0 comments

Prezentare ASUS ROG Zephyrus G14: Laptop de gaming cu grafică RTX, procesor Ryzen 7 și display secundar AniMe Matrix pentru personalizare – Mobilissimo.ro

by on 19 iunie 2020
 

În aceste ultime luni am avut ocazia să testez mai multe laptop-uri ca niciodată, iar cel mai proaspăt model ajuns pe biroul meu a fost nimeni altul decât ASUS ROG Zephyrus G14 – un laptop de gaming compact cu diagonală de 14 inch, design premium și un pachet hardware de zile mari concentrat în jurul unui procesor de la AMD și a unei soluții grafice NVIDIA RTX cu Ray Tracing pentru jocuri spectaculoase.

Înainte de a vă povesti despre experiența mea de utilizare de aproximativ 2 săptămâni în care am folosit laptop-ul zi de zi atât la activități office, multimedia cât și pentru gaming, ar trebui să știți că acesta este disponibil în multe configurații. Veți putea alege în funcție de preferințe pentru modele cu ecran FHD sau QHD, variante cu rată de refresh de 60 sau 120Hz și pentru modele cu AMD Ryzen 7 sau AMD Ryzen 9. Cu ce a reușit să mă cucerească laptop-ul ROG Zephyrus G14 aflați din rândurile următoare.

Unboxing și design

Primul pas din această prezentare este unboxing-ul, laptop-ul ASUS ROG Zephyrus G14 sosind într-o cutie care oferă un preview pentru design-ul adoptat de către dispozitiv. Cutia se deschide dezvăluind diferite compartimente asociate accesoriilor și înclinate spre utilizator. Varianta pe care am primit-o în teste a venit doar cu adaptorul de rețea, unul de 180W generos ca dimensiuni. 

ASUS ROG Zephyrus G14

Ca design am numai cuvinte de laudă despre acest ROG Zephyrus G14, laptop pe care pot spune că l-am îndrăgit din start chiar dinainte să îl scot din cutie. Eu am primit modelul pe alb/argintiu fără AniME Matrix Display, funcționalitate despre care veți afla mai multe din secțiunea display de mai jos pentru că în ultimele zile am avut ocazia să văd și modelul pe negru echipat cu această dotare.

ASUS ROG Zephyrus G14

Odată deschis laptop-ul se întâlnește tastatura fără numpad, un touchpad acceptabil ca dimensiuni. Această zonă este acoperită de policarbonat de culoare argintie cu aspect mat, iar în jurul ecranului apare tot policarbonat, dar de culoare neagră. Laptop-ul dispune și de mecanismul ErgoLift prin care acesta stă un pic mai ridicat decât un laptop obișnuit, ajutând la livrarea unei experiențe audio mai imersive, dar și la o experiență de typing mai bună. De asemenea, se ajută astfel și la o răcire mai eficientă. 

Ca dimensiuni aflați că acest laptop măsoară 324 mm în lungime, 222 mm în lățime și are o grosime de 17.9 mm atunci când este închis. Greutatea ajunge la doar 1.6 kg pe varianta de bază (cea de față) sau 1.7 kg dacă veți alege modelul cu ecran AniMe Matrix. 

Display

Așa cum vă spuneam și în introducerea materialului de față, ASUS ROG Zephyrus G14 este disponibil în mai multe configurații, cea de față sosind cu un panou IPS non-glare de 14 inch ce oferă rezoluție Full HD de 1920 x 1080 pixeli și rată de refresh de 120Hz. Acoperă 100% din spațiul de culoare sRGB și este un panou validat de către institutul Pantone. Marginile din jurul ecranului sunt suficient de înguste și nu veți fi deranjați de acestea indiferent de task-ul realizat pe laptop.

ASUS ROG Zephyrus G14

Rata de refresh superioară de 120Hz este clar marele avantaj din propunerea de față, ceva ce se face simțit atât în navigarea de zi cu zi prin pagini web, dar mai ales în jocurile în care acțiunea se derulează rapid. Am fost pe deplin mulțumit de ce livrează acest ecran la nivel de unghiuri de vizualizare, luminozitate la interior, dar și de culorile vii afișate.

