0 comments

Proiectul de lege al PNL pentru abrogarea legii recursului compensatoriu, scos din sertar de PSD, pe repede înainte în Parlament. Cătălin Predoiu: Ministerul susține abrogarea recursului și s-a ajuns la un text comun privind norma tranzitorie

by on 3 decembrie 2019
 

Proiectul de lege al PNL pentru abrogarea legii recursului compensatoriu, scos din sertar de către PSD și pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților dupăce Guvernul Orban a anunțat angajarea răspunderii pe această lege, va fi dezbătut de deputații juriști, marți.

UPDATE ora 13.00 Eugen Nicolicea: Puteți să-mi spuneți de ce judecătorii au eliberat condiționat pe unii care au comis din nou crime?

Predoiu: Pentru că le-a permis legea, domnule Nicolicea.

UPDATE ora 12.53

  • Predoiu: Conform datelor ANP în noiembrie 2019 au fost eliberați condiționat din închisori peste 18.000 de deținuți, mulți dintre ei beneficiind și de prevederile recusrului comnpensatoriu
  • Sunt oameni care astăzi sunt în starea de a fi comis infracțiuni și pentru că au beneficiat de recursul compensatoiru și oameni care au suferit din această cauză. Nu puteam face abstracție de acest lucru

UPDATE ora 12.49 Eugen Nicolicea: Chestiunea asta cu abrogarea fără să explicăm populației este doar praf în ochii cetățeniilor și demers electoral.

UPDATE ora 12.43

  • Cătălin Predoiu: Potrivit datelor efectul cel mai sever al legii a fost extinderea de la o cameră cu condiţii improprii la întreaga clădire. În acest fel s-au deschis porțile prin efectul legii, Administrația penitenciarelor nu a mai avut ce face, legea fiind defectuoasă. Parlamentarii PNL şi USR au cerut îmbunătăţirea proiectului şi numai după repetate presiuni am ajuns astăzi aici.
  • Mă voi deplasa la CEDO să am discuţii cu preşedintele Curţii şi alţi oficiali să explic principiul fenomenul accelerat; creşterea infracţiunilor comise cu violenţă, acest fenomen induce o nesiguranţă accentuată a cetăţenilor. Niciun stat din UE nu îşi permite să se joace cu insecuritatea cetăţenilor. Să explorăpm o soluţie în viiitor, împreună cu CEDO… de a desfăşura investiţii.
  • Aş dori ca CEDO să audă acest mesaj, Guvernul nu se va mulţumi cu aborgare ci va continua cu îmbunătăţirea condițiilor din penitenciare. Guvernul a aprobat 650 de posturi în direcţia de probaţiune. MJ va continua eforturile pentru îmbunătățirea condițiilor din penticenciare.

UPDATE ora 12.38 Florin Iordache: Doresc precizări de la MJ. În urma deciziei CEDO, România și-a asumat o decizie de a asigura condițiile din penitenciare. Eu mă așteptam la o inițiativă de îmbunătățire eventual a proiectului, nu de abrogare. Vom fi obligați să plătim despăgubiri bănești dacă abrogăm recursul compensatoriu. Nu era mai bine dacă mergeam cu o modificare și o îmbunățire a proiectului? Poate cea actuală nu e cea mai bună, dar e poate fi îmbunătățită.UPDATE ora 12.33 Cătălin Predoiu: Ministerul Justiției sprijină abogarea recursului comepnasatoriu. Suntem aici pentru acestă problemă există demult(…) Există două proeiecte – unul propus de PNL altul de USR. Dincolo de aspectele procedurale prin procedură legislativă. Ministerul a elaborat un nou proiect legislativ care să abroge recursul compensatoriu. Am discutat împreună cu ci din PNL și USR și s-a ajuns la un text comun privind norma tranzitorie

UPDATE ora 12.26 Deputatul Alexandru Bălănescu(PRO România): “Am înțeles că există un noi amendamente privind aborgarae recursului compensatoriu și cer amânarea dezbaterii”.

Președintele Comisiei Juridice Nicușor Halici: “Este doar un amendament și cumnoi suntem comisiei de specialitate cred că putem să-l discutăm(…) Supun la vot dacă insistați”

Stelian Ion (USR): “Sunt noutăți în ceea ce privește normele tranzitorii. Este doar un amendament care vizează norma tranzitorie și se poate lectura foarte ușor”

S-a supus la vot solicitarea de amânare și s-a respins propunerea. Ședința continuă

Ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților este programată de la ora 12.00, iar la aceasta ar urma să participe și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Proiectul a fost scos din sertar de PSD și pus pe ordinea de zi după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul vrea să își angajeze răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu, care a scos din închisoare înainte de termen peste 21.000 de deținuți.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz și dacă va fi fi adoptat va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Propunerea legislativă, depusă de mai mulți deputați PNL, vizează abrogarea Legii nr.169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

  • “Legea nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 571 din 18 iulie 2017, se abrogă”, prevede articolul 1 al proiectului de lege.

Inițiatorii legii argumentează în expunerea de motive că fenomenul infracțional în România este scăpat de sub control, iar recidiva “este la cote alarmante, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedența penală”.

Dacă recidiva propriu-zisă se întâlnește în rândul condamnaților în proporție de aproximativ 40%, probabil cea mai mare rată din UE, antecedența penală – recidiva improprie – ajunge la cote care depășesc 60%. Acestea sunt date care dovedesc că unul dintre scopurile pedepsei nu este realizat în România, și anume cel privitor la reintegrarea socială și evitarea recidivei de către persoanele condamnate penal, spun inițiatorii.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE

PSD a scos luni de la sertar pentru a pune în dezbatere rapidă în Parlament și inițiativa pentru abrogarea pensiilor speciale. Aceasta ar urma să intre miercuri în dezbaterea Comisiei de Muncă a Camerei.

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni că Guvernul își va asuma răspunderea, în această săptămână, pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la doi la patru ani în ce privește școlarizarea pentru INM.

De asemenea, Guvernul nu exclude o ordonanță de urgență în cazul legilor justiției dacă se va încerca o tergiversare a adoptării actelor normative în domeniu pe care executivul vrea să-și asume răspunderea. Premierul Ludovic Orban a precizat că toată lumea va înțelege că este nevoie de o intervenție urgentă, deoarece altfel „justiția va fi paralizată”.