0 comments

Război pe față în PMP. Cristian Diaconescu acuză un puci în partid, după ce 46 de lideri au convocat un Congres de urgență / Cum s-au desfășurat ostilitățile

by on 13 ianuarie 2022
 

La nici un an de la alegerea în fruntea PMP, Cristian Diaconescu e pe cale să fie debarcat de la conducerea formațiunii. 46 din cei 69 de lideri din Colegiul Național s-au întâlnit miercuri seară și au decis convocarea pe 19 februarie a unui Congres în care să se aleagă o nouă conducere. Joi dimineață, printr-o postare pe Facebook, Cristian Diaconescu a acuzat că atât ședința, cât și convocarea Congresului sunt ilegale.

Miercuri noaptea pe pagina de Facebook a PMP a apărut o postare în care se anunță că s-a întrunit Colegiul Național al partidului cu prezența a 46 de lideri din 69 și a hotărât convocarea Congresului PMP în data de 19 februarie 2022 pentru alegerea unei noi conduceri naționale, cu procedură de vot online.

Joi dimineață, Cristian Diaconescu, președinte al PMP, a scris pe pagina personală de Facebook că ședința a fost ilegală. „Au încercat să legitimeze aceasta adunare, inducând în eroare participanții că eu și colegii mei din Conducerea Centrală am fi parte din această inițiativă. Ca să fie clar, NU am inițiat, NU am participat la întâlnire, NU legitimăm nicio decizie pe care ar fi luat-o acest grup, organizat în mod nestatutar”, a scris el.

Diaconescu amenință că cei care au avut inițiativa convocării Congresului vor „cunoaște consecințele în scurt timp”. „Comunicarea pe pagina oficială a partidului este în acest moment compromisă, ceea ce se postează acolo nu reprezintă poziția oficială a Conducerii Centrale”, mai spune el.

La scurt timp, pe pagina de Facebook a PMP a apărut replica. „Regretăm declarațiile domnului președinte Cristian Diaconescu cu privire la întrunirea statutară a Colegiului Național PMP prin care sugerează că toți liderii PMP care s-au întrunit au o altă agendă. Precizăm că la ședința Colegiului Național nu s-a discutat despre relația cu alte partide, despre nicio fuziune sau alianță. PMP își continuă propriul drum, fiind al treilea partid la nivel național ca număr de aleși locali”, se arată în postare.

Cum s-a ajuns la situația explozivă

Scandalul din PMP nu a izbucnit brusc, nemulțumirile fiind unele mocnite. Potrivit unor surse, leadershipul partidului era paralizat în ultimele luni.

Pe locul trei în țară ca structuri de partid după PSD și PNL, și cu 23 de județe si sectoarele din București unde PMP-iștii pot înclina balanta, aleșii partidului nu au mai primit vreun semn de la centru de ceva vreme. Aceleași surse sustin că de două luni s-a încercat convingerea lui Diaconescu pentru convocarea unei ședințe a conducerii partidului, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Mai mult, susțin aceleași surse, președintele PMP știa de convocarea ședinței de miercuri seară, și ar fi fost chiar la sediu, dar nu a vrut să participe.

Nemulțumiri sunt și după ce Cristian Diaconescu a pus cruce singur unei fuziuni cu PNL, motivul fiind mai degrabă unul personal.

La ședința Colegiului Național au participat liderii filialelor PMP Iași, PMP Prahova, PMP Caraș Severin, PMP Bistrița Năsăud, PMP București, PMP Sector 1, PMP Sector 3, PMP Sector 4, PMP Sector 6, PMP Buzău, PMP Maramureș, PMP Sălaj, PMP Dolj, PMP Gorj, PMP Bacău, PMP Mehedinți, PMP Mureș, PMP Botoșani, PMP Cluj, PMP Hunedoara, PMP Satu Mare, PMP Covasna, PMP Harghita, PMP Giurgiu, PMP Ialomița, PMP Tulcea, PMP Vaslui, PMP Vâlcea, PMP Vrancea, PMP Suceava, PMP Ilfov, precum și alți lideri ai PMP care sunt membri ai Colegiului Național – aleși locali și vicepreședinți.