ASUS ROG Zephyrus G14

Există multe opțiuni pentru personalizarea experienței de vizualizare, inclusiv posibilitatea de calibrare a culorilor. În software-ul Armoury Crate veți găsi secțiunea GameVisual unde sunt disponibile multe moduri ale display-ului în funcție de task-ul realizat, după cum urmează:

 • Default – livrează cea mai bună experiență de vizualizare pentru navigarea web și prezentarea foto
 • Racing – tunat pentru jocurile rapide
 • Scenery – tunat pentru luminozitate, contrast și saturație care livrează tonuri mai vibrante
 • RTS/RPG – potrivit pentru jocuri, oferind sharpness îmbunătățit și o performanță a culorilor mai bună
 • FPS – îmbunătățește vizibilitatea în scenele întunecate pentru a zări mai ușor inamicii
 • Cinema – îmbunătățește contrastul și saturația culorilor pentru a livra imagini mai vii și mai vivide
 • Eycare – reducere lumină albastră
 • Vivid – îmbunătățește saturația culorilor și luminozitatea imaginilor

Display AniME Matrix

ASUS ROG Zephyrus G14

Așa cum spuneam și mai sus, am avut la dispoziție laptop-ul ROG Zephyrus G14 în varianta pe alb fără AniMe Matrix, dar în ultimele zile mi-a sosit și modelul pe negru cu acest display inedit pentru personalizare.  Dacă nu sunteți puși în temă, aflați că AniMe Matrix este un display creat din 1215 mini LED-uri individuale și integrat în zona exterioară, ecran folosit pentru customizare.

Din aplicația Armoury Crate se pot seta imagini personalizate pentru afișarea pe acest display, logo-uri, dar și alte opțiuni precum afișarea ceasului sau a unei vizualizări audio pentru player-ul audio. Se pot schimba fonturile, modul de afișare, stilul animației, durata și multe alte variabile menite pentru o customizare ca la carte în funcție de preferințele fiecăruia. Personalizarea este un element rar întâlnit pe laptop-uri, dar iată că ASUS a reușit să integreze aici o modalitate prin care utilizatorii să customizeze și experiența vizuală după bunul plac. 

Hardware

Configurația de față pe care am primit-o nu este cea mai puternică disponibilă pe piață, dar cu toate acestea nu veți avea probleme în a rula cele mai solicitante aplicații și jocuri. Modelul ROG Zephryus G14 sosește echipat cu procesor AMD Ryzen 7 4800HS, un cipset cu 8 nuclee, 16 thread-uri, frecvență de bază de 2.9 GHz și Boost până la 4.2 GHz. Vorbim aici despre un procesor dezvoltat pe arhitectură FinFET 7nm TSMC și care se remarcă prin livrarea unui nivel de performanță superior și prin eficiență energetică.

ASUS ROG Zephyrus G14

Alături are 16 GB RAM (DDR4 3200MHz SDRAM) și 500 GB stocare SSD M.2 NVMe PCIe 3.0 care poate fi extins la nevoie. Sunt disponibile și configurații cu 32 GB RAM și 1 TB stocare SSD dacă vă doriți mai mult din start, dar consider că această variantă este un punct numai bun de plecare. În cele 2 săptămâni cât am utilizat laptop-ul nu a existat nici măcar un moment în care hardware-ul să dea vreun rateu, totul funcționând impecabil de la task-urile uzuale la editare foto în Photoshop și gaming.

Gaming 

Ce îl transformă îl laptop de gaming este totuși soluția grafică oferită aici și anume NVIDIA GeForce RTX 2060 Max-Q de 6 GB. Această placă video adoptă un design Max-Q, astfel că vorbim aici despre o variantă mai eficientă energetic comparativ cu RTX 2060 și care poate fi integrată pe un format compact, în cazul de față pe un laptop. Este bazată pe același cip ca și RTX 2060, dar are un consum mai mic de energie și frecvență mai mică. 

ASUS ROG Zephyrus G14

Soluția grafică de față este ideală pentru a rula majoritatea jocurilor de pe piață la rezoluție 1080p și la detalii grafice maxime, iar ca extra avem și Ray-Tracing. Această funcție odată activată ar putea reduce framerate-ul și după cum probabil știți, titlurile cu asemenea suport sunt limitate pentru moment. Ray Tracing în cazul în care nu erați puși în temă, este o tehnologie nouă care contribuie la afișarea unor reflexii mult mai realiste în jocuri. Se îmbunătățește și iluminarea, umbrele, iar grație puterii de procesare se pot afișa aceste elemente în timp real. AI-ul își va da seama dacă o suprafață din joc este din sticlă, beton sau lemn astfel că poate calcula modul în care va afișa reflexiile.

