0 comments

Review: PC Garage Balaur by HyperX – WASD.ro

by on 11 martie 2020
 

Spread the love

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nu o sa va mai plictisesc iar cu experienta mea cand vine vorba de PC-uri ce nu-s facute pe bucati, cum se zice in popor. Asta am facut-o aici, tot la un build facut de catre PC Garage.

Nu este neaparat acum o moda tu ca magazin sa-ti faci propriile PC-uri. Lucrul asta este des intalnit afara, acolo unde cumparatorul are o anumita cultura a acestui domeniu si vanzatorii din IT vor sa ii ofere acestuia fel de fel de variante.

Pana si Walmart vand PC-uri din propria gama. Sau ma rog, a incercat? Stiu ca a fost un mic scandal in urma cu un an sau ceva de genul, ca urmau o reteta destul de scarboasa, ce pe vremuri era practicata pana si pe piata noastra. Poate o mai fi si acum, doar ca mie nu-mi sare in ochi.

Ce reteta va intrebati? Pai e simplu, profita de faptul ca unii oameni fie sunt naivi, fie n-au cunostintele necesare. Iar plodul de acasa plange toata ziulica ca nu se poate juca Fornite in conditii optime cu prietenii din cartier.

Si ce face Karen? Pai se duce la Walmart, ia un PC ce-i sare ei in ochi si se incadreaza in bugetul alocat, iar dupa cateva luni daca plodul strica PC-ul se duce cu el la info desk si cere sa vorbeasca cu un manager.

Am exagerat putin cu faza interioara. Insa sunt retaileri ce profita dupa cum am zis de anumiti oameni si arunca niste denumiri de gen I7 8700! GTX2060 SUPER! MEGA oferta!

Si da, sunt acele piese in acele build-uri dar cum deja au luat ochii acest tip de clienti, le arunca intr-o carcasa jalnica o placa de baza si mai jalnica, un modul ram de 16GB(da, nici macar dual channel nu o fac) si cireasa de pe coliva o sursa no name ce sta sa sara la prima tensiune de curent.

Insa nu e cazul in si in situatia de fata. Sau cel putin asa o vad eu, ca outsider ce nu si-a mai cumparat un PC „gata facut” de ceva ani.

Nu ca as avea ceva cu acest tip de serviciu/produs oferit, ci pentru ca mie mi-a placut teribil de mult cand eram mic sa ma joc cu lego.

Si sa-mi construiesc singur PC-ul ma duce, chiar daca doar  pentru cateva minute, iar cu gandul la vremurile apuse.

A si ca sa nu va asteptati la diverse chestii scrise pe aici, imi transmite regia in casca sa nu ma iau prea rau de codename-ul ales: BALAUR.

PC Garage Balaur review | WASD

Build-ul Balaur by HyperX este echipat cu un procesor AMD Ryzen 5 2600, ce are 6 core-uri si 12 fire de executie. Acesta este racit de catre cooler-ul stock din pachet, anume Wraith Stealth. Placa de baza utilizata este de la Gigabyte si are chipset-ul B450.

Stocarea este asigurata de catre un SSD M.2 NVMe, anume Kingstone A2000 de 500GB. iar de el a vorbit fulger aici, doar ca a avut modelul de 1TB. Imi place faptul ca incet dar sigur build-urile entry level renunta la stocarea pe SATA3.

Hai ca un SSD pe SATA3 parca ar mai merge pe un build office/multimedia sau strict pentru stocare, mai ales ca acum sunt ieftine. Dar pentru gaming as merge oricand pe un SSD-ul PCIe.

In dual channel acesta are un kit de 16GB HyperX Fury RGB, ce-s la frecventa 3000 MHz. Despre ele am avut ocazia sa vorbesc aici, doar ca am avut kit-ul cu frecventa de 3200 MHz.

PC Garage Balaur review | WASD

Placa video este una lansata oarecum recent, anume un RX 5500 XT de 8GB de la Sapphire. O placa ce este mai mult decat decenta pentru gaming in rezolutie FullHD.

Ca idee, aceasta placa inlocuieste in gama de produse a celor de la AMD batranul RX590. Stai? Ce? Batran? Pai a fost lansat in 2018. Da, este corect. Insa RX590 nu este nimic altceva decat un RX580 overclockat. Sau mai bine zis un RX480 overclockat la puterea a 2-a.

Si evident ca nu poate sa existe lumina fara curent, toate componentele sunt alimentate de catre o sursa Super Flower SF-450P14HE de 450W cu certificare 80 Plus Bronze, fiind mai mult decat suficienta pentru acest build.

Carcasa utilizata este este un minitower Genesis Irid 503, ce vine cu 4 ventilatoare de 120 mm cu iluminare RGB. Acestea sunt montate 3 in front si 1 in spate, ce asigura un airflow mai mult decat decent. Iluminarea poate fi controlata dintr-un buton ce se afla in partea frontala a carcasei si are la dispozitie diverse efecte.

Tot acolo se mai afla doua porturi USB 2.0 si un port USB 3.0, dar si clasicele butoane de power/restart.

PC Garage Balaur review | WASD

Specificatii complete

  • Placa de baza Gigabyte Gigabyte B450M DS3H-CF
  • Procesor AMD Ryzen 5 2600
  • Cooler CPU Stock, Wraith Stealth
  • Memorie RAM Kingston HyperX Fury RGB 16GB DDR4 3000MHz
  • Placa video Sapphire Radeon RX 5500 XT Pulse 8GB
  • SSD Kingston M.2 NVMe A2000 500GB
  • Sursa Super Flower SF-450P14HE 450W
  • Carcasa Genesis Irid 503

PC Garage Balaur review | WASD

CPU

PC Garage Balaur temp cpu

Cooler-ul stock ce se afla in pachetul procesorului AMD Ryzen 5 2600 este destul de potent. O fi el micut si putin galagios cateodata, dar este bataios si castiga lupta cu temperaturile inalte.

Iata, AMD ii bat pe cei de la Intei la inca un lucru: coolerele stock.

Bine, asta cu testul de Prime95 e cu dus si intors. E un stress test care il face pe procesor sa gafaie nitel, asta pentru a vedea daca este stabil, daca-si ia throttle din vina racirii si altele. Intr-o utilizare de zi cu zi, fie ea legata de gaming sau nu, cifrele respective nu o sa fie atinse.

GPU

PC Garage Balaur temp gpu

Din pacate noi la review am prins doar versiunea de 4GB de la Sapphire. Placa scoate o temparatura decenta de 68 °C. Aceasta a fost atinsa cu profilul default al placii.

Evident fiecare utilizator isi poate seta dupa bunul plac diferite trepte, astfel reusind sa scoata si o temperatura mai scazuta. Insa pare un efort inutil, temperatura default fiind una ok.

Nu am testat PC-ul in prea multe jocuri. Asta pentru ca, in viziunea mea cel putin, tipul asta de build se adreseaza celor ce vor sa se joace battle royal-uri precum PUBG, Fornite sau Apex, dar si celor ce se joaca MOBA-uri sau CS:GO.

Si PUBG este cu dus si-ntors la testat, pentru ca este aproape imposibil sa creezi ipostaze ideale pentru asa ceva. Plus este un joc foarte prost optimizat, mie acasa pe 9900K cu o placa RTX buna imi da rateuri uneori. Fornite merge ok pe orice PC ce are procesor quad core si are o placa video de minim 4GB cu DDR5+. Apex nu ma joc, mi-as fi prins dejtele.

Iar cand vine vorba de MOBA-uri, League of Legends este facut astfel incat sa mearga pe ORICE. Iar, un test inutil. Insa l-am bagat in seama pe Dota2. Si ca sa nu fie singur, l-am introdus si pe CS:GO in testate.

Am vrut in schimb sa-l testez si in Diabotical. Insa pana m-am incalzit si pana m-am decis sa-i fac benchmark, au inchis serverele. Aici trebuie doar sa ma credeti pe cuvant: se misca foarte bine.

CS:GO

graph CSGO PC Garage Balaur

CS:GO trece in momentul de fata intr-o perioada nefasta. De la ultimul update major, sunt micro stuttering ce afecteaza aproape orice PC, indiferent ca vorbim de unul low end sau high end.

Deci cifrele nu sunt complet realiste, asta pentru ca PC-ul o sa scoata cifre ceva mai bune cand Valve o sa vina cu un patch fix.

In fine, CS:GO-ul a fost testat pe rezolutie 1920×1080, totul pe high, Vsync si AA off. Alte detalii necesare ar fi ca in launch options am utilizat doar -freq 240, -novid si +fps_max 0.

