0 comments

REVIEW ASUS ZenFone 6, telefonul cu cameră rotativă: Un proiect ambiţios şi un concurent serios pentru OnePlus 7 pe segmentul vârfurilor de gamă accesibile – Gândul

by on 1 iunie 2019
 

Terminalul atrage imediat atenţia datorită camerei Flip pe care o are. Aceasta este, în acelaşi timp, cameră principală şi cameră pentru selfie-uri. La aceasta se adaugă o baterie uriaşă, de 5.000 de mAh, un chipset foarte puternic şi un display care acoperă aproape toată partea frontală. Pentru a oferi aceste beneficii într-un pachet care costă doar aproximativ 500 d euro, ASUS a trebuit să „taie colţurile” în alte zone, unele mai puţin importante. ZenFone 6 are un ecran LCD care, deşi este de calitate superioară, nu se ridică la nivelul celor AMOLED de pe alte vârfuri de gamă, un motor pentru vibraţii nu chiar „fin” şi o greutate destul de mare.

Caracteristici tehnice principale:

Display: diagonală de 6,4 inchi, tehnologie IPS LCD, rezoluţie FHD+ (2.340 x 1.080 pixeli)

Chipset: Snapdragon 855

RAM: 6/8 GB

Stocare internă: 64/128/256 GB

Card micro-SD: Da, capacitate maximă de 1 TB

Camera principală: 48 MP f/1.8 (Laser/PDAF) + 13 MP f/2.4 ultrawide

Conectivitate: 4G, Bluetooth 5.0, WiFi 5

Sistem de operare: Android 9.0 Pie

Baterie: 5.000 mAh (QuickCharge 4.0 18W) / încărcare în sens invers

Accesorii în pachet: Încărcător rapid, cablu USB Type-C, căşti, carcasă din plastic transparent

PREZENTARE ŞI DESIGN

ASUS ZenFone 6 este un smartphone realizat din materiale considerate astăzi premium: metal şi sticlă. Display-ul acoperă aproape toată partea frontală. În partea de jos există o margine mai groasă, în zona în care sunt conectorii ecranului. Acest design a fost posibil datorită camerei principale motorizate, care poate fi folosită şi pentru selfie-uri.

Difuzorul, senzorii de proximitate şi becul LED pentru notificări sunt poziţionaţi pe marginea de sus, foarte îngustă, a telefonului.

Terminalul are un cadru din aluminiu. Slotul care găzduieşte sertarul cu cele două cartele SIM şi cardul de memorie se găseşte pe partea din stânga a telefonului. Apreciez faptul că terminalul are un slot micro-SD dedicat şi nu foloseşte unul dintre cele două slot-uri pentru cartele. Astfel, utilizatorul poate folosi două SIM-uri în ZenFone 6 şi extinde, în acelaşi timp, capacitatea de stocare a telefonului cu până la 1 TB.

Pe partea de jos a cadrului metalic se găsesc jack-ul audio universal de 3,5 mm, slotul USB Type-C şi difuzorul care, surprinzător, este stereo. Pe partea dreaptă sunt poziţionate obişnuitele butoane fizice pentru volum şi Pornire/Oprire. Deasupra acestora avem parte de o surpriză binevenită – un buton programabil, numit Smart Key. Acesta poate îndeplini diverse sarcini, în funcţie de numărul de apăsări: una, două sau trei. Implicit, butonul este setat să pornească diverse funcţii ale aplicaţiei Google Assistant. Poate fi, însă, programat pentru a porni camera, lanterna sau pentru a face o captură de ecran.

Pe partea de sus a cadrului metalic găsim un decupaj pentru camera flip şi un microfon, necesar pentru înregistrările video.

Spatele terminalului este protejat cu sticlă Gorilla Glass, dar nu este specificată versiunea. În mijlocul acestuia găsim logo-ul ASUS de culoare albastră, frumos stilizat. Senzorul de amprentă este poziţionat tot pe partea din spate, sub cameră. Acesta este precis şi rapid, cum ne-au obişnuit deja producătorii asiatici de smartphone-uri.