Shadow of the Tomb Raider

În timpul în cât am avut laptop-ul la dispoziție am avut ocazia să testez și două dintre titlurile cu suport Ray-Tracing, fiind vorba despre Shadow of the Tomb Raider și Metro Exodus. Odată activată această opțiune schimbările de iluminare, umbre și reflexii se văd cu ochiul liber și contribuie la o experiență vizual bogată și mai imersivă. Pentru a vă putea bucura de gaming cu Ray Tracing la calitate maximă trebuie să aveți laptop-ul conectat la priză pentru că odată cu activarea sa crește și consumul de energie. 

Am mai testat și GTA V pe acest laptop, dar și jocul Resident Evil 7, titluri care au rulat în 1080p la nivel maxim de detalii și la următoarele frame rate-uri:

 • Grand Theft Auto V (FHD, 120Hz, Very High): 90-101 FPS
 • Resident Evil 7 (FHD, 120Hz, High): 70-80 FPS
 • Shadow of the Tomb Raider: (FHD, 120Hz, High, Ray-Tracing): 70-80 FPS
 • Metro Exodus (FHD, 120Hz, High, Ray Tracing Ultra): 65-70 FPS

Autonomia bateriei în gaming nu va fi impresionantă după cum era de așteptat, o sesiune de 40 minute de gaming în Shadow of the Tomb Raider “costându-mă” aproximativ 30% din baterie. La nivel termic lucrurile stau bine dar recomand și un extra cooler care să ajute la scăderea și mai rapidă a temperaturilor. În funcție de titlurile rulate, setările grafice alese și dacă Ray Tracing este activat, cooler-ul integrat poate deveni mai agresiv la nivel de zgomot pentru a ține temperaturile sub control. Zona de deasupra tastaturii este cea care se încălzește mai tare și din software-ul Armoury Crate se poate controla și viteza cooler-ului. Ideal ar fi să găsiți un echilibru al setărilor grafice astfel încât să vă bucurați de o experiență de gaming captivată vizuală și să nu solicitați la maxim CPU-ul și GPU-ul.

ASUS Armoury Crate

Tot din Armoury Crate se pot alege diferite moduri în funcție de task-ul realizat. Am ales să merg în majoritatea sesiunilor de gaming pe modul Turbo care pune pe primul plan performanța GPU și CPU și a cooler-ului, silențiozitatea și eficiența energetică fiind lasate în plan secund. Cum folosesc o pereche de căști, zgomotul cooler-ului nu m-a deranjat. Dacă te întrebi cum este experiența de gaming și dacă poți rula titluri solicitante, află că ROG Zephyrus G14 poate rula cu brio orice joc.

Conectivitate

ASUS ROG Zephyrus G14

ASUS ROG Zephyrus G14

Pe partea de conectivitate, ASUS ROG Zephyrus G14 vine echipat cu Bluetooth 5.0 pentru conectarea headset-urilor audio și cu Wi-Fi 6 (802.11ax) cu performanță Gig+. Lucrurile se prezintă la fel de bine și la nivel de porturi unde situația sună astfel:

 • 1 x USB 3.2 Gen 2 Type-C with DisplayPort™ 1.4 and Power Delivery
 • 1 x USB 3.2 Gen 2 Type-C
 • 2 x USB 3.2 Gen 1 Type-A
 • 1 x HDMI 2.0b
 • 1 x 3.5mm headphone and microphone combo jack
 • 1 x Kensington lock

Baterie

Am ajuns și la baterie, acolo unde laptop-ul ROG Zephyrus G14 vine echipat cu o unitate de 4 celule 76WHr. Vine însoțită de un adaptor rețea de 180W care se va conecta la portul dedicat de alimentare, dar se poate încărca și via port USB-C, având suport Power Delivery. Se poate utiliza un adaptor Type-C de 65W și încărca laptop-ul și într-o călătorie fără a fi nevoie să cărați uriașul încărcător DC după voi. O alimentare completă folosind adaptorul DC durează aproximativ 2,5 ore și legat de autonomie, ROG Zephyrus G14 este as la nivel de productivitate.

În testele realizate într-o zi normală de muncă am atins aproape 5 ore de autonomie, timp în care am utilizat laptop-ul cu ecranul setat la 120Hz, luminozitate maximă și în care am realizat task-uri de browsing web, streaming video, editare foto și editare taxe. 40 minute le-am rezervat pentru o sesiune de gaming în Shadow of the Tomb Raider (la detalii maxime, cu Ray-Tracing activat), moment în care s-au scurs 30% procente din baterie. Aș spune că se ajunge la 2 ore de gaming cu detalii maxim și fără sacrificii având bateria complet încărcată și la 7-8 ore sau chiar mai mult dacă aveți o zi de muncă cu task-uri office.

