0 comments

Prima imagine captata de sonda Parker in atmosfera Soarelui

by on 15 decembrie 2018
 

imagine din atmosfera soarelui, nasa, sonda parker

Sonda Parker de la NASA, primul obiect facut de omenire care a reusit sa „atinga” coroana Soarelui, si-a incheiat prima trecere prin atmosfera solara in data de 11 noiembrie, colectand un volum foarte mare de informatii despre cum functioneaza Soarele, iar acum, la cateva saptamani dupa eveniment, sosesc pe Pamant si primele date.

Va dura putin pana cand oamenii de stiinta vor analiza datele, insa pana atunci ne putem bucura de aceasta imagine facuta din locul in care sonda orbiteaza Soarele. Realizata de instrumentul WISPR, fotografia ne arata un flux de gaze coronare si plasma care conecteaza doua regiuni de polaritate opusa ale Soarelui, extinse foarte mult de vantul solar. De obicei, fotografiile care surprind acest fenomen arata diferit, insa Parker ne ofera un alt punct de observatie, aflat la o distanta de 27.2 milioane de km.

„Nu stim inca la ce sa ne asteptam atat de aproape de Soare pana cand nu analizam datele primite. Probabil vom observa fenomene noi. Parker este o misiune de explorare cu un potential urias de noi descoperiri”, a declarat Nour Raouafi, om de stiinta in cadrul proiectului Parker. Ceea ce observati pe imagine ca un punct aprins, luminos, este Mercur, iar punctele intunecate sunt erori ale corectiei vizuale. NASA nu ne-a transmis temperaturile pe care le-a indurat sonda Parker in timp ce a facut fotografia aceasta, dar stim ca sonda este echipata cu un scut termic de ultima generatie care o va proteja de temperaturi de aproximativ 1.370 de grade Celsius. Urmatoarea apropiere de Soare a sondei este programata pentru data de 4 aprilie 2019.

Cu o masa de 685 kg la lansare, sonda este protejata de fluxul termic intens de un scut gros. Parker Solar Probe a luat cu sine 4 suite de instrumente stiintifice, care reprezinta o masa totala de circa 50 de kilograme, dezvoltate in principal de catre laboratoare americane. Aceste instrumente vor masura campurile electrice si magnetice, vor caracteriza particulele energetice, vor studia undele radio si plasma si vor efectua luari de imagini ale coroanei solare. Misiunea, care face parte din programul Living With a Star al NASA, are un cost total evaluat la circa 1,5 miliarde de dolari. Constructia observatorului solar a fost realizata de laboratorul de fizica aplicata al Universitatii Johns-Hopkins.

Sursa: sciencealert.com.