0 comments

Propunerea de compromis a USR pentru deblocarea desființării SIIJ, respinsă de UDMR / Csoma Botond: Nu prezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor

by on 20 iulie 2021
 

Liderii Coaliției au discutat, marți propunerea de compromis a ministrului Justiției, Stelian Ion pentru deblocarea desfiinţării Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Potrivit surselor Hotnews.ro, USR a propus ca magistratul anchetat să poată cere mutarea dosarului său la alt parchet. Propunerea a fost respinsă de către reprezentantul UDMR, Csoma Botond, susțin sursele citate.

“Magistratul anchetat poate cere mutarea dosarului său la alt parchet. Șeful de parchet unde se află dosarul celui anchetat nu poate respinge solicitarea dar poate parchetul unde va fi trimis dosarul în cauză”, este propunerea făcută de Stelian Ion în ședința Coaliției, conform surselor citate.

Varianta prezentată de către ministrul Justiției a fost respinsă de către liderul deputaților UDMR, Csoma Botond prezent la ședința Coaliției care a susținut în continuare că Uniunea dorește ca dosarele magistraților să ajungă la Parchetul General.

Intervenția liderului UDMR, l-a iritat pe președintele USR Dan Barna care i-ar fi replicat acestuia că nimic nu este pe placul UDMR. Astfel, discuția pe tema desființării SIIJ s-a blocat din nou în Coaliție, o decizie în acest sens fiind din nou amânată.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că, în ansamblu, coaliţia se pare că nu-şi doreşte desfiinţarea SIIJ.

“Coaliţia, per ansamblu, se pare să nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. A fost o propunere în sensul în care, dacă un magistrat ar fi anchetat în calitate de suspect sau inculpat de către o unitate de parchet specializată – DNA, DIICOT sau Parchetul General, a parchetelor pe lângă curţile de apel – să poată solicita o trimitere a dosarului către o altă unitate de parchet învecinată. (…) Să meargă la o unitate de parchet din cadrul aceleaşi structuri, astfel încât să respectăm şi programul de guvernare şi angajamentele”, a declarat Stelian Ion la finalul şedinţei Coaliției.

Totodată, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond a declarat că noua variantă de desfiinţare a Secţiei speciale care a fost propusă de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, nu prezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor.

“N-am ajuns la niciun consens nici astăzi cu privire la SIIJ, avem viziuni diferite. Sunt două probleme cu propunerea făcută de domnul ministru, în viziunea noastră. Prima problemă este că, în cazul magistraţilor de la Înalta Curte, nu ai unde să muţi urmărirea penală, pentru că nu există posibilitate. Şi asta am discutat şi la Camera Deputaţilor, când această propunere a fost în lucru, şi această problemă am supus-o atenţiei colegilor. O altă problemă este că judecătorul sau procurorul poate să solicite ca urmărirea penală să fie făcută de un alt parchet. Era o variantă mai bună dacă nici nu începea acel parchet (…). Din aceste două motive n-am acceptat această propunere, pentru că propunerea respectivă, în opinia noastră, nu reprezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor”, a precizat Csoma Botond, potrivit Agerpres.

De precizat este că liderul UDMR, Kelemen Hunor nu a fost prezent la ședința Coaliției.

Propunerea ministrului Justiției vine după ce UDMR a anunțat clar că nu acceptă varianta venită de la Guvern și că dorește ca dosarele magistraților să ajungă la Parchetul General.

Proiectul desființării Secției Speciale se află în dezbaterea Comisiei Juridice din Senat. De precizat este că PNL și USR PLUS nu au majoritate în comisia de specialitate (Comisia juridică, componență: PSD-5 voturi, PNL- 4 voturi, USR- 2 voturi, AUR- 1 vot) și depind de votul senatorului UDMR, Csaszar Karoly Zsolt. Acesta a depus deja amendamentul prin care dosarele Secției Speciale să ajungă la Parchetul General. Practic fără UDMR, desființarea SIIJ nu poate trece de comisia de specialitate.

Reamintim că există tensiuni între USR și UDMR pe tema desființării Secției Speciale. În urmă cu o săptămână liderii celor două formațiuni politice au avut un schimb de replici dur prin intermediul presei.

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond l-a acuzat pe Stelian Ion că abordează „subiectul justiției ca un politruc” și nu a renunțat la rolul de „trompetă care acompaniază niște lozinci în scopuri electorale”. Csoma Botond a continuat seria atacurilor publice precizând că și vicepremierul Dan Barna “a intrat în acest delir, poziţia sa fiind, de fapt, una toxică”.

Liderul UDMR face referire la declarația vicepremierului Dan Barna care a afirmat că amendamentul UDMR care se află în momentul de faţă în comisia de la Senat este unul care nu desfiinţează SIIJ.

“Amendamentul UDMR nu face decât să mute secţia specială dedicată magistraţilor la Parchetul General. Nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care, în loc să desfiinţăm SIIJ, pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie specială dedicată tot magistraţilor la Parchetul General. (…) Ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic, (…) este de neacceptat”, a declarat Barna.