Tastatură și Audio

Tastatura oferită pe acest laptop nu include zona Numpad și are taste bine spațiate pentru un typing rapid în activitățile office și ușor de manevrat în timpul sesiunilor de gaming. Potrivit celor de la ASUS, tastatura a fost optimizată pentru input precis, typing confortabil și control complet, capitol la care îi aprob. Este o tastatură comodă, ușor de utilizat și care beneficiază și de tehnologia ROG Overstroke care contribuie la crearea unei experiențe de gaming mai receptivă.

ASUS ROG Zephyrus G14

Avem și funcție N-Key rollover care permite înregistrarea mai multor apăsări ale aceleiași taste pentru precizie în timpul jocurilor desfășurate la ritm alert. Există și 4 taste speciale de gaming deasupra tastaturii, shorcut-uri pentru modificarea volumului, accesarea aplicației Armoury Crate și un buton pentru a da mute microfonului. Avem și retroiluminare (mai vizibilă pe varianta neagră a laptop-ului). Butonul power integrează și un scanner de amprente.

ASUS ROG Zephyrus G14

Touchpad-ul din zona inferioară este precis și rapid, dar mouse-ul reprezintă accesoriul gamerului. Pe partea audio avem 4 difuzoare cu acustică Dolby Atmos care livrează un sunet puternic și clar, dar care pot fi acoperite ușor din cauza amplasării sub tastatură, acolo unde de regulă se odihnesc palmele. 

Impresii

Am ajuns și la verdict, iar tot ce pot spune despre ASUS ROG Zephyrus G14 este că m-a impresionat prin capabilitățile sale, nu doar la gaming, ci la orice capitol. Excelează la nivel de productivitate, portabilitate și gaming-ul este la înălțime.

Design-ul mi-a plăcut tare mult, la fel și ecranul 120Hz, culorile și modurile dedicate în funcție de fiecare acțiune realizată (streaming video, browsing web sau gaming). Lucrurile au stat bine și la nivel de autonomie și tastatura a fost foarte comodă atât pentru typing, cât și în sesiunile de gaming. Display-ul AniMe Matrix este un extra important pentru cei care vor să își personalizeze laptop-ul, ceva ce rar se întâlnește în această categorie de produse. 

ASUS ROG Zephyrus G14

Există și mici elemente care nu mi-au plăcut atât de mult, de la lipsa unei camere web și până la amplasarea porturilor USB în partea din dreapta – situație în care utilizarea unui mouse pe fir poate strica din experiență. Tot la acest capitol aș include faptul că ventilatorul împinge aerul cald fix spre display, zonă care se va încălzi destul de tare la utilizarea prelungită în aplicații/jocuri solicitante.

ASUS ROG Zephyrus G14 mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam și ajunge pe locul 1 pe wishlist-ul meu de upgrade viitor. Este mai mult decât un laptop de gaming, sau cel puțin așa îl consider. Este un laptop pentru productivitate și unul care poate duce orice joc atunci când se dorește un moment de distracție după o zi de muncă. Este compact și îl poți lua cu tine oriunde pentru a te bucura de un nivel de performanță high-end indiferent de activitatea desfășurată.

Aflați și faptul că de curând ASUS ROG Zephyrus G14 a fost premiat în cadrul T3 Awards 2020, acesta luând titlul pentru cel mai bun laptop de gaming.

Preț și disponibilitate

Laptop-ul ASUS ROG Zephyrus G14 este listat de mai mulți retaileri pe plan local, dar în momentul de față majoritatea au produsul indisponibil în stoc, probabil din cauza cererii mari în raport cu oferta inițială. Sunt oferite mai multe configurații și prețurile le aveți listate mai jos.

ROG Zephyrus G14 fără AniMe Matrix:

Variante Ryzen 7-4800HS:

 • FHD 120Hz, 16GB, SSD 512GB, GTX 1650 Ti 4GB: 5.649 lei (Altex) / 5.999 lei (PC Garage)
 • FHD 120Hz, 16GB, SSD 512GB, GTX 1660 Ti Max-Q 6GB: 6.499 lei (Altex) / 6.347 lei (evoMAG) / 6.798 lei (PC Garage) 

Variante Ryzen 9-4900HS:

 • QHD 60Hz, 16GB, SSD 1TB, RTX 2060 Max-Q 6GB: 8.499 lei (Altex) / 8.798 lei (PC Garage)

ROG Zephyrus G14 cu AniMe Matrix:

 •  Ryzen 7 4800HS, FHD 120Hz, 16GB RAM, SSD 1TB, RTX 2060 Max-Q 6GB: 8.299 lei (Altex)

Citeste stirea completa