0 comments

Rafila neagă că ar fi condiţionat rămânerea sa la Ministerul Sănătăţii de adoptarea certificatului verde

by on 22 decembrie 2021
 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, neagă că ar fi condiţionat rămânerea sa la Ministerul Sănătăţii de adoptarea proiectului privind certificatul verde, subliniind că, în opinia sa, acesta ar trebui adoptat de Parlament pentru că este necesar un instrument în cazul în care apare un val pandemic, potrivit News.ro.

Alexandru Rafila a declarat că el nu şi-a anunţat disponibilitatea de a demisiona de la conducerea Ministerului Sănătăţii dacă nu este adoptat proiectul privind certificatul verde.

Rafila a afirmat că el crede că trebuie să treacă proiectul privind certificatul verde pentru a avea „un instrument dacă cumva apare un val pandemic”.

„Dacă nu apare un val pandemic atunci avem doar un cadru legal. Dacă nu trece certificatul verde avem cu toţii o problemă, nu suntem responsabili pentru ceea ce se întâmplă. Este responsabilitatea acestei coaliţii, PSD şi-a făcut datoria, a venit cu acest proiect, suntem dispuşi să îl susţinem din toate punctele de vedere. Asta e situaţia”, a declarat el.

Întrebat dacă are susţinerea PSD pentru a trece acest proiect, el a răspuns: „Da, absolut”.

„Nu fac parte din echipa de negociere a coaliţiei (…) PSD nu are cum să tragă de timp din moment ce a făcut această propunere”, a menţionat Rafila.

Marţi a avut loc o întâlnire între liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu, la Parlament, însă nu s-a ajuns la un consens în privinţa certificatului verde.

Guvernul îşi doreşte ca legea certificatului verde să intre în vigoare imediat, pentru a se putea aplica automat în cazul declanşării valului 5 al pandemiei.

Pentru că Parlamentul pleacă în vacanţă până în februarie, Executivul mai are două zile să încerce să impună proiectul lui Alexandru Rafila, prin asumarea răspunderii Guvernului, dar pentru a face acest lucru trebuie ca proiectul lui Florin Cîţu, pe acelaşi subiect, să fie retras din dezbaterea paramentară sau respins definitiv în Parlament. În caz contrar, asumarea răspunderii Guvernului ar fi neconstituţională.

Proiectul PNL se află în acest moment blocat la comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, fără raport.

Liberalii nu ar fi de acord cu asumarea răspunderii pe acest proiect, asta deşi premierul Nicolae Ciucă susţine introducerea lui cât mai repede.

Anterior, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că decizia în privinţa introducerii certificatului verde COVID-19 va fi una politică, în urma unui consens în coaliţia de guvernare.

„Oamenii sunt incitaţi, nu sunt informaţi absolut deloc şi ei au protestat împotriva a ceva despre care cred că nu aveau prea multe informaţii. Eu cred că trebuie să fim echilibraţi, dar trebuie să fim şi responsabili pentru sănătatea publică. Ideea este următoarea: decizia va fi politică. Trebuie să ajungem la un consens din partea coaliţiei. Atât eu, ca ministru al Sănătăţii şi ca profesionist în sănătate, ca şi colegii mei din PSD, sprijin această iniţiativă. Rămâne ca ceilalţi parteneri ai noştri din coaliţie să accepte această soluţie sau să o îmbunătăţească, dar trebuie să găsim o soluţie, astfel încât noi să fim pregătiţi înainte de valul pandemic (…) Dacă noi adoptăm, să spunem, până la sfârşitul acestei luni sau în prima săptămână din luna ianuarie acest certificat, atunci o să putem să numărăm săptămânile de creştere corect. Dacă noi însă o să-l adoptăm, să spunem, pe data de 1 februarie, atunci o să mai trebuiască să mai aşteptăm nişte săptămâni să crească numărul de cazuri. Or, nu este în regulă”, a explicat Alexandru Rafila, marţi, la Parlament.

Chestionat despre o posibilă asumare a Executivului pe proiect, Rafila a precizat că, din punctul său de vedere, „este o manieră care duce la o adoptare rapidă şi care face posibilă aplicarea lui atunci când ne aflăm pe un trend crescător”.