0 comments

Primul hands-on review la Apple HomePod! Este la inaltimea asteptarilor noastre?

by on 18 august 2018
 

Apple a evoluat mult in ultimii 10 ani, desi unii spun ca nu mai lanseaza produse tocmai inovatoare. Totusi, ele sunt vandute in milioane de exemplare, Apple devenind de curand si prima companie care care a ajuns pe bursa la 1 trilion de dolari. Unul dintre cele mai interesante produse recente este fara indoiala Apple Homepod, o boxa inteligenta care a provocat un fluviu de review-uri afara, si niciunul in Romania, asta probabil si pentru ca produsul nu este disponibil la noi in mod oficial. Si totusi… In fine. Noi am facut rost de el si le multumim celor de la evomag.ro pe aceasta cale ca ni l-au pus la dispozitie!

Evident fiind un produs Apple va intrebati probabil cat va trebui sa platiti pentru Homepod. Ei bine, desi este un produs Apple, el costa in State 349 de dolari, iar la noi 1900LEI. Daca produsul se gasea oficial, acesta ar fi avut probabil un pret mai bun. Daca ne raportam la pretul oficial din State, putem observa o schimbare de strategie a companiei, aceasta incercand sa ajunga la clienti noi, micsorand putin pretul produselor, iar din ce se zvoneste pe internet HomePod 2 ar putea sa coste chiar cu 100$ mai putin decat varianta actuala.

HomePod este o boxa inteligenta care intra totusi tarziu pe aceasta piata deja acaparata de Amazon Alexa sau Google Home, iar in urma cu cateva zile un nou competitor si-a facut aparitia, anume Samsung Galaxy Home, care seamana izbitor la specificatii cu HomePod. Aceasta strategie de marketing este tipica Apple, lasa intai competitia sa lanseze produse pentru a vedea ce probleme apar, apoi Apple scoate un produs similar, dar cu problemele respective gata remediate, astfel produsul functioneaza la nivelul asteptarilor direct din cutie.

Asadar distanta de mai bine de jumatate de an dintre anuntarea lui HomePod si disponibilitatea lui la raft, plus o amanare de lansare, se explica prin faptul ca Apple au vrut sa lanseze un produs fara probleme de functionare. Nu negam calitatea boxei realizate de catre Apple, dar intr-o piata unde Amazon domina autoritar, unde Google Home este un numar doi extrem de puternic, HomePod va avea multe de infruntat.

Lansarea lui Homepod a fost un pic ingreunata si de lipsa unor functii, dar odata cu actualizarea la iOS 11.4, avem optiunea de multiroom si de a conecta in mod stereo doua astfel de boxe, functii care erau disponibile de mai mult timp pe produsele similare ale competitiei.  In teorie setarea boxei este foarte simpla, in practica, daca nu ai anumite optiuni de securitate activate, utilizarea boxei va fi imposibila. Spre exemplu daca ai Two Factor Authentification oprit, vei fi obligat sa il pornesti. Pentru a incepe setarea ai nevoie doar sa apropii telefonul de unitate, si in cateva secunde boxa va fi funcitonala si o vei vedea in aplicatia Apple Home. Din aceasta aplicatie ai acces la cateva setari. Pentru ca boxa sa fie recunoascuta este nevoie ca pe telefon sa aveti instalat minim iOS 11.2.5. Asadar pentru a pune in functiune aceasta boxa este nevoie de un iPhone sau un iPad.

Aici intervine si mica-mare problema a acestei boxe, nu suporta stream prin bluetooth, asadar nu o puteti utiliza decat daca detineti un telefon sau o tableta Apple, ea nefiind in teorie compatibila cu Android sau Windows. Evident, noi am gasit work-around-uri pentru a o face sa functioneze atat cu unul cat si cu celalalt sistem de operare. Daca chiar vreti, puteti folosi Cloud Player pentru Android si AirFoil pentru Windows. Evident trebuie sa aveti conexiune Bluetooth pe dispozitivele respective. Din pacate insa, este la fel de plauzibil ca Homepod sa ramana legata de ecosistemul Apple, atat timp cat compania ar putea-o considera un motor de crestere pentru Apple Music, singurul serviciu muzical pe care Homepod il poate accesa, in mod direct, fara ajutorul telefonului. Am play-at muzica de pe Spotify sau de pe Youtube, dar exclusiv prin intermediul telefonului conectat la boxa.

In timpul setarii, in partea superioara avem acel indicator luminos care ne instiinteaza cand setarea a luat sfarsit. Dupa terminarea setarilor, sfera luminoasa capata culoarea si forma logo-ului specific Siri. HomePod are un mod  interesant de a reda sunetul, el avand la dispozitie sase microfoane care monitorieaza sunetul din incapare, si in functie de pozitia boxei, ea va reda diferit diverse frecvente. Boxa este gandita pentru a fi amplasata in orice fel de spatiu, dar daca de exemplu in spate se afla un zid, ea poate interpreta reverberatia sunetului provenit de acolo si astfel nu va mai emite anumite frecvente in acea directie. Sunetul este redat 360 de grade datorita celor sapte difuzoare amplasate circular si unui woofer de 10cm.

Din punct de vederea al puterii RMS, Homepod are 60W, dar nu puterea defineste aceasta boxa, ci calitatea sunetului. Pe noi ne-a incantat dar atentie, sound-ul acesteia depinde mult de genul de muzica pe care il asculti. La muzica Rap, Hip Hop, trap, muzica electronica in general, boxa se descurca excelent, dar la Rock sau Metal, sunetul devin aglomerat si pierde din detalii sau apar diverse distorsiuni la sunetele inalte. La piesele care ofera frecvente de bass foarte joase, se simte putin lipsa unui woofer mai potent, dar este oarecum normal ca acesta sa nu poata reda aceste frecvente deoarece are doar 4 inch, si evident nu-l poti compara compara cu unul de 10 sau 12 inch. Ne-a mai placut faptul ca boxa este compacta si ca are un singur cablu, asa ca poate fi asezata oriunde in casa sau in birou. Aici ajuta si designul elegant si minimalist al acestui produs.

In ceea ce priveste partea Smart, aici limitarile lui Siri sunt si limitarile acestei boxe. Stiri, vreme, muzica, controlul unor functii ale boxei gen volum, apeluri de voce, dispozitive inteligente din casa gen lumini, toate pot fi trecute prin Homepod. Dar limitarile legate de ecosistem raman, mai ales cele care tin de serviciile muzicale. Per ansamblu nu prea are cum sa nu-ti placa sunetul superb al lui Homepod, estetica sa excelenta si asteptam sa vedem daca Apple va aduce acum la inceputul lui Septembrie o nou versiune a acestei boxe.