0 comments

Premieră online: „Gemma Habibi” de Robert Prosser

by on 9 februarie 2021
 

Bătaia e ruptă din raiul fricii. Controlată sau nu, violenţa este, adesea, şi refugiu şi un mijloc de afirmare pentru tinerii care nu-şi mai găsesc locul în comunităţile din care fac parte. Coproducţie a Forumului Cultural Austriac Bucureşti şi a Teatrul German de Stat din Timişoara, performance-ul „Gemma Habibi” a fost creat de romancierul şi performerul Robert Prosser, alături de bateristul Lan Sticker, pentru tinerii – şi publicul adult în general – care se simt izolaţi şi trăiesc cu sentimentul că relaţiile sociale dintr-un oraş multicultural contemporan le scapă de sub control.

Spectacolul va fi prezentat în premieră naţională online, cu subtitrare în limba română, pe 14 februarie, între orele 18.00 şi 24.00, pe site-ul Forumului Cultural Austriac Bucureşti, urmând ca Teatrul German de Stat din Timişoara să îl difuzeze, la rândul său, în luna martie. Proiectul se desfăşoară în cadrul programului #PerformingAustria al Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Spectacolul va putea fi vizionat aici – https://bit.ly/GemmaHabibiOnlineRo

Performance care îmbină jocul performerilor cu „slam-poetry” (recitare), boxul, rap-ul și percuţia, „Gemma Habibi” a fost înregistrat pe 18 octombrie 2020, la Sala mare a Teatrului German de Stat din Timişoara, cu ocazia primei colaborări între această instituţie şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti. Punctul de plecare al performance-ului „Gemma Habibi” este romanul omonim, publicat de Robert Prosser în 2019 (Ed. Ullstein). Considerat de critică ca fiind un „portret necruţător al timpului nostru”, textul surprinde câteva zile din existenţa lui Lorenz, un tânăr care se antrenează pentru campionatele european şi mondial de box. Experienţa ringului îl pune în faţa unor alegeri de gândire şi de viaţă în ceea ce priveşte prietenia, angajamentul faţă de o cauză, competiţia, acceptarea altor culturi şi, mai ales, a propriei identităţi într-o lume în schimbare. Oameni şi idei spuse şi nespuse se întâlnesc şi se măsoară într-un ring de box, într-o înfruntare corp la corp, tensionată de cuvinte şi de ritmul percuţiei.

„O combinație neobișnuită de literatură și muzică, în care respiraţia şi limbajul ritmează, sacadează, interpretează; percuția este o demonstraţie de virtuozitate și improvizație. Un spectacol dens, intens, despre obsesie, angajament și plecare – şi despre experiența excepțională pe care doar un ring de box o face posibilă”, explică performerul şi romancierul Robert Prosser.

„’Gemma Habibi’ vorbeşte despre temerile noastre cele mai ascunse, pe care nu le împărtăşim decât cu greutate, şi o face, într-un mod cu totul original, prin însăşi maniera în care a fost creat acest spectacol – provocându-şi autorul însuşi. Nu este un lucru obişnuit ca un romancier să-şi adapteze, să-şi pună în scenă şi să-şi joace propriul text într-un performance care nu are nimic de-a face cu o lectură literară teatralizată. Privind şi ascultând uiţi că pe scenă se află un scriitor şi nu un actor, ceea ce face ca reuşita sa să fie unică în peisajul teatral austriac. Suntem foarte încântaţi că reuşim să aducem în faţa publicului român una dintre cele mai interesante variante ale acestui spectacol, mulţumită unui excelent parteneriat cu Teatrul German de Stat din Timişoara”, spune Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac.

„Ne-a bucurat foarte mult această propunere a Forumului Cultural Austriac deoarece spectacolul atinge o tematică stringentă în actualul context mondial. Pe de altă parte, performance-ul ’Gemma Habibi’ ridică întrebări care ţin de misiunea socială a teatrului, mai ales în această perioadă a pandemiei – ce subiecte abordăm, care sunt interesele publicului, ce soluţii găsim pentru a îmbina mai multe forme de expresie, unele inedite, pentru a ajunge cât mai aproape de spectator”, adaugă Ioana Iacob, directoarea interimară a Teatrului German de Stat din Timişoara.

Robert Prosser s-a născut în 1983 în Alpbach, Tirol, şi locuiește atât în oraşul natal cât și la Viena. Este un călător neobosit, preferând Asia, lumea arabă și Regatul Unit. Scriitor, artist, curator, a publicat printre altele romanele „Phantome” (Ullstein 2017) și „Gemma Habibi” (Ullstein 2019). Este deţinătorul mai multor premii și granturi, între care şi Lista lungă a Premiului German de Carte (2017). www.robertprosser.at

Născut în 1995 în St. Jakob im Rosental / Šentjakob v Rožu (Carintia), Lan Sticker face muzică de foarte tânăr. Din 2016, studiază percuție de jazz la universitatea privată Anton Bruckner din Linz. Cântă cu artişti cunoscuți (de ex. Skúli Sverrisson, Peter Herbert, Primus Sitter și Tonč Feinig) și a lansat deja câteva albume cu mai multe trupe (printre care Delta Concept, Kafra și Jade&Gold).

Performance realizat în coproducţie de Forumul Cultural Austriac Bucureşti şi Teatrul German de Stat din Timişoara.