0 comments

Parlamentul se reunește în ședință comună să o revoce pe Renate Weber din funcția de Avocatul al Poporului / Cu cine vor să o înlocuiască PNL, USR-PLUS și UDMR

by on 16 iunie 2021
 

Comisiile juridice reunite ale Senatului și Camerei Deputaților dezbat la această oră un raport prin care solicită plenului reunit al Parlamentului revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a lui Renate Weber. Reamintim că în urmă cu o zi Parlamentul a respins raportul de activitate al instituției pe ultimii trei ani. Coaliția dorește să o înlocuiască pe Renate Weber din funcție și să nominalizeze o noua persoană, la propunerea UDMR.

Parlamentul se reunește la ora 13,00, pentru a dezbate solicitarea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a lui Renate Weber, au decis Birourile permanente reunite în cursul dimineții. Ludovic Orban a precizat la finalul ședinței conducerii Parlamentului că Reantei Weber îi reproşează încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării dar nu a dat exemple.

Parlamentarii juriști dezbat în ședința care are loc la această oră solicitarea de revocare a Avocatului Poporului .

Ce îi reproșează parlamentarii Coaliției lui Renate Weber / Motivele revocării

Analizând acțiuniile doamnei Renate Weber în calitatea sa de Avocat al Poporului PSN, USR-PLUS și UDMR reclamă faptul că Renate Weber

  • nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încâlcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.
  • nu a întreprins nicio acţiune şi anchetă proprie şi nu a formulat recomandări proprii pentru implementarea Hotărârii Camerei Deputaţilor privind concluziile şi măsurile comisiei de anchetă referitoare la situaţia copiilor dispăruţi.
  • declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi cu COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără temei concret.
  • În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităţilor sanitare actul administrativ care a stat la baza declanşării procedurii de monitorizare. Avocatul Poporului a indus o stare de confuzie cu privire la acţiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcţionare a sistemului sanitar, în ansamblul său, infrastructura critică a statului în perioada stării de urgenţă şi, ulterior, în perioada stării de alertă(…) Mai mult, niciunde în dispoziţiile legii nu este stipulată atribuţia Avocatului Poporului de a dispune unităţii sanitare îndeplinirea obligaţiei de a afişa procedura de derulare “de spital aflat sub monitorizarea Mecanismului Naţional pentru prevenirea Torturii.

  • a încălcat grav Constituţia prin acţiuni sau inacţiuni care au afectat buna funcţionare a sistemului sanitar prin starea de temere legitimă creată asupra personalului medical prin declanşarea Mecanismului naţional de prevenire a torturii în privinţa spitalelor care tratează bolnavi COVID-19.

Lista scurtă a Coaliției pentru Avocatul Poporului.Cinera ar putea s-o înlocuiască pe Renate Weber

Surse din Coaliție au declarat pentru HotNews.ro că UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti. La mijlocul lunii mai, liderii Coaliției au discutat și au căzut de acord ca numirea pentru Avocatul Poporului să-i revină UDMR.

Gyula Fabian este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena. Acesta a fost și procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Parlamentul a respins marți, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului și CNA. Anterior, comisiile de specialitate au respins și ele rapoartele de activitate ale celor două instituții. Într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului susține că respingerea rapoartelor de activitate este un abuz și încalcă dispoziţiile constituţionale şi legale.