deputaților efortul anual este de aproximativ 36 milioane de lei. Totodată, aproximativ 700 de foști parlamentari primesc pensie specială.

De precizat este că dacă Parlamentul elimină pensiile speciale pentru senatori și deputați legea se va aplica pe viitor.

Liderul USR Dan Barna a anunțat în urmă cu o zi că s-a decis în Coaliție ca la prima ședință de plen reunit, programată miercuri, să fie inclusă pe ordinea de zi inițiativa de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. „Miercuri când va fi o ședință de plen reunit să avem pe ordinea de zi și să votăm eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Un prim pas pe care îl vom duce la îndeplinire”, a declarat liderul USR PLUS.

Tema eliminării pensiilor speciale este una care a fost speculată în 2020, an electoral de toate formațiunile politice. În Parlament însă PSD, PNL, UDMR și PMP au adoptat anul trecut un proiect de lege controversat care elimina pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale. Proiectul a fost respins de Curtea Constituțională.

În luna mai 2020, liberalii au revenit cu un nou proiect de lege, de această dată propuneau eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor.

USR și PSD au depus la rîndul lor alte două proiecte legislative cu același scop.

Aglomerație mare de proiecte de lege depuse în Parlament pe tema pensiilor speciale. Liberalii propun eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor