0 comments

Review Bultaco Brinco R – Cea mai tare bicicleta electrica!

by on 4 ianuarie 2019
 

Voi incepe acest review cu o mica prezentare a companiei Bultaco. Aceasta este un producator de motociclete mai putin cunoscut, cel putin in Romania. Compania a fost infiintata in anul 1958, iar in 1983 si-a inchis portile. Este situata in Spania, cu sediul si fabrica in orasul Barcelona.

In anul 2014 Bultaco si-a redeschis fabrica din Barcelona, iar in 2015 a lansat primele vehicule electrice. Astfel a aparut Bultaco Brinco, o motocicleta sau bicicleta electrica, depinde cum o considerati, sau putem spune ca este un moped electric. Brinco se regaseste in mai multe versiuni, diferenta dintre ele constant in echiparea cu accesorii si viteza de deplasare. Astfel ca, avem modele limitate la 25 KM/h, 40 KM/h si 60 KM/h.

Eu am avut placerea sa testez modelul Bultaco Brinco R, care este limitat la 60KM/h. Voi incerca sa fie cat mai scurt si la obiect in acest review, pentru ca este o bicicleta complexa, despre care putem vorbi toata ziua, nu doar despre partea de functionalitate, cat despre partea de cat de distractiv este sa mergi pe ea. Personal detin un Cannondale Tramount 2 din 2016, bicicleta echipata cu motor si baterie de la Bosch, iar pana in prezent am mers peste 20.000 KM. Biclceta este delimitata, iar recent am schimbat pinionul de transmisie, viteza de deplasare situandu-se tot in jurul a 50-60 KM/h, insa aici se schimba total povestea. In timp ce Cannondale are asistenta la pedalare, iar motorul iti vine in ajutor cand ai nevoie, la Bultaco tu asisti motorul cad ai chef de pedalat, aceasta avand accelaratie separata, exact ca o motocicleta. Pentru a porni Brinco R, ai la dispozitie o bratara cu un cip NFC, care trebuie apropiat de ecranul principal. Bicicleta are trei moduri de putere: Eco, Tour si Sport.

Autonomia este de la 100 KM in modul Eco, 75 KM in modul Tour si 30 in modul Sport, fara sa pedalam sau 50 KM daca pedalam. Asadar bateria de 1.3 KWh se descurca relativ bine in combinatie cu motorul care are o putere de 2000 W sau 2.6 cai putere. Am mers tot timpul in modul Sport, dar cateodata am mai asistat la plecare motorul. O incarcare completa a bateriei dureaza in jur de trei ore si jumatate. Acesta desi are o putere mare, cuplul este de 60 Nm, aspect resimtit, in comparatie cu motorul Bosch care are 75 Nm, chiar daca puterea este nominala si este de 250 W cu peak la 600W in modul Turbo.

In cazul in care ramaneti fara baterie, pedalarea este mai usoara pe Brinco, deoarece avem o foaie mare, in comparatie cu cea de pe Cannondale. De asemena pe brinco avem doua moduri de pedalare: normal sau overdrive. Modul normal confera o pedalare mai usoara, iar overdrive este recomandat la pedalarea in timp ce accelerati pentru a putea atinge viteze mai mari, dar necesita un efort crescut. Daca accelerati si pedalati in modul overdrive, puteti atinge viteza de 75 KM/h.

Evident aceste viteze nu sunt recomandate pentru drumurile publice. Mediul oarecum natural pentru Brinco R este in padure sau la munte, unde avem obstacole, gropi si altele asemenea. Merge bine si in Bucuresti, ca avem destule damburi si gropi pe strada. Suspensiile de calitate superioara se fac resimtite, iar in timpul mersului, bicicleta este foarte comfortabila. Insa, nu este usoara, aceasta cantarind putin peste 40 KG. Asadar, daca locuiti la etaj si nu o puteti baga in lift, aveti de munca cu ea pe scari, evident bateria putand fi detasata, dar tot ramane greutatea motorului pe partea din spate.

Pentru a putea opri o astfel de bicicleta, Bultaco a ales frane hidraulice de la Magura, cu doua pistoane pe spate si patru pe fata cu discuri de 203 mm. Manetele integreaza switchuri care opresc alimentarea motorului inainte ca frana sa fie actionata, asadar puteti ramane cu acceleratia la maxim fara ca roata sa se invarta. Acceleratia are putin lag, aspect deranjant la inceput, dar odata ce mergi cu ea si ii inveti comportamentul, mersul este o placere.

Cat timp am testat bicicleta, bateria a reusit sa tina in jur de 45-50 KM, in functie de cat de aglomerat a fost prin trafic. Da, este o distractie care costa intre 4000 si 5000 euro, depinde de model si de echipat. Are aspecte care te face sa renunti la ea, precum greutatea si cat de complicat este daca stai la bloc, dar totusi uitandu-ma si mergand cu ea, are acel ceva care ma face sa ma razgandesc. In urma cu doi ani am dat 3000 euro pe bicicleta cu care merg in prezent si care nu m-a dezamagit. Cel mai probabil daca as cumpara acest Bultaco nu ma va dezamagi, dar un alt aspect la care ma gandesc este partea de service, care in acest moment este oferit doar de catre cei de la Autoklass, care si importa oficial Bultaco in Romania.

Service-ul este o problme pe care am intampinat-o si la Cannondale, dar am avut noroc cu cei de la Bikexcs, care sunt profesionisti si in materie de biciclete electrice. Bultaco Brinco R poate fi achizitionata de la Evomag, iar pe aceasta cale le multumesc pentru modelul oferit in teste, la fel si celor de la Autoklass. Este de apreciat efortul celor de la Evomag de a aduce pe piata multe vehicule electric, precum trotinete si bicicliete, si va recomand sa vizitati showroom-ul pentru a le testa. Multumesc ca ati urmarit acest review si voi reveni in curand cu altele, tot despre vehicule electrice.