0 comments

Prima ședință CEX al PSD cu noua conducere. Bădălău, Iordache și Mitralieră vor fi trași pe linie moartă. Grup de lucru pentru diaspora și audit financiar

by on 4 decembrie 2019
 

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte miercuri după-amiază în prima şedinţă după demisia Vioricăi Dăncilă de la șefia partidului, ca urmare a eșecului din alegerile prezidențiale. Surse din partid au declarat pentru HotNews.ro că în ședință ar urma să fie decisă sancționarea vicepreședintelui partidului Niculae Bădălău după declarațiile jignitoare la adresa românilor din străinătate și să fie trași pe linie moartă Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu – “deputatul mitralieră”.

UPDATE ora 15.05 Niculae Bădălău: “Aș începe din nou să îmi cer scuze pentru acele declarații. Regret contextul și formularea nefericită. E clar că eu nu gândesc așa, cine ma cunoaște știe asta. Eu prețuiesc toți românii. Eu am spus ce aveam de spus și îmi cer scuze.”

UPDATE ora 14.50 Mihai Fifor despre datorile PSD: “Nu sunt datorii care să nu poată fi justificate, a fost o campanie, sunt documente, sunt contracte. E o chestiune pe care o să o discutăm probabil astăzi. Sunt documente în Trezorerie, în contabilitate.

UPDATE ora 14.45 Radu Preda, lider senatori PSD: “Domnul Bădălău este din punct de vedere politic un om performant, din punct de vedere al declarațiilor este recidivist. Din perspectiva partidului, noi judecam din punct de vedere politic și o astfel de afirmație te poate costa opinia publică.”

UPDATE ora 14.35 Dumitru Buzatu, lider PSD Vaslui: “Ideea este că ar fi bine să îi sancționăm pe toți aceia care câștigă alegerile. Să inversăm atitudinea noastră și să ținem cont de ceea ce, la o șuetă, într-un cadru care nu era destinat dezbaterii publice, câte un om mai scapă câte o afirmație. Nu cred că vreți să ne spuneți ce să gândim. Vă spun ce cred. Dacă cineva stă la o discuție cu altcineva, nu cred că trebuie controlată discuția respectivă. Nu era nicio conferință de presă. Sigur la șprițuri(…) Și-a cerut omul scuze (…) Ce să mai facă, să sară cu capul în jos în baltă, în Siret?.”

Ședința Comitetului Executiv al PSD este programată de la ora 15.00, la sediul central al partidului.

Surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro că în ședință – prima cu conducere interimară asigurată de Marcel Ciolacu – ar urma să aibă loc un proces de predare-primire între vechea și actuala conducere a partidului. Asta va include și o informare în ceea ce privește sumele cheltuite în campania pentru europarlamentare și prezidențiale, după ce Ciolacu a cerut un raport în acest sens.

Un alt punct pe ordinea de zi este înființarea a unor noi departamente interne. Mai exact este vorba de constituirea a două grupuri de lucru pentru relații internaționale și pentru diaspora, din care să facă deputatul Angel Tâlvar, senatorul Titus Corlățean, Victor Negrescu, Victor Boștinaru și Dan Nica.

De asemenea, ar urma să fie decise sancțiuni împotriva vicepreședintelui partidului Niculae Bădălău, lider al PSD Giurgiu, de la care se așteaptă demisia în urma declarațiilor jignitoare la adresa românilor din străinătate. Potrivit surselor citate, Bădălău va face un pas în spate și va demisiona din funcția de vicepreședinte al PSD, în cazul ăn care va refuza îi va fi retrasă funcția și riscă sancțiuni de excludere din partid.

Liderul PSD Giurgiu a declarat vineri că “vreo 700 de mii de români din străinătate se află acolo legal, iar restul până la 3-5 milioane sunt „fetele alea de le duc ăștia”.

Tot în ședința de miercuri ar urma să fie trași pe linie moartă Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu – “deputatul mitralieră”, spun surse din partid. Potrivit acestora, legat de Codrin Ștefănescu, alegerea sa ca secretar general adjunct a fost nestatutară, existând deja doi secretari generali adjuncți. În ceea ce îl privește pe Cătălin Rădulescu, ar urma să se decidă scoaterea acestuia din grupul de lucru care se ocupă de gestionarea relației cu sindicatele.

Totodată Florin Iordache și Eugen Nicolicea au fost trași pe linie moartă la Camera Deputaților iar în Comisia Juridică liderul grup al PSD, Alfred Simonis este cel care îi coordonează pe juriștii PSD.

Conducerea PSD este asigurată interimar de Marcel Ciolacu, preşedinte, Paul Stănescu, secretar general, şi Ionuţ Vulpescu, preşedinte al Consiliului Naţional.

Săptămâna trecută, Viorica Dăncilă a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD, iar Biroul Permanent al partidului a fost dizolvat în cadrul unei reuniuni a Comitetului Executiv Naţional, convocată pentru a analiza rezultatul înregistrat la alegerile prezidenţiale. Tot atunci, s-a stabilit organizarea unui congres ordinar în luna februarie.

Totodată, saptămâna trecută s-a hotărât ca din conducerea interimară a PSD să mai facă parte liderii organizaţiilor care au obţinut rezultate bune la prezidenţiale, dar şi reprezentanţii regiunilor de dezvoltare: Paul Stănescu, Aladin Georgescu, Adrian Gâdea, Mihai Veber, Niculae Bădălău, respectiv Gabriel Zetea şi Radu Moldovan, Vasile Gliga, Laurenţiu Nistor, Claudiu Manda, Doina Federovici, Dragoş Benea, Dan Nica, Marian Pavel, Gabriela Firea şi Gabriel Mutu.