Si media scoasa a fost de 278.42 FPS-uri. Dar repet, CS:GO-ul trece printr-o perioada nefasta.

Cifrele au fost scoase pe harta de_mirage, in matchmaking pe server de 64 tickrate.

Oricum in jocuri precum CS:GO sunt putini jucatori care se joaca pe FullHD. Si sunt si mai putini jucatorii ce se joaca astfel de jocuri cu detaliile la maxim.

Asta pentru ca la cresterea skill bracket-ului, creste si intelegerea jocului mai bine. Si in proportie de 90% game play-ul fluid bate gameplay-ul aratos. De exemplu in ziua de azi majoritatea proplayerilor de CS:GO se joaca pe rezolutii 4:3. Si eu ma joc pe rezolutie 4:3, doar ca nu-s proplayer .

DotA 2

graph dota 2 PC Garage Balaur

Settings PC Garage Balaur Dota2

Daca la CS:GO jocul se impiedica din cauza patch-ului recent implementat, dar si din vina engine-ului pe care acest joc este portat. Ei bine la Dota situatia este ceva mai roz.

Ca si-n cazul lui CS:GO, am utilizat doar trei comenzi de launch options: -freq 240, -novid si +fps_max 0.

Rezolutia utilizata a fost tot 1920×1080, high details, AA si vsync off. Si dupa cum se poate vedea si din screenshot, am oprit animatia portretului. Nu ca ar un impact semnificativ, ci este doar o preferinta personala.

Am avut norocul nu doar sa fac pick erou cu multe animatii, ci si coechipierii dar si adversarii sa faca pick-uri similare, avand eroi cu mult AOE si CC, lucru ce mai da un sut in fund FPS-urilor cand sunt fight-uri.

Ei bine, chiar si asa, Balaurul a scos o medie de 121.32 FPS-uri, niste cifre ce mi se par bune.

FPS-urile sunt mult mai stabile decat in CS:GO, asta pentru ca Dota 2 este pe un engine mult mai bun, anume Source 2. Bine, de ceva ani Dota2 n-are probleme cand vine vorba de stabilitate si FPS drops, problema lor este alta. Dar asta este deja alt subiect.

3D Mark

PC Mark

PC Garage Balaur pcmark

Aida64

PC Garage Balaur aida64

CrystalDiskMark

De SSD-ul Kingston A2000 v-am mai spus ca a vorbit Fulger aici. Aceasta solutie de stocare este una ce ofera un raport bun pret/viteze.

Adica nu atingele vitezele fratelui mai rapid Kingston KC2000, insa ce-i drept este si mai ieftin.

Per total, este un SSD ce se potriveste perfect in acest tip de build.

PC Garage Balaur crystaldiskmark

Per total, Balauru’ livreaza ceea ce promite, fiind un sistem capabil sa ruleze foarte bine o mare parte din jocurilor actuale. Asta evident in rezolutie FullHD. In plus, sistemul arata destul de bine.

PC Garage Balaur by HyperX este un build extrem de bine echilibrat. Daca se opta pentru un procesor mai puternic de exemplu, ar fi avut de suferit alta componenta. Insa AMD Ryzen 5 2600 inca-l vad ca pe un procesor bun pentru gaming entry level.

Situatia asta este valabila pentru toate componentele din PC. Daca se opta pentru ceva mai puternic, automat ar fi avut de suferit alta componenta. Sau evident PC-ul ar fi avut alta eticheta de pret la raft.

PC Garage Balaur review | WASD

Mie imi plac teribil de mult build-urile medii si micute, mai ales daca sunt facute cu o carcasa mATX ce nu este obscen de scumpa.

Carcasa mea preferata din acest segment este Q300L de la Cooler Master. Insa cea de la Genesis m-a surprins placut, fiind nu doar aratoasa, dar permite si un wire management destul de bun. Chiar am de gand ca la vara sa-mi fac un build mATX si carcasa Genesis Irid 503 a devenit prima optiune in momentul de fata, asta si pentru ca Q300L nu prea o mai gasesti pe piata.

Si ca sa inchei intr-un final, trebuie sa vorbim si de pret. Acesta este de 3699 lei si poate fi comandat de aici.

Spread the love

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Citeste stirea completa