0 comments

Profil de ministru Cine este Gabriela Firea, propusă ministru al Tineretului și Familiei: Fost primar al Bucureștiului, cu cele mai controversate decizii

by on 22 noiembrie 2021
 

Gabriela Firea este propunerea PSD pentru funcția de ministru al Tineretului și Familiei. Are 49 de ani, este senator PSD, iar în perioada iunie 2016 – octombrie 2020 a ocupat funcția de primar general al Capitalei. Gabriela Firea a fost jurnalist, fiind cunoscută publicului pentru emisiunile moderate la TVR, Antena 3 și Antena 1. Este căsătorită cu primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, și au împreună doi copii.

Mandatul de primar general

În timpul mandatului de primar general al Capitalei, Gabriela Firea a luat mai multe decizii controversate, printre care înființarea celor 20 de companii municipale care au dublat administrația publică. Actele de înființare ale acestora au fost anulate de instanță, apoi au fost introduse în legalitate, după modificarea Codului Administrativ. Noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, împreună cu noul Consiliu General a decis desființarea acestora, cu excepția a 4 companii municipale: Trustul de Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii, Termoenergetica și STB.

În companiile municipale au fost fost angajați peste 19.000 de oameni, iar suma pentru personal prevăzută în bugetele pe 2020 a fost de aproximativ 1,6 miliarde lei, potrivit unei analize făcute de HotNews.ro. În aprilie 2020, cele 20 de companii municipale aveau datorii sau credite de peste 560 milioane lei către furnizori, ANAF și bugetul asigurărilor sociale.

O altă decizie controversată a fost acordarea a peste 20 de stimulente financiare și vouchere. O parte dintre bucureșteni le-au apreciat, alții nu, argumentând că acești bani mai bine mergeau în investiții.

În campania electorală din 2016, Gabriela Firea a promis revoluție în trafic, dar aceasta a întârziat să apară, problemele chiar s-au agravat.

În cei 4 ani la Primăria Capitalei, Gabriela Firea a cumpărat cele 400 de autobuze Otokar, 130 de autobuze hibrid Mercedes, a terminat Pasajul de la Nicolae Grigorescu, Pasajul Ciurel, Pasajul de la Piața Sudului, începute de Sorin Oprescu. Tot în mandatul ei a început și s-a terminat lărgirea străzii Fabrica de Glucoză și linia tramvaiului 21 a fost delimitată cu garduri, ca acesta să circule mai ușor și să nu mai stea blocat în trafic. Pe partea de consolidări, după ce în 20 de ani s-au consolidat 20 de clădiri, în cei 4 ani de mandat s-au finalizat lucrările de consolidare la 10 clădiri cu risc seismic, alte 10 erau în șantier, s-au reabilitat fațadele a 8 clădiri din centrul orașului, iar alte 4 erau în lucru.

Gabriela Firea mai rămâne în istorie pentru banii alocați către biserici în timpul mandatului său.

În 2017 s-au alocat 65 milioane lei din care circa 19 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. În 2018, suma alocată de Primăria Capitalei către biserici a ajuns la 121 milioane lei, iar suma dată către Catedrala Mântuirii Neamului la 45 milioane lei. În 2019, la începutul anului s-au alocat circa 53 milioane de lei pentru biserici, 10 milioane de lei doar pentru Catedrala Mântuirii Neamului, dar la rectificare a rămas 1 milion lei. În 2020, Gabriela Firea a propus alocarea a 10,4 milioane lei, dar Catedrala Mântuirii Neamului nu a primit niciun ban.

Primarul Gabriela Firea a alocat și sume importante alocate instituțiilor care organizează concerte, târguri și alte evenimente. Cele trei instituții care organizează evenimente culturale pentru Primăria Capitalei – ARCUB, CREART și PROEDUS – au avut în 2018 un buget de 215 milioane lei, iar în 2019 160 milioane lei. În 2020 au un buget estimat la 136 milioane lei. Clubul pentru Seniori are încă 25 milioane lei, la fel și Clubul pentru Tineret – cele două organizează excursii/tabere și evenimente culturale pentru seniori și tineri, dar dau și câteva ajutoare.

Gabriela Firea a declarat în mai multe rânduri că va candida în 2024 pentru un nou mandat de primar general al Capitalei.

Carieră

Înainte de a fi primar general și a se implica în politică, Gabriela Firea a fost jurnalist. În 1999 a moderat rubrica “Stirea Zilei “, în cadrul Jurnalului TVR. Din 2001, a lucrat la Antena 1 și Antena 3, ca moderator si realizator de emisiuni, printre care ”Gabi Firea Show”. A fost și director la revista economică „Săptămâna financiară”, la cotidianul „Financiarul” si la revista „Felicia”. În iunie 2009, a fost numită în funcția de director general al companiei Intact Advertising – la trustul lui Dan Voiculescu.

Din 2012, Gabriela Firea este membru PSD. Tot atunci a candidat pentru un loc în Senat și a fost aleasă în această funcție.

În 24 februarie 2013, a fost aleasă în funcția de președinte al organizației județene Ilfov a PSD, iar la Congresul din 20 aprilie 2013 a fost aleasă vicepreședinte al partidului la nivel național, fiind propusă de Organizația Femeilor Social-Democrate.

Din 2014 a fost desemnată purtător de cuvânt al partidului, iar la alegerile prezidențiale din 2–16 noiembrie 2014 a îndeplinit funcția de purtător de cuvânt al candidatului PSD Victor Ponta.

La alegerile parlamentare din 2020, Gabriela Firea a candidat pe listele PSD și a obținut un mandat de senator în circumscripția București.

Citește aici tot CV-ul.

În prezent, Gabriela Firea este președintele PSD București și vicepreședinte PSD.Studii

  • Aprilie-decembrie 2014: a absolvit Programului postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă în domeniul securităţii şi apărării naţională “Securitate şi bună guvernare”- Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, Colegiul Naţional de Apărare.
  • 1991-1994: a urmat cursurile Universității București, Facultatea de Litere – Licență în filologie, specializarea Știința Informării.

Viața personală

Gabriela Firea este născută pe 13 iulie 1972, la Bacău. În 1993 s-a căsătorit cu Răzvan Firea și au împreună un copil, Tudor Ștefan. Răsvan Firea a murit în ianuarie 2010, în urma unei lungi suferințe.

În septembrie 2010, Gabriela Firea s-a căsătorit cu Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari. Au împreună doi băieți: David-Petru și Zian-Mihail.

În 1990 si-a lansat volumul de poezii „O altă lume”. Împreuna cu Simona Gherghe a lansat albumul de muzică populară „Trandafiri de la Moldova“.