0 comments

PSD discută azi cum va arăta epoca post-Dragnea: Conducerea partidului are programate marți trei ședințe / Firea: „Important este să nu ne sfâșiem între noi”

by on 28 mai 2019
 

Liderii PSD urmează să aibă marți o serie de întâlniri la nivel de conducere în care să stabilească ce vor face după pierderea alegerilor europarlamentare și încarcerarea liderului Liviu Dragnea. Prima va fi ședința Biroului Permanent Național, de la ora 11.00, la Parlament.Diseară, de la ora 18.00, liderii de partid vor discuta situația și în Comitetul Executiv. „Mâine (marți) va fi convocată ședința Comitetului Executiv al PSD pentru a lua act de demisia lui Dragnea și numirea lui Dăncilă ca interimar”, au declarat luni, pentru Hotnews.ro, surse de la vârful PSD.

Tot în cursul zilei de astăzi, va avea loc și o întrunire a grupurilor parlamentare reunite, pentru a stabili pe cine propun în locul lui Liviu Dragnea la șefia Camerei Deputaților și cum vor proceda în continuare în legislativ.

Social democrații urmează să ia o serie de decizii importante. Primul punct pe ordinea de zi al ședinței este stabilizarea majorității parlamentare. Conducerea PSD trebuie să evite dezertările din partid și intențonează să facă o înțelegere cu Victor Ponta și parlamentarii acestuia. Potrivit surselor HotNews.ro liderii PSD intenționează să-i propună lui Victor Ponta șefia Camerei în schimbul susținerii în Parlament. Numele lui Sorin Câmpeanu este varianta agreată de social democrați pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Un al doilea punct pe ordinea de zi este solicitarea ca oamenii lui Dragnea să facă un pas în spate. Este vorba de secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu, Mircea Drăghici și Rădulescu Mitralieră.

O altă problemă ccare urmează să fie tranșată în ședința CEX este stabilirea propunerilor pentru cele trei portofolii rămase vacante în Guvern: Justiție, Fonduri Europene și Românii de pretutindeni.

Dăncilă a apărut luni în fața presei însoțită de mai mulți lideri ai PSD, între care Olguța Vasilescu, Marian Oprișan, Paul Stănescu, și de o parte a miniștrilor, și a anunțat că, potrivit statutului PSD, ea a preluat șefia partidului. Ea a susținut că PSD va trece cu bine peste aceste momente dificile, că este un partid unit și că nu există tabere.

Conform statutului PSD, Dăncilă va prelua interimar șefia partidului până la organizarea unui congres extraordinar al partidului în care se va alege noua conducere. De altfel, Dăncilă, cu câteva ore înaintea anunțării sentinței, a strâns toți miniștrii la Guvern și, potrivit surselor HotNews.ro, a discutat cu toți liderii PSD din teritoriu pentru a-i asigura că nu demisionează iar Guvernul rămâne în picioare.

Gabriela Firea a lansat luni un apel la solidaritate în rândul social-democraților, spunând că ”Important este să nu ne sfâșiem între noi pentru putere”. ”Ne aflăm într-un moment de răscruce și avem de luat, sub presiunea evenimentelor recente, decizii importante, hotărâtoare pentru evoluția noastră ca partid, dar și ca doctrină politică”, a afirmat primarul Bucureștiului.

Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici a declarat, luni, că PSD „sigur” nu va pierde majoritatea parlamentară, în urma rezultatelor obținute la alegerile europarlamentare, și în lipsa susținerii UDMR pentru coaliția PSD-ALDE. Totodată, el a spus că tema justiției este un subiect încheiat pentru PSD: „Cred că este un subiect încheiat, închis poate de mult timp, numai că s-a dorit foarte mult să se țină acest subiect pe agenda publică”.