0 comments

Renew Europe are “îndoieli serioase” legate de Rovana Plumb, propusă comisar pentru Transporturi

by on 17 septembrie 2019
 

Grupul Renew Europe din Parlamentul European, condus de Dacian Cioloș, are „îndoieli serioase” în ceea ce privește nominalizarea social-democratei Rovana Plumb pentru portofoliul Transporturilor în viitoarea Comisie Europeană, a declarat marți eurodeputatul José Ramón Bauzá (Ciudadanos, Spania).“Candidata Rovana Plumb ar fi fost implicată în mai multe afaceri de corupție, afaceri care, din cauza imunității parlamentare, nu au devenit obiectul unei anchete judiciare. Sperăm ca apariția candidatei în fața Parlamentului European va contribui la disiparea oricărei suspiciuni de corupție”, a afirmat acesta, citat într-un comunicat al Renew Europe.

Până atunci, însă, “avem serioase îndoieli legate de candidata socialistă pentru Transporturi în Comisia Europeană”, potrivit sursei citate.

Comunicatul vine după ce José Ramón Bauzá s-a întâlnit marți cu Rovana Plumb.

Coordonatorul comisiei Transporturi și Turism al Renew Europe a subliniat: “Am promis alegătorilor să venim în Parlamentul European pentru a reînoi Europa. Ne dorim deci un colegiu de comisari calificat, dincolo de orice suspiciune”.

Reamintim că Sylvie Goulard, candidata Franței pentru postul de comisar european pentru Piaţă Internă, a fost audiată de poliţia franceză în cadrul unei anchete privind o serie de angajări fictive în Parlamentul European. În ciuda acestui aspect, a fost nominalizată în aceeași zi ca reprezentantă a Franței în Comisia Europeană de către președintele Emmanuel Macron.

Marți, Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a avut o întâlnire cu Emmanuel Macron, în care a discutat despre comisarii europeni nominalizați, în condițiile în care candidata Franței, Sylvie Goulard, este implicată într-o anchetă privind angajările fictive.

„Ca să fie clar și pentru cei care încă mai au dubii, în privința comisarilor nominalizați nu am dat și nu dau niciun cec în alb nimănui. Reînnoim Europa este un grup bazat pe integritate, principii, valori și angajament proeuropean. Evaluarea tuturor comisarilor desemnați, inclusiv a celor aparținând Grupului Renew Europe, pe care îl conduc, va avea la bază trei criterii fundamentale: angajamentul față de valorile europene, integritatea și posibilele conflicte de interese, competența și viziunea în privința portofoliilor pe care le vor conduce. Aceste criterii vor fi aplicate în aceeași măsură tuturor candidaților, indiferent dacă fac parte din familia noastră politică sau nu și indiferent de statul membru care i-a propus”, a scris Cioloș pe Facebook.