0 comments

PSD vrea să amâne până în septembrie votul la moțiunea de cenzură – surse

by on 25 august 2020
 

Deși la finalul congresului, conducerea PSD a anunțat că moțiunea de cenzură se va dezbate și suspune la vot rapid, planul s-a schimbat. Surse din interiorul partidului au declarat pentru HotNews.ro că votul ar putea să aibă loc după 1 septembrie.

La nivel declarativ, liderii PSD au declarat că votul la moțiunea de cenzură se va da cât mai repede posibil. După ce a fost ales președinte al PSD Marcel Ciolacu a declarat că îşi doreşte un vot “cât mai repede” la moţiunea de cenzură (…) Avem și propunerea de prim-ministru”, a declarat Marcel Ciolacu la Parlament, după congres.

Neoficial însă, la o întâlnire informală, liderii PSD au discutat despre amânarea votului după 1 septembrie. Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că ia în calcul varianta ca dezbaterea și votul să se amâne după 1 septembie. Social demcocrați iau în calcul mai multe scenarii. O ultimă perioadă avansată la discuția informală din weekend este ca votul să se dea după începerea anului școlar, după 14 septembrie.

“Guvernul nu a făcut nimic pentru pregătirea anului școlar, va fi un haos. Dacă demitem Guvernul înainte ar putea să dea vina pe noi că nu i-am lăsat să-și facă treaba. S-a discutat în partid, la o ședință informală să amânăm dezbaterea și votul după începerea școlii”, au expicat sursele citate.

O altă variantă analizată în partid este ca votul să aibă loc după decizia CCR, undeva după 1 septembrie, după ce se va pronuța și Curtea Constituțională pe sesizarea PNL.

Liberalii au depus la Curtea Constituțională o sesizare privind moțiunea de cenzură depusă de PSD pentru răsturnarea Guvernului Orban. PNL susține că demersul nu respectă legea fundamentală pentru că moțiunea a fost depusă în timpul sesiunii parlamentare extraordinare. Sesizarea a fost făcută de șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Curtea Constituțională a dat Parlamentului termen ca până pe data de 1 septembrie să-și exprime punctul de vedere referitor la cererea de soluționarea a conflictului dintre Guvern și Parlament.

PSD avea programată la începutul săptămânii o ședință cu liderii din teritoriu pentru a decide data dezbaterii și votului însă, întâlnirea s-a amânat.

Informația apare în contextul în care liderul UDMR, Kelemen Hunor s-a arătat extrem de nemulţumit de activitatea Guvernului Orban.Liderul UDMR a criticat marți activitatea miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii.

“Sunt nemulţumit fiindcă începe şcoala mâine-poimâine şi nimeni nu ştie, nici eu nu ştiu, ce trebuie să fac cu fiica mea. Va merge, nu va merge, cât va sta, în ce condiţii va sta. Deci, un haos mai mare nu am văzut. Dacă vă uitaţi la ţările din zona noastră, să nu mergem în ţări mai îndepărtate, veţi vedea că peste tot se ştie ce se va întâmpla săptămâna viitoare. Începe şcoala de la 1 septembrie sau pe 15 septembrie, la noi încă nu se ştie nimic”, a declarat liderul UDMR, citat de agenția Agerpres.