Ajungem la cea mai interesantă caracteristică a smartphone-ului ASUS, Flip Camera.

Camera duală a dispozitivului are doi senzori, unul principal de 48 MP şi altul secundar de 13 MP, cu unghi larg de 125°. Flip Camera este motorizată şi se roteşte atunci când utilizatorul doreşte să îşi facă un selfie. Modulul este fabricat din metal lichid (aliaj amorf), un material avansat ce este cu 20% mai uşor decât oţelul inoxidabil, dar de patru ori mai rezistent. Pentru protecţie suplimentară, un senzor de acceleraţie din modul detectează rata accelerării, permiţându-i camerei să revină rapid în lăcaşul ei atunci când telefonul cade. Am testat (ce-i drept, deasupra patului) această caracteristică, iar camera s-a retras de fiecare dată atunci când i-am dat drumul telefonului din mână de la o înălţime de cel puţin 50 de cm.

Deoarece are o baterie de capacitate mare şi foloseşte un display LCD, care are nevoie de un panou suplimentar în spate, ZenFone 6 este destul de gros – 9,2 mm -, şi greu – 190 de grame. Cei care au folosit alte phablet-uri, cum este cazul meu, nu vor fi deranjaţi deloc de dimensiunile acestui smartphone. Acesta este cu doar 12 grame mai greu decât smartphone-ul meu personal, Huawei Mate 10 Pro, iar dimensiunile sunt similare.

Din păcate, ZenFone 6 nu este rezistent la apă. Este de înţeles acest lucru, ţinând cont de faptul că ansamblul rotativ al camerei ar fi fost mai greu de izolat, iar preţul dispozitivului trebuia păstrat la un nivel accesibil.

Ca o scurtă concluzie la acest capitol, designerii ASUS au făcut o treabă foarte bună. ZenFone 6 este un smartphone superb, care atrage imediat privirea celor din jur. Compania asiatică poate spune că are un produs original şi că a plecat pe un drum propriu, care s-ar putea să fie unul de succes. Practic, cu acest model ASUS a dat un hard reset pe divizia sa de smartphone-uri. 

Din păcate, deocamdată nu se găsesc carcase şi huse pentru acest smartphone în România. Din fericire, ASUS a inclus în cutie o carcasă transparentă, din plastic. Lipseşte, însă, o protecţie pentru ecran pre instalată, cu care alţi producători ne-au obişnuit.

ECRAN

Ecranul are diagonala de 6,4 inchi şi nu este, din fericire, decupat. Noi modele de smartphone-uri, precum ZenFone 6 şi OnePlus 7 Pro, ne dau speranţa că epoca neagră a bretonului, începută odată cu lansările Esential Phone şi iPhone X, dispare.

Pe dispozitivul ASUS, display-ul acoperă, după cum am mai scris, aproape toată partea frontală (92% din suprafaţă). Acesta este protejat de sticlă Gorilla Glass 6.

Panoul folosit este unul LCD şi, alături de baterie, contribuie la grosimea destul de mare pe care o are dispozitivul. Pentru cine nu ştie, smartphone-urile cu ecrane LCD sunt ceva mai groase, deoarece aceste display-uri au nevoie de un panou suplimentar în spate, care iluminează pixelii. Din această cauză, LCD-ul nu afişează, după cum spun specialiştii, „negrul cel mai negru” şi „albul cel mai alb”. Prin comparaţie, pe panourile OLED fiecare pixel generează singur lumină.

Totuşi, fiind IPS LCD, ecranul de pe ZenFone 6 este mai uşor de folosit în soare şi oferă unghiuri de vizualizare mai largi decât modelele OLED. 

Display-ul folosit de ASUS pe acest model este unul de calitate superioară, care afişează culori frumoase, vii, iar contrastul este ridicat. Ce nu a funcţionat impecabil de fiecare dată a fost modul auto pentru luminozitatea ecranului. Uneori am simţit nevoia, când am intrat într-un loc mai întunecat, să măresc luminozitatea ecranului manual deoarece pe auto era prea redusă.

