0 comments

PSD, în stand-by: Social-democrații amână sancționarea lui Tudorel Toader și așteaptă o nouă strategie din partea lui Liviu Dragnea / “Toate planurile sunt suspendate până la noi ordine” (surse)

by on 15 aprilie 2019
 

După ce judecătorii de la Înalta Curte au decis amânarea sentinței în dosarul angajărilor fictive cu aproape trei săptămâni, social-democrații își reconsideră poziția și au anulat remanierea lui Tudorel Toader dar și ședința Comitetului Executiv. Amânarea are loc în contextul în care senatorii social-democrați erau pregătiți ca luni să voteze moțiunea împotriva lui Tudorel Toader. Surse social-democrate au declarat pentru Hotews.ro că Liviu Dragnea ar fi dat semnale în interiorul partidului că se suspendă toate acțiunile.

“Toate acțiunile au fost amânate. Clarificarea situației lui Tudorel Toader se amână iar ședința Ședința Comitetului Executiv va fi reprogramată. Toate planurile s-au suspendat până la noi ordine. Săptămâna asta trebuie să ia o decizie CCR pe completurile specializate iar Dragnea urează să-și stabilească planul de atac”, au explicat sursele citate.

Reamintim că săptămâna trecută la nivel oficial social-democrații au anunțat că amână dezbaterea și votul moțiunii simple din Senat depusă împotriva lui Tudorel Toader pentru că nu sunt suficienți parlamentari pentru a întruni cvorumul necesar de ședință. Neoficial însă, social-democrații programaseră ca luni, 15 aprilie să voteze moțiunea împotriva lui Tudorel Toader iar spre sfârșitul săptămânii să convoace o ședință a Comitetului Executiv în care să i se ceară premierului remanierea lui Tudorel Toader. Însă planurile s-au schimbat.

Potrivit surselor citate, social-democrații au primit semnale de la liderul PSD “în jurul prânzului” și „atunci s-a luat decizia de sus să amânăm votul pentru Toader”, au explicat sursele HotNews.ro.

Astfel, în ședința Biroului Permanent de la Senat, vicepreședintele PSD, senatorul Claudiu Manda a solicitat, fără nicio explicație plauzibilă, o nouă amânare a dezbaterii moțiunii împotriva lui Tudorel Toader. La finalul Biroului Permanent Manda a dat explicații presei invocând nehotărârea senatorilor PSD.

  • Claudiu Manda:” În interiorul grupului sunt colegi care vor să voteze moțiunea și colegi care nu vor să o voteze. Pentru a avea un punct de vedere clar va trebui să discutăm să ne lămurim dacă vom avea o poziție a grupului PSD sau fiecare va vota cum va dori. Asta nu înseamnă că e obligatoriu să fie așa. Putem convoca biroul permanent săptămâna viitoare pentru că se lucrează în comisii. Eu cred că ar trebui să îi întrebați pe fiecare în parte de ce. În regulament spune că trebuie dezbătută în maxim șase zile. Au trecut cele șase zile. Plenul putea să dezbată săptămâna aceasta sau în altă zi. Nu scrie în regulament care sunt motivele pentru care se cere amânare. Nefiind un motiv anume, eu v-am spus care e poziția grupului PSD”.

Astfel, în urma solicitării lui Manda, comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Senat a decis amânarea pentru 6 mai a dezbaterii şi votului moţiunii simple îndreptate împotriva lui Tudorel Toader.

“Săptămâna acesta nu va fi nicio ședință CEX. Nu sunt date despre remaniere, nu avem nicio o listă de miniștrii remaniabili și există posibilitatea ca o decizie în acest sens să fie amânată după sărbători. Așteptăm să ne spună zilele acestea dacă se va convoca săptămâna viitoare CEX-ul”, spun sursele social democrate.

Reamintim că o ședință a Comitetului Executiv a fost anunțată și de președintele PSD, Liviu Dragnea, care a declarat public că este nevoie ca miniștrii înscriși în competiția pentru Parlamentul European să demisioneze înainte de începerea campaniei electorale.

  • Liviu Dragnea: “Cele două colege din guvern – Rovana Plumb şi Natalia Intotero. Eu nu sunt de acord să meargă în campanie electorală având la dispoziţie infrastructura guvernamentală. Deci, înainte de a începe oficial campania electorală, cele două colege trebuie să îşi prezinte demisia din Guvern. Am vorbit cu dumnealor înainte de a se adopta listele şi sper să-şi ţină cuvântul şi nu ne vor pune într-o situaţie delicată”, 5 aprilie, Călăraşi.

De altfel, Hotnews.ro a scris săptămâna trecută despre planul social democraților care intenționau să facă o reorganizare a Guvernului și să vină în Parlament să valideze o nouă componență a Executivului Dăncilă.