0 comments

Procesorul Apple A16 se anunţă o adevărată revoluţie pe iPhone 14, cu tehnologie de 3 nm TSMC – Mobilissimo.ro

by on 11 iunie 2020
 

Se pare că nici măcar iPhone 13 nu mai e destul de interesant încât să ne solicite atenţia în aceste zile. Mai nou vorbim despre iPhone 14, sau mai bine zis despre procesorul Apple A16, care se va găsi pe acel model. Atenţie, discutăm aici despre anul 2022!

În acest moment avem generaţia iPhone 11 cu procesoare Apple A13 la interior. La toamnă debutează iPhone 12, o serie de 4 telefoane care fac trecerea la cipseturi de 5 nm Apple A14 produse de TSMC. Se pare că aceste CPU-uri vor putea ajunge şi chiar trece de frecvenţă de 3 GHz. În GeekBench aşa cum vedeţi mai jos e listat cu 3090 MHz. În 2021 trecem fie la procesoare bazate pe tehnologie de 5 nm+, fie la 4 nm. Apoi în 2022 vom discuta despre un iPhone 14 cu procesor Apple A16 de 3 nm.

Apple A14

TSMC a început deja producţia în masă de procesoare Apple A14 şi testează şi varianta de 5 nm+ pentru la anul. Pentru producţia de cipuri de 3 nm totul e în faza de planificare, iar producţia de probă vă începe în 2021. Cea în masă începe în 2022. Noi suntem foarte atenţi la acel an şi la pragul de 3 nm, pentru că aici îşi atinge vârful Legea lui Moore şi design-urile de cipuri îşi ating limitele absolute, acesta fiind un salt cu mult peste ce am văzut până acum.

Vorbim despre eficiența de consum și puterea de procesare, evident. Limita fizică a înghesuirii de tranzistori pe procesoare va fi atinsă în curând. Se discută despre alte abordări, geometrie nanometrică, spintronics (starea de rotire a electronilor) şi noi metale şi materiale pentru a atinge următoarele praguri de putere.

Toate aceste proiecte se vor desfăşura sub ochii Apple, TSMC construind o nouă fabrică în SUA, care va costa 12 miliarde de dolari. Totuşi acea unitate va începe să fie construită în 2021 şi va fi operaţională de abia în 2024. Nu uitaţi şi că se discută despre procesoare ARM de la TSMC realizate şi pentru computerele Mac de la Apple, iar acele CPU-uri ar fi anunţate la final de lună la WWDC 2020.


⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! 🙂

Citeste stirea completa