Rezoluţia oferită este de 1.080 x 2.340 pixeli (Full HD+), într-un format înalt 19.5:9. Personal sunt mulţumit de rezoluţie, dar, la un ecran cu aceste dimensiuni sunt convins că există şi utilizatori care şi-ar fi dorit o densitate a pixelilor mai mare.

Display-ul de pe ASUS ZenFone 6 este certificat HDR10, o tehnologie pentru care oferă suport platforme video populare, precum Netflix sau YouTube. HDR este o tehnologie care face ca imaginile să fie mai clare şi mai realiste, mai apropiate de modul în care ochii noştri văd lumea din jur.

PERFORMANŢĂ ŞI UTILIZARE

Pe scurt, modelul ASUS ZenFone 6 testat dispune de chipset Snapdragon 855 şi 6 GB memorie RAM. Cum era de aşteptat, performanţele sunt foarte ridicate şi le depăşesc chiar, în testele sintetice, pe cele ale unor smartphone-uri cu preţ dublu. Telefonul pur şi simplu zboară şi este o plăcere să îl foloseşti. Ajută probabil şi faptul că sistemul de operare Android a fost puţin modificat de ASUS. Interfaţa ZenUI 6 este curată şi seamănă foarte mult cu Android One. Iniţial chiar am crezut că ASUS a intrat în programul Google, folosit de producători precum Nokia sau Xiaomi.

Spre deosebire de anii trecuţi, ASUS a redus masiv cantitatea de aplicaţii pre instalate, iar bloatware-ul aproape a dispărut (aplicaţii nedorite care nu pot fi dezinstalate de utilizator). Singurele aplicaţii terţe pre instalate sunt Facebook, Instagram şi Messenger. Se vede faptul că taiwanezi au ascultat cu atenţie criticile din ultimii ani.

Am descoperit, în interfaţa ASUS, ceva ce este „rare avis” în launcher-ele proprietare. Compania le oferă posibilitatea utilizatorilor să editeze numele aplicaţiilor. De exemplu, poţi schimba numele aplicaţiei Pages Manager de la Facebook în Pages sau PM. Pare un lucru mărunt, dar eu îl apreciez foarte mult şi era unul dintre motivele pentru care instalam de fiecare dată pe telefoanele mele cu Android un alt launcher. Mai mult, poţi schimba culoarea textului pentru numele aplicaţiilor. În rest, sunt cam aceleaşi opţiuni de personalizare pe care le găsim şi la Huawei sau Samsung: numărul de linii şi coloane pentru iconiţe, efecte etc.

Mai este un element binevenit. ZenFone 6 include funcţie de înregistrare a apelurilor, care poate fi activată prin simpla apăsare a unui buton software în timpul unei convorbiri.

Trecem la un alt punct forte al telefonului. ASUS ZenFone 6 are o baterie mare, de 5.000 mAh, iar autonomia este pur şi simplu excelentă. Chiar şi un power user va folosi acest telefon două zile, majoritatea timpului, fără a-l conecta la priză. Terminalul dispune şi de funcţie de încărcare rapidă a bateriei (Qualcomm QuickCharge 4.0, 18W), dar nu de super fast charge.  Încărcarea de la 0% la 100% se face în aproximativ o oră şi 30 de minute. Ţinând, însă, cont de faptul că trebuie încărcat rar, lipsa încărcării la, să zicem 25 W sau 30W, nu este o problemă. ASUS consideră că funcţia super fast charge este dăunătoare pentru baterie.

Lipseşte şi funcţia de încărcare wireless. Terminalul ar fi fost şi mai gros (dar şi mai scump) dacă ASUS introducea şi o bobină, iar de aceea a renunţat. Totuşi, ZenFone 6 poate încărca wireless alte dispozitive care sunt aşezate pe spatele lui, precum un ceas inteligent sau o pereche de căşti. Este un fel de baterie externă wireless.

Unul dintre punctele mai slabe ale ZenFone 6 este motorul de vibraţii. Aici ASUS a optat, probabil, pentru o soluţie mai ieftină pentru a menţine preţul scăzut. Acesta provoacă vibraţii destul de „necizelate”.

