0 comments

Premierul face apel la românii din țară și din Italia să nu se deplaseze în zonele afectate, respectiv să vină în țară dacă nu este necesar, pentru a evita răspândirea coronavirusului

by on 24 februarie 2020
 

Premierul Ludovic Orban a făcut, luni seară, un apel la românii din țară să evite deplasările în zonele cu risc ridicat din Italia și la românii din Italia să nu revină în țară dacă nu este necesar, pentru că riscă să își îmbolnăvească apropiații, în contextul epidemiei de coronavirus care acaparează Italia.

”Avem 16 aeroporturi și 21 de puncte de intrare în țară, cea mai mare problemă o reclamă cetățenii care vin cu mașina proprie. Am cerut Poliției de frontieră ca toți cei care intră să fie să completeze un formular, nu pot fi forțați să ne dea actele din Italia, pentru a arăta cu precizie de unde vin. Dar dacă vin din localitățile în care practic s-a luat decizia de închdiere a localităților, pentru că sunt zone afectate, atunci intră automat în carantină. Dacă vin din regiunile cu risc de contaminare crescut, vor fi izolați la domiciliu”, a spus Orban la Digi24.

Potrivit acestuia, până astăzi, au fost identificate aproape 4.000 de locuri de carantină instituționalizată, iar în ceea ce privește modalitățile de diagnosticare rapidă, Orban spune că acestea dau erori.

”Am inventariat posibilitățile de tratare, de diagnosticare. Nu există o posibilitate de diagnosticare foarte scurt. Se vorbește și de metode rapide, dar au precizie mică, dau erori. Am stabilit să asigurăm o permanență din partea DSP-urilor, mutarea angajaților din DSP spre județele care sunt la graniță, să existe atenție la completarea formularelor”, a subliniat Orban, care a adăugat că există comunicare permanentă cu autoritățile din Italia.

”Comunic direct cu ambasadorul din Italia. Fac un apel la cetățenii români din zonele afectate să evite deplasările nenecesare. Dacă au fost în zone în care există minim risc de contaminare și vin în țară riscă să contamineze apropiații”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, ”contează foarte mult responsabilitatea individuală”, iar ”România are un risc mai mare, pentru că avem foarte mulți români în Italia”.

Orban face apel la românii din țară să evite deplasările în zonele cu risc ridicat.

”Sunt unii care mai pleacă. Situația, în localitățile închise, avem până în 8.000 de români. În total, în arealul regiunilor avem aproximativ 200.000 de români. Având foarte mulți români, normal că există mișcare. Și aici fac apel la românii din țară să evite deplasările în zonele cu risc. Din fericire, până azi, nu e niciun cetățean român care să fie bolnav. Asta e o veste care cred că e foarte bună. Am solicitat cetățenilor români să respecte toate deciziile și recomandările formulate de autoritățile italiene, pentru că diminuează riscul extinderii epidemiei”, a subliniat premierul.