Tot la categoria puncte mai slabe intră şi cele două difuzoare, cel pentru apeluri şi cel principal. Acestea sunt de calitate mediocră.

Sunt veşti bune şi pentru cei care cumpără acest telefon şi doresc să îl ţină mai mult timp. ZenFone 6 rulează Android 9.0 Pie şi va primi actualizările Android Q şi R, potrivit ASUS.

CAMERĂ

Ansamblul camerei dispune de doi senzori, un Sony IMX586 de 48 MP (f/1.7) şi unul de 13 MP ultrawide. Datorită camerei performante, utilizatorii acestui telefon îşi vor face cele mai bune selfie-uri, foto şi video. Însă Flip Camera nu dezamăgeşte nici în rolul de cameră principală. Rezultatele obţinute pe mod auto sunt bune, după cum puteţi vedea în galeria de mai jos. Camera se descurcă decent şi pe timp de noapte.

Fotografii făcute cu ASUS ZenFone 6

Vă veţi întreba, imediat, cât de rezistentă este o astfel de soluţie. Nu vă pot răspunde la această întrebare după doar două săptămâni de utilizare. ASUS ne asigură, însă, că mecanismul rezistă la cel puţin 100.000 de rotaţii complete. Ce pot să vă spun este că până acum modulul a funcţionat foarte bine, chiar şi atunci când am scăpat intenţionat telefonul din mână. Nu s-a întâmplat ca Flip Camera să nu se retragă complet în lăcaşul ei sau să iasă de acolo pe neaşteptate.

Camera poate fi folosită şi pentru deblocarea telefonului prin recunoaştere facială, dar nu recomand acest lucru, deoarece deblocarea prin amprentă este mai rapidă, iar folosirea repetată a motoraşului camerei îl va uza mult mai repede.

Nu  în ultimul rând, camera mai ascunde o surpriză: este capabilă să înregistreze clipuri video la calitate 4K 60fps.

CONCLUZIE

ASUS ZenFone 6 este un smartphone extrem de atractiv, la preţul pe care îl are. De altfel, se bate pentru titlul de cel mai bun vârf de gamă accesibil cu OnePlus 7. Terminalul este cu doar 100 de euro mai scump decât Google Pixel 3a, care depăşeşte ZenFone 6 doar la capitolul cameră. Este greu să nu recomanzi acest model, chiar şi unui utilizator avansat. Pentru 500 de euro primeşti un pachet extrem de atractiv: cel mai puternic chipset disponibil pe piaţă pentru dispozitivele cu mobile Android, un display care acoperă aproape toată partea frontală, design reuşit, bazat pe materiale premium, 6 GB memorie RAM, stocare internă de 128 GB, autonomie excelentă a bateriei şi o cameră cool care mai este şi performantă pe deasupra. Da, nu vei avea chiar cel mai performant ecran, cel mai bun motor de vibraţii, nici difuzoare excelente, dar cred că majoritatea utilizatorilor pot trăi linişiţi fără acestea la aceşti bani. 

Ce nu ştiu este cât de mult va rezista Flip Camera pentru cei care fac sute şi mii de poze sau ce se întâmplă cu ansamblul după ce telefonul cade de câteva ori pe o suprafaţă dură, precum cimentul. Sper că ASUS a testat aceste scenarii temeinic, spre deosebire de Samsung care a fost, recent, la un pas să lanseze pe piaţă un smartphone inovativ, Galaxy Fold, al cărui principal element de atracţie, ecranul care se pliază, ceda foarte uşor. 

Pro:

– Performanţe excelente

– Preţ atractiv

– Slot pentru card micro-SD dedicat, care nu foloseşte un slot SIM

– Dispune de un buton programabil

– Cameră bună

– Autonomie excelentă

– Ecran fără „breton”

Contra:

– Este destul de gros şi greu: 9,2 mm şi 190 de grame

– Nu este rezistent la apă

– Nu suportă încărcare wireless

– Difuzoare mediocre

Rating Gândul: 4,7/5

Citeste stirea completa